به گزارش می متالز، امیر هامونی با بیان اینکه شاخص بورس تهران از ۳۲۰ هزار واحد گذشته و بورس تهران از ابتدای سال تا کنون ۷۸ درصد و فرابورس ۸۵ درصد افزایش شاخص داشته اند گفت: در این مدت ارزش اوراق در بورس و فرابورس ۲۷۰ هزار میلیارد تومان بوده است که ۱۷۰ هزار میلیارد تومان متعلق به بورس تهران و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان متعلق به فرابورس است.
وی گفت: در بورس انرژی نیز از ابتدای سال تا کنون ۱۵ هزار میلیارد تومان معامله انجام شده است.
هامونی افزود: دلیل رویکرد مردم به سمت بازار سرمایه؛ بازدهی نامناسب بازارهای موازی در کشور است. نقدینگی جدیدی به بازار سرمایه وارد شده است و برایند عرضه و تقاضا در بازار سرمایه عقلایی تصمیم میگیرد.
مدیرعامل فرابورس با بیان اینکه قیمت سهام شرکتها را سودآوری آنها تعیین میکند و ارزش جایگزین زمانی مهم است که شرکت بخواهد منحل شود افزود: تجدید ارزیابی و دارایی هیچ اثری بر ارزش سهام شرکتها ندارد و فقط اصلاح ساختار در بنگاه هاست.
هامونی گفت: چالشهایی در بازار سرمایه از جمله سواد مالی وجود دارد که موجب میشود مردم در عرضههای اولیه صفهای طولانی تشکیل دهند.
وی افزود: هفته گذشته سهام یک نیروگاه عرضه شد که ۷۱۸ هزار نفر در یک ساعت آن را خریدند.
هامونی گفت: ارزش بازاری صندوقهای سرمایه گذاری در بورس و فرابورس که ۲۰۰ صندوق هستند از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان گذشته است.
وی افزود: ۷۰ هزار پیمانکار در کشور وجود دارد که از دولت طلبکارند، اما با ارائه اسناد خزانه اسلامی در بازار سرمایه، ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در سه سال گذشته از این طریق به پیمانکاران پرداخت شده است.
مدیرعامل فرابورس گفت: در بورس تهران بیش از هزار میلیارد تومان و در فرابورس سه هزار میلیارد تومان تأمین مالی از طریق افزایش سرمایه انجام شده است.
هامونی افزود: ۱۵۰۰ تریلیون تومان ارزش بازاری بورس تهران و فرابورس و ۹۰ هزار میلیارد تومان ارزش بازاری بازار پایه است.
وی گفت: بازار پایه اکنون به ثبات نسبی رسیده و میزان ارزش معاملات این بازار از ابتدای سال تا پیش از ابلاغ مصوبه جدید در ۲۵ شهریور به ۲۷ هزار میلیارد تومان معادل روزی ۲۳۰ میلیارد تومان رسیده است.
هامونی افزود: از ۲۵ شهریور و ابلاغ مصوبه جدید برای بازار پایه ارزش معاملات در این بازار روزانه ۲۵۰ میلیارد تومان است.
وی گفت: بیشترین نوسانات بازار پایه مربوط به سال ۹۸ و به دلیل ورود نقدینگیهای جدید به بازار بورس است.
مدیرعامل فرابورس افزود: نمادهایی که اکنون ۳۰ تا ۴۰ درصد افت کرده اند پیش از ابلاغ مصوبه جدید در ۲۵ شهریور نیز افت خود را آغاز کرده بودند.
هامونی گفت: تغییر دامنه نوسان ۱۰ به سه اتفاق افتاد، اما این موضوع ربطی به ارزش شرکتها ندارد و سهم سرمایه گذاران حقیقی در بورس کشور بیش از ۸۰ درصد است.
وی افزود: تا شش ماه آینده در بازار بورس هیچ مظنهای حذف نمیشود و پس از شش ماه نیز شورای عالی بورس ادامه روند را به ما تکلیف خواهد کرد.
هامونی گفت: اکنون بازار پایه به آرامش رسیده و کاهش ۴۰ درصدی فقط برای چند نماد است و مجموع بازار ۹ درصد کاهش داشته و از ۹۷ هزار میلیارد تومان به ۹۱ هزار میلیارد تومان رسیده است.
محمد حسن نژاد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: این که مردم به سمت بازار سرمایه رفته اند به دلیل کاهش تورم، ثبات ارز، ثبات قیمت طلا، ثابت شدن قیمت مسکن و بازده نداشتن بازارهای ثانویه است.
حسن نژاد گفت: زمانی بازار از این که آمریکا از برجام خارج شود و تحریمهای جدیدی بیاید واکنش بیش از اندازه نشان میداد، اما پهپاد متجاوز آمریکایی را سرنگون و کشتی ناقض قوانین آنها را توقیف کردیم، اما اتفاقی نیفتاد و مشخص شد ما بسیار قدرتمندیم.
وی افزود: آنها نفت ما را تحریم کردند، اما کشور همچنان روی پای خود ایستاده و این موجب شده است امید مردم به اقتصاد و توان خود بهبود یابد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بورس کشور رشد خوبی داشته و شفافترین بازار کشور است، بازار سرمایه برای اینکه کارکردهای بالایی داشته باشد باید شفافیت کامل در آن رعایت شود.
حسن نژاد افزود: اینکه دولت به ازای بدهکاری خود به پیمانکاران اسنادی را در بازار سرمایه منتشر کرده است به دلیل اینکه خود صادرکننده آن است باید ضامن آن اسناد نیز باشد و در نهایت پول پیمانکاران را باید دولت بپردازد.
وی گفت: درباره تغییر دامنه نوسان در بازار پایه هیأت مدیره فرابورس این موضوع را در ۹ مرداد مصوب کرد، اما در ۵ شهریور اعلام و در ۲۵ شهریور ابلاغ کرد که فاصله تصمیم تا اجرا موجب ایجاد رانت اطلاعاتی میشود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: شرکتی که تعدیل دارد نماد آن در بورس بسته میشود، اما چرا زمانی که قرار بود حد نوسانها تغییر کند بازار بسته نشد؟
حسن نژاد گفت: اگر قیمتها در بازار پایه واقعی بوده است چرا اکنون برخی نمادها ۴۰ درصد کاهش یافته و اگر نبوده چرا جلوی افزایش قیمتها را نگرفته اند.
وی ادامه داد: در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی کمیتهای برای بررسی اتفاقاتی که از خرداد برای تغییر حد نوسانها در بورس افتاده تشکیل شده تا مشخص شود چرا این مصوبه دیر ابلاغ شده و از خرداد تا ۲۵ شهریور چه کسانی سهام خریده و چه کسانی فروخته اند.
حسین عبده تبریزی اقتصاد ان و استاد دانشگاه نیز در تماس تلفنی با این برنامه گفت: در بازار پایه باید نظارت جدی وجود داشته باشد زیرا اگر زیرساخت ها در این بازار تغییر کند منافع جابجا می شود و باید برای تغییر زیرساخت ها مشورت های بسیاری انجام شود.