به گزارش می متالز، طبق اظهار نظر متواتر مسوولان و کارشناسان، بخش مهمی از مشکلاتی که در فرایند خصوصی سازی گریبانگیر شرکت هپکو شده است مالکان و سهامدارانی اند که اهلیت و شرایط لازم را برای مسوولیت این واحدهای صنعتی نداشته اند و محقق نشدن تعهدات دستگاههای ملی هم مزید برعلت شده است.
کارخانه هپکو اراک که یکی از قدیمیترین و قدرتمندترین واحدهای تولیدی ماشین آلات راه سازی خاورمیانه، است حدود دوازده سال پیش در سازمان خصوصی سازی کشور به بخش خصوصی واگذار شد، اما سهامدار اصلی آن که نتوانست از پس مشکلات این واحد برآید و حقوق کارگران این شرکت چندین ماه معوق شد و این امر اعتراضات چند باره کارگران را در پی داشت و این مشکل به حدی شد که کارگران این شرکت درفواصل مختلف طی سالهای ۹۶، ۹۷ و ۹۸ چندین بار تجمع اعتراضی برپا کردند و درخواست پرداخت شدن مطالباتشان را داشتند.
عطاریان سهامدار اصلی شرکت هپکو بود وکارگران شرکت هپکو که مدتها بود حقوق و دستمزد خود را دریافت نکرده بودند چندین بار برای دریافت مطالباتشان تجمع کردند و این شرکت بعد از مدتها دست و پنجه نرم کردن با معضلات و چندین بار اعتراض و تجمع کارگران سرانجام با تغییر سهام دار، فعالیت مجدد را شروع کرد و سازمان خصوصی سازی کشور در اوایل سال ۹۶ در آگهی مزایده، سهام اصلی شرکت هپکو را از سهامدار قبلی سلب و به شرکت هیدرو اطلس زیر مجموعه یک شرکت آلمانی واگذار کرد.
کارگران ۲ هفته به مرخصی اجباری رفتند تا سهامدار جدید زمینه را برای فعالیت مجدد فراهم کند و بعد از این تعطیلات اول مرداد ماه ۹۶ با شروع بکار مجدد کارخانه به کاربازگشتند.
سهامدار دوم هم از مرداد سال ۹۶ کج دارو مریض ادامه داد و با برجا گذاشتن معوقات کارگری در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۹۷ خلع ید شد.
در این میان اعتراضات کارگری بالا گرفت و بسته شدن جاده و محور شریانی از سوی کارگران موجب دخالت پلیس و درگیری کارگران با پلیس و بازداشت و صدور حکم قضایی برای تعدای از کارگران شد.
کارگروه ملی تسهیل و رفع موانع تولید با دستور کار ویژه رسیدگی به مشکلات شرکت هپکو با حضور شریعتمداری وزیر و معاونین وزارت صنعت، معدن و تجارت، نمایندگان مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی، استاندار و معاون اقتصادی استانداری مرکزی، معاون وزیر کشور، معاون وزیر کار، معاون دادستان کل کشور، رئیس سازمان خصوصی سازی، نمایندگان بانکها و مسوولین مربوطه در تهران تشکیل شد و مصوب کرد سازمان خصوصی سازی موقتا مدیریت شرکت هپکو را بر عهده بگیرد.
در این کارگروه رسیدگی فوری به وضعیت هپکو تعیین تکلیف مدیریت و پرداخت حقوق معوق کارگران و پرسنل و واگذاری شرکت به سهامدار دارای اهلیت و منابع مالی در این نشست مورد تاکید قرار گرفت.
۵ تیرماه ۹۷ بود که سعید فرخی معاون وقت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار مرکزی از خبر خوش سازمان خصوصی سازی برای کارگران هپکوی اراک برای پرداخت حقوق سه ماهه کارکنان تا سوم خردادماه طبق مصوبه ۳۱ اردیبهشت جلسه کارگروه ملی رفع موانع تولید. و معرفی و معرفی هیئت مدیره جدید و انتصاب مدیران اجرایی جدیداین شرکت خبرداد.
فرخی با بیان اینکه در وضعیت کنونی صنایع استان و بهویژه شرکت هپکو مدیران انتخابی در نهایت دقت با بررسی رزومه فعالیت مثبت انتخاب شدند، گفت:مدیران معرفیشده افرادی بوده که در صنعت دارای سابقه درخشان هستند و تا زمانی که بتوانند درراستای اهداف شرکت هپکو گام بردارند در این منصب میمانند.
۲۹ آبان ۹۷ بختیار معاون امور صنایع صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی با بیان اینکه هپکو همچنان با تیم مدیریتی موقت اداره میشود گفت: این تیم، تیم توانمندی است که از وقتی آمده با فعالیت خود اثرات مثبتی را داشتند و مجموعه استان با تغییر تیم مدیریتی در این مجموعهها خیلی موافق نیست.
۶ آذر ۹۷ آقازاده استاندار مرکزی در بازدید از شرکت هپکو اراک از بازگشت رونق تولیدبه این شرکت خبر دادو گفت: با تدبیر مسوولان و حمایت دولت چرخ تولید کارخانه هپکو اراک که مدتی نه چندان دور قطب تولید ماشین آلات راه سازی و تامین قطعات در کشور بود بار دیگربه گردش درآمد ه وحقوق ۳ ماهه اخیر کارگران خود را از محل تولیدات خود پرداخت کرده است و دولت هم قول داده است که خرید تولیدات شرکت هپکو در اولویت باشد.
۱۵ آذر ۹۷ رضا رحمانی وزیر صنعت معدن و تجارت در جریان دیدار از کارخانههای صنعتی هپکو و آذرآب اراک گفت: مدل احیای شرکتهای هپکو و آذرآب اراک برای رفع موانع تولید در صنایعی مانند نیشکر هفت تپه و گروه ملی فولاد هم راه گشاست.
۱۸ بهمن ۹۷ علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار از کارخانه هپکو اراک گفت: حرکت و پیشرفت خوبی را در کارخانه هپکو شاهد هستیم و مشکلات آن را تیم مدیریتی خوب برطرف میکند و محصولات خوبی هم تولید کردند و فعال هستند، این شرکتی است که میتواند کاملا در صنعت ساخت و ساز کشور موثر باشد.
۲۲ اسفند ۹۷ سید علی آقازاده استاندار مرکزی در جلسه کارگروه تخصصی اشتغال استان مرکزی که در سالن جلسات استانداری برگزار شد با اشاره به محقق نشدن قول سازمان خصوصیسازی در رابطه با شرکت هپکوی اراک گفت: بهرغم قولی که سازمان خصوصیسازی در رابطه با این شرکت داد، اما متاسفانه در مجمعی که در همین هفته برگزار شد، زیر همه قولها زدند و افزایش سرمایهای را که به نظر ما در شرایط فعلی برای کارخانه هپکو اصلا و ابدا هیچ آثار مثبتی نخواهد داشت را متاسفانه انجام دادند.
۲۷ فروردین ۹۷ سعید فرخی معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار مرکزی با اشاره به اینکه سهام شرکت هپکو از مالک قبلی طی وکالتنامهای دراختیار سازمان خصوصیسازی است و امیدواریم که این سازمان برای مالکیت هپکو فردی را که دارای اهلیت است انتخاب کند و اشاره به اعلام مجدد سازمان خصوصیسازی برای واگذاری شرکت هپکو اراک اظهار داشت: نداشتن کارنامه خوب خصوصیسازی در بحث واگذاریها تحلیل است و بنده خیلی در این زمینه نمیتوانم اظهار نظر کنم، اما درمجموع، مصوبه قبلی در کارگروه تسهیل ملی این بوده که هپکو به فردی که اهلیت دارد یعنی هم از توان مالی و امکان سرمایهگذاری و هم اهلیت برخوردار است واگذار شود.
فرخی با اشاره به چگونگی رسیدگی به تخلفات مالکان قبلی هپکو با انجام این حرکت خصوصیسازی گفت: تخلفاتی که مالکان قبلی داشتهاند یا نداشتهاند و این که مسوولیتهایی در رابطه با اقدامات قبل خود داشتند یا نه همچنان رسیدگی میشود و راه رسیدگی به این تخلفات باز است و این واگذاری مانعی از رسیدگی به تخلفات احتمالی هیچ فردی نیست.
۶ شهریور ۹۸ سید علی آقازاده استاندار مرکزی درخصوص صنایع و واحدهای تولیدی بزرگ استان مرکزی به ویژه هپکو و آذرآب، گفت: از دلایل مشکلات هپکو محقق نشدن تعهدات دستگاههای ملی از جمله خرید ۳۰۰ دستگاه از مجموع محصولات هپکو است.
آقازاده افزود: شرکت هپکو اراک در سال ۹۷ در شرایط بهتری بسر میبرد، ولی در سالهای اخیر هیچگاه به تولید مطمئن نرسیدو بخشی از مشکلات هپکو در استان و مربوط به دستگاههای استانی نیست و باید در سطح ملی پیگیری شود.
۷ شهریور ۹۸ سید علی آقازاده استاندار مرکزی در کارگروه کارگروه ملی تسهیل و رفع موانع تولید در اراک گفت: سوء مدیریت در شرکت هپکو این واحد صنعتی را نابود کرده و این شرکت عظیم به حال خود رها شده است.
هفته گذشته مجدد این زخم کهنه هپکو عود کرد و کارگران این شرکت صنعتی در اطراف ریل راه آهن نزدیک کارخانه تجمع کردند و خواستار تعیین تکلیف وضعیت سهامداری ومالکیتی کارخانه و پرداخت مطالباتشان شدند و در پی ادامه تجمعات و بستن ریل راه آهن سراسری به مدت 12 ساعت 29 نفر دستگیر شدندکه به گفته دادستان اراک تاکنون 23نفر آزاد شده اند و 6نفر دیگرهم آزاد می شوندو شاکی این کارگران اداره راه آهن و مسافران قطار هستند.
کارگران هپکو اتفاق نظر دارند که اعتراضشان کاملا صنفی و برای تعیین تکلیف کارخانه است و با هرگونه بهره برداری و برداشت سیاسی از این تجمعها مخالفند و آن را محکوم میکنند. ودر حالی که یک هفته پیش وزیر صمت مدیر جدید شرکت را منصوب کرد، اما کارگران معتقدند تغییر مدیریت مشکل را حل نمیکند و باید وضعیت سهامداری ومالکیت کارخانه تعیین تکلیف شود.
۳۱ شهریور ۹۸؛ امروز، سیدمهدی مقدسی عضو کمیسیون صنایع و معادن و نماینده مردم اراک درمجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات انجام گرفته برای رفع مشکلات شرکت هپکو گفت: دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز گذشته وعده داد وضعیت سهامدار هپکو ظرف چند روز آینده تعیین تکلیف میشود و در تامین منابع مالی برای پرداخت مطالبات کارگران با هماهنگی مدیرعامل بانک ملی و استاندار استان مرکزی تسریع میشود.
اکنون که قرار است مجدد سهامدار برای هپکو تعیین شود مسوولان مراقب باشند که بخش مهمی از مشکلاتی که در فرایند خصوصی سازی گریبانگیر شرکت هپکو شده است مالکان و سهامدارانی اند که اهلیت و شرایط لازم را برای مسوولیت این واحدهای صنعتی نداشته اند و به عبارتی این قبا به تن آنها بزرگ بوده است.