به گزارش می متالز، علی ادیانی در تحلیل وضعیت فروش نفت در بورس و مشکلاتی همچون نبود زیرساختهای بینالمللی، گفت: بدون شک عرضه و فروش نفت، میعانات نفتی و فرآوردههای گازی تنها کار وزارت نفت نیست، هرچند وزارت نفت باید کار عرضه را انجام دهد، اما متولی مسائل عرضه این حوزه، سازمان بورس و وزارت امور اقتصادی و دارایی هستند، همچنین دستگاههای دیگر نیز باید در این مسیر کنار وزارت نفت باشند.
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: سال 90 عرضه نفت در بورس برای نخستین بار بدون موفقیت تجربه شد، چراکه نفت با حجم بالا مثلا یک میلیون بشکه نفت عرضه شد و به دلیل ناتوانی مشتریان در خرید این حجم نفت، عرضه مورد استقبال قرار نگرفت.
وی با بیان اینکه اکنون براساس سازوکار متفاوت وزارت نفت، در سری جدید عرضه نفت در بورس، این وزارتخانه آمادگی لازم برای عرضه نفت را دارد، افزود: زیرساختهای لازم در بورس برای عرضه نفت و میعانات گازی ایجاد شده است، اما عدم استقبال بخش خصوصی و شرکتهای جدید (بهغیر از مشتریان سنتی) حلقه مفقوده این مهم هستند.
ادیانی در تشریح شرایط عرضه نفت در بورس، توضیح داد: نخستین شرط آن است که خریداران خارجی همان شرکتهای خریدار سنتی نباشند، چراکه مقصود از عرضه نفت در بورس، جذب مشتریان جدید برای نفت و به تعبیری دیگر تضمین دامنه امنیت پایدار فروش نفت است و از طرف دیگر عرضه نفت در بورس منجر به شفافیت این عرصه و حذف رانت، ویژه خواریها و تبانیها خواهد شد.
این نماینده مجلس در ادامه ی تشریح شرایط عرضه نفت در بورس، مطرح کرد: عدم استقبال مشتریان داخل و خارج از کشور و بخش خصوصی، مسئله دیگری است، درواقع با وجود آنکه وزارت نفت عرضه را طبق برنامه به صورت مرتب انجام میدهد اما مشتری برای خرید نیست.
ادیانی با بیان اینکه در جریان عرضه، خرید و بازگشت پول نفت از بورس مشکلاتی وجود دارد، اظهار کرد: باوجود آنکه وزارت نفت مقدار عرضه را نیز کاهش داده تا شرکتهای کوچکتر بتوانند به معاملات ورود کنند، همچنین پذیرفته که محصول در خلیج فارس تحویل داده شود و الزاما در خشکی نباشد اما برخی از مشتریان میخواهند کالا را بدون ضمانت لازم دریافت کنند که این مسئله ابهام ایجاد کرده و از آنجا که نفت سرمایه 80میلیون ایرانی است وزارت نفت نمیتواند آن را بدون ضمانت به هر کسی صرفا با عنوان مشتری تحویل دهد.
وی با اعتقاد به اینکه فروش نفت بدون دریافت ضمانتهای لازم ابهاماتی مانند خلق بابک زنجانیهای ریزتر را نیز ایجاد خواهد کرد، ادامه داد: مشکل از وزارت نفت و سازمان بورس نیست، بلکه مشکل در چگونگی دریافت بهای قیمت در جریان عرضه و تقاضا است، لذا باید با توجه به انجام انعطاف لازم ازسوی وزارت نفت، خریداران نیز این تعامل را داشته باشند تا بتوان از چالش پیش روی عبور کرد.
عضو فراکسیون ولایی مجلس با اشاره به اعمال تحریمها علیه کشور، بیان کرد: مسائل اقتصادی ایران در شرایط عادی نیست و اگر شرایط عادی بود چنین چالشهایی وجود نداشت، خریداران ایرانی با مشکلاتی برای فروش در دوران تحریم رو به رو هستند و همین انگیزه خرید در بورس را کاهش میدهد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اعتقاد به اینکه عرضه نفت در بورس تعداد مشتریان را بیشتر و به همین میزان ردیابی خریداران را سخت میکند، گفت: به جرات میتوان گفت؛ عرضه نفت در بورس منجر به کاهش آثار تحریم خواهد شد.