تاریخ: ۱۶ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۳۴
بازدید: ۴۵۳
کد خبر: ۵۵۰۱۷
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

دست معدنداران ورامین زیر سنگ بانک

می متالز - ۷ معدن سلستین و سولفات سدیم ورامین برای احیا از یک سو چشم به راه بارش باران هستند و از سویی منتظر اختصاص تسهیلات بانکی با سود مناسب، تا بار دیگر رونق گذشته را به‌دست آورند.
دست معدنداران ورامین زیر سنگ بانک

به گزارش می متالز، شهرستان ورامین از ۷معدن شامل ۳معدن سلستین و ۴معدن سولفات سدیم برخوردار است که در چند سال‌ گذشته به دلیل مشکلات مالی و کاهش بارش‌های آسمانی، رونق گذشته را از دست داده‌اند و همراهی مسئولان در اختصاص تسهیلات بانکی ارزان‌قیمت و لطف الهی در بارش‌های آسمانی می‌تواند مشکلات آنها را برطرف کند.
۴معدن سولفات سدیم شهرستان ورامین در سال‌های اخیر به دلیل کاهش بارش‌ و تولید نشدن شوره در مناطق کویری، رونق خود را از دست داده‌اند و استخراج این ماده معدنی برای معدنکاران صرفه اقتصادی ندارد؛ مشکلی که جز با بارش‌ها برطرف نمی‌شود.
اما معدنداران سلستین به دلیل خام‌فروشی، فرآوری نشدن این ماده معدنی و انباشت سنگ‌های کم‌عیار در محل معادن به تسهیلات ارزان‌قیمت نیاز دارند تا علاوه بر افزایش میزان عیار، امکان فرآوری آن را نیز فراهم کنند.

 

فرآوری سلستین خارج از کشور انجام می‌شود

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت ورامین در این باره گفت: تمام سلستین استخراج شده در شهرستان ورامین به‌طور خام به خارج از کشور صادر می‌شود تا پس از فرآوری، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
حسن میرزایی اظهار کرد: تولیدات ۳معدن سلستین شهرستان ورامین برای تبدیل این ماده به کربنات استرانسیوم که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد، به فرآوری نیاز دارند که درحال‌حاضر این مهم خارج از کشور انجام می‌شود و معدنداران، محصول خود را خام صادر می‌کنند.
وی تصریح کرد: با فرآوری این محصول می‌توان ارزش افزوده بیشتری را نصیب معدنداران کرد.
میرزایی همچنین با اشاره به مشکلات معدنداران سولفات سدیم گفت: این ماده معدنی از شوره‌زارهای شهرستان به‌دست می‌آید که با توجه به کاهش بارش‌ها، استخراج این ماده برای معدنکاران به صرفه نیست و البته برای رفع مشکل این افراد، اقدام عملی نمی‌توان انجام داد.
وی اظهار کرد: تولیدکنندگان سولفات سدیم طبیعی از اختلاف درجه حرارت فصلی برای استخراج کمک می‌گیرند. در این روش پس از بارش‌، شورابه‌ها در اواخر فصل تابستان به‌طور اشباع در بستر زمین تشکیل و با سرد شدن هوا، شورابه‌ها به شکل کریستال ظاهر می‌شود.
میرزایی تصریح کرد: در سال‌های اخیر به دلیل کاهش شدید بارش‌ها، برداشت‌های وسیع از معادن و کاهش ذخایر سولفات سدیم و هزینه‌های بالا، استحصال این ماده توجیه اقتصادی ندارد و در ۱۰سال گذشته، این معادن تعطیل شده‌اند.
وی گفت: درحال‌حاضر سولفات سدیم از روش‌های شیمیایی سنتتیک تولید می‌شود و از معادن استحصال نمی‌شود.

 

امکان فرآوری سلستین در داخل وجود دارد

یکی از معدنداران شهرستان ورامین که پیشینه طولانی در استخراج سلستین از مناطق مختلف کشور دارد، گفت: در صورت اختصاص تسهیلات ارزان‌قیمت و تهیه دستگاه‌های مورد نیاز می‌توان سلستین را با استفاده از دانش و ظرفیت‌های داخلی فرآوری کرد.
اسماعیل شاه‌پسندی افزود: تا پیش از سال ۱۳۷۱، سلستین در اوکراین فرآوری و مورد مصرف لامپ‌های تصویر تلویزیون‌های رنگی قرار می‌گرفت اما پس از فروپاشی شوروی و تعطیلی این کارخانه به مدت ۲۰سال معادن سلستین در ایران نیز تعطیل شد.
وی اظهار کرد: پس از تلاش معدنداران برای جذب بازارهای هدف، کارخانه‌ای در چین شناسایی شد که ماده مورد نیاز خود را از اسپانیا وارد و سلستین را به کربنات استرانسیوم تبدیل می‌کرد.
شاه‌پسندی تصریح کرد: با اقدامات بازرگانی، سلستین مورد نیاز این کارخانه از سوی معادن ایران تامین و واردات این محصول از اسپانیا به چین نیز متوقف شد.
وی افزود: در سال ۱۳۸۵ به منظور نمایش توان تولیدکنندگان داخلی، یک کارخانه نیمه‌صنعتی برای فرآوری سلستین در ورامین تاسیس شد و توانست ۱۵۰تن کربنات استرانسیوم را تولید کند؛ این مهم ثابت کرد که در صورت حمایت مسئولان می‌توان از خام‌فروشی این ماده معدنی جلوگیری کرد.
شاه‌پسندی یکی از مشکلات معدنداران سلستین را سنگ‌های عیارپایین اعلام و خاطرنشان کرد: تمام سنگ‌های استخراج شده قابلیت صادرات ندارند زیرا همه آنها عیار بالا ندارند؛ برای افزایش میزان عیار این سنگ‌ها نیاز است کارگاهی جداگانه تاسیس شود که برای راه‌اندازی آن به ۲۰۰میلیارد ریال تسهیلات نیاز است.
وی گفت: اکنون بیش از ۱۰۰هزار تن سنگ معدن با عیار پایین در معادن انبار شده که در صورت افزایش عیار و فروش آنها در ۳سال می‌تواند تمام تسهیلات اعطا شده از سوی بانک را جبران کند.
این فعال استخراج سلستین افزود: برای ساخت کارخانه فرآوری سلستین به ۵۰۰میلیارد ریال اعتبار نیاز است تا از خام‌فروشی این محصول به کشورهای دیگر و تبدیل آن به کربنات استرانسیوم که در تمام صنایعی که با آهنربا سر و کار دارند مصرف می‌شود، جلوگیری شود. شاه‌پسندی گفت: اکنون ۴۰نفر در حوزه معادن سلستین ورامین مشغول به کار هستند که با افزایش فعالیت آنها می‌توان برای ۳۰نفر دیگر به‌طور مستقیم کار ایجاد کرد.

 

آمادگی ورامین برای رفع مشکل معدنداران

فرماندار ورامین نیز از آمادگی این شهرستان برای رفع مشکل معدنداران خبر داد و اظهار کرد: با طرح مشکل معدنداران شهرستان در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، می‌توان شرایط را برای توسعه فعالیت آنها فراهم کرد. حسین کاغذلو اظهار کرد: در سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت به شهرستان ورامین، موضوع مشکلات معدنداران عنوان و مقرر شد درخواست آنها در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید شهرستان، مطرح و تسهیلات مورد نیاز آنها اعطا شود. وی تاکید کرد: توسعه فعالیت معدنداران به عنوان بخش مهم اقتصاد شهرستان در دستور کار مسئولان قرار دارد و برای رفع مشکلات آنان از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم بود. شهرستان ورامین با ۳۰۰هزار نفر جمعیت در ۳۵کیلومتری جنوب شرق تهران قرار دارد.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین