تاریخ: ۱۰ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۰۱:۲۹
بازدید: ۱۹۵
کد خبر: ۵۹۸۹۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
چرا دستیابی به ضریب نفوذ بیمه ۷ درصدی «بلند پروازانه» یا «دست‌نیافتنی» است؟

تشریح چالش‌های توسعه بیمه در ایران

می متالز - مدیرعامل بیمه ملت درباره سیر تحولات صنعت بیمه گفت: با یک مقایسه کوچک وضعیت بیمه در ایران با کشوری چون چین که سابقه کمتری از ایران در این صنعت دارد، می‌توان به این واقعیت رسید که متاسفانه در این بخش عقب‌ماندگی‌های قابل ملاحظه‌ای وجود دارد.
تشریح چالش‌های توسعه بیمه در ایران

به گزارش می متالز، علی صلاحی‌نژاد یکی از دلایل عدم استقبال از صنعت بیمه در ایران را ضعف در معرفی آن دانست و افزود: بسیاری از خانواده‌ها و شهروندان ایرانی اطلاعات کافی درخصوص انواع بیمه‌ها به خصوص بیمه‌های زندگی ندارند، به همین دلیل است که ضریب نفوذ بیمه در ایران به دلیل نهادینه نشدن فرهنگ بیمه‌ای در کشور در سطح پایینی قرار دارد.

او ادامه داد: همین امر موجب شده تا دی‌ماه سال ۹۵ نمایندگان مجلس وظایف بیمه مرکزی در ارتقای نقش اقتصادی بیمه در تامین رفاه و امنیت مردم و افزایش ضریب نفوذ بیمه را در کشور با ۱۳۶ رای موافق از مجموع ۲۲۱ نماینده حاضر به تصویب برسانند.

مدیرعامل بیمه ملت یادآور شد: در راستای افزایش نقش صنعت بیمه در نظام تامین مالی و ایجاد فضای امن در سایر حوزه‌های اقتصادی از جمله فضای کسب و کار و سرمایه‌گذاری، بیمه مرکزی موظف شد از طریق شرکت‌های بیمه نسبت به ارتقای نقش اقتصادی بیمه در تامین رفاه و امنیت مردم و افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور تا متوسط جهانی آن درسال‌های برنامه اقدامات لازم را جهت تحقق اهداف این طرح انجام دهد.

وی ادامه داد: ضریب نفوذ بیمه‌های بازرگانی در طول اجرای برنامه باید به عدد ۷ درصد برسد، سهم بیمه‌های عمر از حق‌بیمه تولیدی بیمه‌های بازرگانی کشور حداقل تا ۵۰ درصد نسبت به سال پایه در برنامه افزایش یابد و رشته‌های بیمه‌ای در بخش تولیدی و تجاری اقتصاد ملی افزایش و گسترش یابد.

صلاحی‌نژاد با بیان اینکه ضریب نفوذ بیمه در کشور باید از ۲درصد به ۷ درصد ارتقای یابد و سهم بیمه‌های زندگی از ۱۱ به ۵۰ درصد برسد، «بلندپروازانه» یا «دست‌نیافتنی» است، متذکر شد: شاید علت اصلی بدبینی فعالان صنعت بیمه نسبت به افزایش سهم بیمه‌های زندگی در پرتفوی شرکت‌ها به مانع همیشگی آن یعنی «تورم» پایدار در اقتصاد برگردد که از قضا بخش جذاب بیمه‌نامه‌های عمر یعنی «پس‌انداز و سرمایه‌گذاری» را بی‌اثر کرده و تکلیف سنگینی بر دوش شرکت‌های بیمه‌ای گذاشته است.

وی با اشاره به نامتناســب بودن ترکیب پرتفوی صنعت بیمه کشور گفت: طبق آمار عملکــرد صنعت بیمه در ســال ۱۳۸۸ تنها حدود ۶ درصد از حق بیمه‌های دریافتی متعلق به بیمه‌های زندگی بوده است، در حالی که در کشورهای توسعه‌یافته سهم بیمه‌های غیرزندگی ۱۲ تا ۳۶ درصد است و بقیه مربوط به بیمه‌های زندگی است.

این کارشناس صنعت بیمه بالا بودن قیمت تمام شده محصولات بیمه‌ای کشور را دلیل دیگر عدم رشد سریع بیمه نام برد و افزود: در بیشتر کشورهای دنیا برای توسعه فرهنگ بیمه و تشویق جامعه به خرید محصولات مختلف بیمه‌ای، معافیت‌های مالیاتی برای هزینه‌های بیمه‌ای منظور می‌شــود، اما در کشور ما برعکس روش‌های مرسوم دنیا با خواست دســتگاه‌های اجرایی مختلف که با کمبود بودجه روبه‌رو هستند، قانون‌گذاران به وضع عوارض متعدد بر رشته‌های بیمه‌ای اقدام می‌کنند.

صلاحی‌نژاد گفت: مشــکل اصلی صنعت بیمه کشــور مالکیت دولت بر شرکت‌های بیمه نیســت که با خصوصی‌سازی برطرف شود، فعالیت چندسال اخیر شرکت‌های بیمه خصوصی در بازار بیمه کشور نشان می‌دهد که خصوصی‌سازی به تنهایی موجبات شکل‌گیری بازار رقابتی را فراهم نمی‌آورد، از این رو اولین گام برای ایجاد تحول در صنعت بیمه کشور، آزادسازی و مقررات‌زدایی از این صنعت است.

وی ادامه داد: امــروزه به‌طور خاص، رقابتی شــدن فضای کســب و کار بیمه در ایران به‌عنوان یک تغییر بزرگ در بســتر فرهنگی، قانونی و اقتصادی کشور، مزیت‌ها و عدم مزیت‌هایی برای صنعت بیمه به همراه داشته است. 

مدیرعامل بیمه ملت با اشاره به لزوم ایجاد بسترفرهنگی برای افزایش پذیرش عموم مردم به قبول استفاده از خدمات بیمه‌ای گفت: درحال حاضر ضریب نفوذ بیمه‌های زندگی درایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار پایین است.

ارائه طرح‌هایی برای کم کردن این فاصله می‌تواند باعث افزایش ضریب نفوذ در کشور و نزدیک‌تر کردن آن به استانداردهای جهانی شود.

او درباره نقش دولت برای تحقق این اهداف گفت: دولت می‌تواند با یک برنامه میان‌مدت در توسعه و ایجاد شرکت‌های کوچک با از میان برداشتن محدودیت‌ها به افزایش ضریب نفوذ، کمک شایانی کند.

وی افزود: همچنین از میان برداشتن قوانین دست و پاگیر و تقویت نهادهای متولی بیمه در توسعه و ایجاد زیر ساخت‌های صنعت بیمه می‌تواند راهگشا باشد.

مدیرعامل بیمه ملت گفت: دولت باید با یک برنامه میان‌مدت تدریجی فضای رقابتی ایجاد کند که این فضا در گروی ایجاد و تشکیل و توسعه شرکت‌های کوچک و از میان برداشتن محدودیت‌ها و اعطای مشوق‌هایی نظیر اعطای سوبسید به شرکت‌ها و خریداران بیمه‌های زندگی و غیر زندگی است. با توجه به سیاست بیمه مرکزی و عدم رقابت با بخش خصوصی امید است سهم بخش خصوصی از بازار بیمه افزایش یابد.

عناوین برگزیده