تاریخ: ۲۵ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۰۰:۲۶
بازدید: ۲۷۳
کد خبر: ۵۶۳۶۸
سرویس خبر : انرژی

رقابت آمریکا و روسیه برای تصاحب میدان گازی بزرگ عراق

می متالز - آمریکا، روسیه و چین برای به‌دست آوردن جایگاهی در صنعت نفت و گاز عراق در شمال و جنوب این کشور رقابت می‌کنند.
رقابت آمریکا و روسیه برای تصاحب میدان گازی بزرگ عراق

به گزارش می متالز، آمریکا، روسیه و چین برای به‌دست آوردن جایگاهی در صنعت نفت و گاز عراق در شمال و جنوب این کشور رقابت می‌کنند. به گزارش اویل پرایس، در حالی که آمریکا، روسیه و چین برای به‌دست آوردن جایگاهی در صنعت نفت و گاز عراق در شمال و جنوب این کشور رقابت می‌کنند، وزارت نفت عراق هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد با یک یا چند شریک خارجی در میدان گازی منصوریه همکاری کند.

این میدان گازی در استان دیاله نزدیک به مرز ایران قرار دارد و تخمین زده می‌شود حدود 4.6 تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی داشته باشد. پیش‌بینی می‌شود این میدان نفتی روزانه ۳۲۵ میلیون فوت مکعب تولید داشته باشد.

مهم‌ترین مساله برای آمریکا تشویق عراق به افزایش تولید گاز در این کشور است تا بتواند وابستگی خود را به منابع ایران کاهش دهد.

شرکت رزنفت روسیه در نوامبر ۲۰۱۷ کنترل منطقه نیمه خودمختار کردستان را در شمال عراق خرید. بنابراین در دست داشتن قدرت در جنوب عراق می‌تواند تکمیل‌کننده باشد. به دست آوردن قراردادهای نفت و گاز در سراسر عراق به روسیه اجازه می‌دهد سلطه سیاسی غیر‌قابل انکاری در خاورمیانه  ایجاد کند.

روسیه از این پایگاه می‌تواند به خوبی عربستان سعودی، متحد آمریکا در نفت و گاز و سیاست را به چالش بکشد. در این بین، چین طبق دستورالعمل خودش در فاز دوم پارس جنوبی و غرب کارون فعالیت می‌کند.

عراق هم مانند ترکیه به هیچ کدام از کشورهای آمریکا یا روسیه متعهد نیست و ترجیح می‌دهد با هر کدام به‌طور جداگانه همکاری کند.

در مورد میدان گازی منصوریه هم وضع به همین منوال است. ترکیه خودش تا اواسط سال گذشته از طریق شرکت نفت ملی خود یکی از بازیگران اصلی در این میدان گازی بود و 37.5 درصد سهام آن را در اختیار داشت.

سهم شرکت اویل اکسپلوریشن ۲۵ درصد، کویت انرژی 22.5 درصد و کوگس کره‌جنوبی ۱۵ درصد بود. شرکت ملی نفت ترکیه قرارداد اصلی توسعه میدان گازی منصوریه را در ۲۰۱۱ بست و به وزارت نفت عراق قول داد که می‌تواند حداکثر طی ۱۰ سال به تولید ثابت برسد. 

وزارت نفت عراق به‌طور واضح اعلام کرد که نیاز دارد تولید میدان گازی منصوریه تا ۳۲۵ میلیون فوت‌مکعب در روز افزایش یابد تا بتواند گاز مورد نیاز نیروگاه‌های خود را تامین کند.

اوج نیاز به برق در تابستان از ظرفیت تولید داخلی عراق پیشی می‌گیرد و باعث تا ۲۰ ساعت قطعی برق در بسیاری مناطق این کشور می‌شود. بدون میدان گازی منصوریه و سایر میادین مشابه، این شرایط بدتر می‌شود. به گفته آژانس بین‌المللی انرژی، با افزایش جمعیت عراق، تقاضای این کشور برای برق تا ۲۰۳۰ دو برابر خواهد شد.

 این عدم تعادل در عرضه و تقاضای گاز در عراق باعث وابستگی این کشور به ایران برای مقادیر بالایی گاز و برق شده است.

عراق روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب برای تولید برق از ایران گاز وارد می‌کند و ۱۳۰۰ مگاوات هم برق مستقیم از این کشور می‌خرد. حتی آمریکا مجبور شد برای ادامه این واردات به عراق معافیت بدهد.

روسیه علاقه‌مند است میادین گازی عراق را در شمال و جنوب این کشور در اختیار بگیرد تا بالاخره بتواند با استفاده از ظرفیت وسیع خط لوله و شبکه‌های خود، این گاز را انتقال دهد.

حتی قبل از آخرین اطلاعیه منصوریه، شرکت گازپروم‌نفت با وزیر نفت عراقی دیدار کرده و علاقه‌مندی خود را به در اختیار گرفتن میدان‌گازی منصوریه به ثامر الغضبان نشان داده بود.

یک منبع عراقی گفت گزپروم نفت علاقه‌مندی خود را به سایر میادین نفتی مثل سیبا هم اعلام کرده است.

این شرکت در جایگاه اول برای توسعه سایر میادین کلیدی حساس مثل پارس شمالی، کیش و فرزاد «ای» و «بی» قبل از بیرون رفتن ترامپ از قرارداد برجام در سال گذشته قرار داشت.

عناوین برگزیده