تاریخ: ۳۰ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۱۷
بازدید: ۲۱۵
کد خبر: ۵۷۲۶۵
سرویس خبر : انرژی
پژوهشگر اقتصادی:

نباید به بنگاه هایی که مواد خام صادر می کنند، انرژی رایگان داد

می متالز - چرا باید منابع کشور صرف استخراج و فروش مواد خامی شود که در نهایت برخی شرکت‌های خصوصی زیر بار حتی پرداخت مالیات نیز نروند؟
نباید به بنگاه هایی که مواد خام صادر می کنند، انرژی رایگان داد

به گزارش می متالز، احسان سلطانی پژوهشگر اقتصادی درباره مصرف انرژی در زنجیره فولاد گفت: بنگاه‌های معدنی از قبیل فولادی‌ها، بزرگترین مصرف‌کنندگان انرژی الکتریکی در ایران هستند که بیش از ۱۲ درصد برق کشور را مصرف می‌کنند.

وی در ادامه افزود: در نتیجه رانت انرژی الکتریکی و گاز مصرفی در قالب یارانه به صنایع فولاد بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در سال برآورد می‌شود.

پژوهشگر اقتصادی با تاکید بر اینکه صنایع معدنی با توجه به صادرات مواد خام بیشترین دریافت انرژی یارانه ای را دارند، گفت: طبق آخرین برآوردها، اعطای یارانه انرژی به صنایع معدنی که در نهایت محصولات خود را به صورت خام صادر می‌کنند و همچنین اعطای معافیت مالیاتی به این بنگاه‌ها، بیشترین هزینه را بر دوش دولت تحمیل می‌کند.

وی یادآور شد: شوک ارزی سال ۱۳۹۷ و به تبع آن افزایش سه برابری قیمت فروش فلزات و در همین حال افزایش پایین قیمت‌های انرژی (برق و گاز)، موجب شد که صنایع معدنی از افزایش نرخ ارز برخوردار شوند و سود این واحدها بیش از دو برابر شود که بخش اندکی از آن به خزانه دولت واریز می‌شود.

سلطانی گفت: این درحالی است که کماکان زنجیره فولاد از کمبود مواد اولیه صحبت می کنند و انرژی یارانه ای دولت سود سرشاری را در اختیار معدنکاران برای صادرات مواد خام اعطا کرده است.

وی با اشاره به معافیت های مالیاتی گفت: از سویی دیگر معافیت‌های مالیاتی این واحدها که اغلب به دلیل صادرات مواد خام به آن‌ها اعطا می‌شود نیز خود سبب ایجاد کسری بودجه دولت شده است.

پژوهشگر اقتصادی درباره معافیت های مالیاتی و سود صادرات مواد خام گفت: آمارها نشان می‌دهد که در سال ۹۶ و پیش از جهش نرخ ارز، فروش نفت و گاز و مواد معدنی خام، گردش مالی ۱۲۰ میلیارد دلاری داشته است که این گردش مالی شامل فروش صادراتی و فروش داخلی محصولات مذکور می‌شود.
وی در ادامه افزود: این گردش مالی تنها شامل مواد خامی است که هیچ ارزش افزوده‌ای را در خود ایجاد نکرده و صرفاً با صرف انرژی زیاد استخراج شده است. در واقع می‌توان گفت این محصولات در اثر نوآوری و کار جدید تولید نمی‌شوند بلکه تنها به سبب رانت‌های انرژی که به صنایع نفت و گاز، پتروشیمی و معدنی داده می شود، تولید می‌شوند.

سلطانی با اشاره به درآمد ۳۰ میلیارد دلاری صنایع معدنی با استفاده از انرژی تقریباً رایگان گفت: چرا باید منابع کشور صرف استخراج و فروش مواد خامی شود که در نهایت برخی شرکت‌های خصولتی زیر بار حتی پرداخت مالیات نیز نروند. در نهایت نیز شاهد کسری بودجه عظیم دولت هستیم که قطعاً ارائه انرژی رایگان از سوی دولت به این شرکت‌ها و عدم مطالبه مالیات از آن‌ها بخش اعظمی از این کسری بودجه را تشکیل می‌دهد.

وی در ادامه تصریح کرد: باید اطلاع‌رسانی شود که بنگاه‌های معدنی از قبیل فولادی‌ها، بزرگترین مصرف‌کنندگان انرژی الکتریکی در ایران هستند که بیش از ۱۲ درصد برق کشور را مصرف می‌کنند. در نتیجه رانت انرژی الکتریکی و گاز مصرفی در قالب یارانه به صنایع فولاد بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در سال برآورد می‌شود.

عناوین برگزیده