به گزارش می متالز، این فلز با ارزش امروزه یکی از نیازهای اصلی در صنایع هایتک است از این رو شاهد سرمایهگذاریهای گسترده از سوی صاحبان فناوری و همچنین کشورهای پیشرو در حوزه معدن و صنایع وابسته به آن روی ذخایر طلایی جهان هستیم. کشورهای امریکای لاتین، افریقای جنوبی و برخی از کشورهای اروپایی را میتوان جزو دارندگان این ذخیره ارزشمند دانست. در ادامه نگاهی به معادن طلای بزرگ جهان و ایران خواهیم داشت. لازم به یادآوری است اطلاعات ارائه شده در این گزارش از منابع خبری و سایتهای اطلاعرسانی تهیه و نوشته شده است.
معدن طلای زرشوران بزرگترین معدن طلای ایران است و در ۳۵ کیلومتری شهرستان تکاب و ۱۵ کیلومتری مجموعه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان قرار گرفته است. پیشینه فعالیت در این معدن به سالهای بسیار دور باز میگردد اما با گذشت زمان و توجه به بخش معدن، فعالیتهای اکتشافی روی این معدن آغاز شد و بعد از انجام عملیات اکتشافی، گواهی کشف این معدن به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران صادر شد.به گزارش صمت، عملیات اجرایی طرح طلای زرشوران از سال ۸۹ آغاز شده و اکنون این معدن در اختیار سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) است و ۱۰۰درصد سهام این شرکت متعلق به سازمان ایمیدرو است. براساس آخرین اطلاعات، عیار متوسط در این معدن ۴ppm بوده و تلاشها برای افزایش تولید طلا از این معدن ادامه دارد. این طرح با سرمایهگذاری حدود ۲۰۰۰ میلیارد ریال انجام شده و آبان ۹۳ با حضور دکتر اسحاق جهانگیری معاون اول ریاستجمهوری دولت یازدهم، مهدی کرباسیان، رئیس هیاتعامل ایمیدرو و جمعی از مقامهای محلی بهرهبرداری شد.
بعد از معدن طلای زرشوران، باید از معدن طلای آق دره نام برد. این معدن نیز در استان آذربایجانغربی قرار گرفته و این استان را به یک استان طلایی تبدیل کرده است. معدن طلای آقدره در ۳۰ کیلومتری شهرستان تکاب است. این معدن، روباز و دارای عیار طلای ۱/۵گرم بر تن است که شرکتهای فرآوری علاوهبر طلا، نقره و جیوه را نیز از این کانسنگ استخراج میکنند. گفته میشود کارخانه فرآوری و استحصال طلای آقدره در ۳۰ کیلومتری شهرستان تکاب با ظرفیت تولید سالانه ۲/۲ تن به بهرهبرداری رسیده و اکنون فعال است.
استان اصفهان نیز یکی دیگر از استانهای طلایی ایران است و معدن طلای موته را در خود جای داده است. این معدن که در نزدیکی روستای موته و روستای رباط ترک است، در فاصله ۵۰ کیلومتری از شهرهای گلپایگان، دلیجان و میمه قرار دارد. معدن طلای موته نیز مانند بسیاری دیگر از معادن طلا به شکل روباز استخراج میشود و ۹ کانسار طلا دارد.به گزارش صمت، بر اساس اطلاعات موجود، ذخیره اکسیدی معدن طلای موته تا سال ۱۳۸۰ یعنی ۱۶ سال پیش به بهرهبرداری رسیده است. همچنین عیار متوسط طلای این معدن ۲ppm است. حضور سرمایهگذاران خارجی نیز در این معدن مشهود بوده و گفته میشود ۱۵سال پیش کارخانه فرآوری برای موته با همکاری استرالیاییها ایجاد شده و به بهرهبرداری رسیده است.
معدن طلای ساریگونی قروه (داشکسن) نیز یکی دیگر از معادن مهم کشور است که واحد فرآوری آن با ظرفیت ۲ تن در سال، بهمن ۱۳۹۴ فعالیت خود را آغاز کرده است. البته شروع فعالیت در این معدن و بهرهبرداری از آن به سالهای بسیار دور باز میگردد و شرکتهای سرمایهگذار خارجی بسیاری برای بهرهبرداری از این معدن به ایران آمدند اما به دلایل مختلفی موفق نشدند. اما اکنون یک شرکت قزاق در حال بهرهبرداری و تولید شمش طلا از این معدن است.به گزارش صمت، بر اساس اطلاعات موجود، قرار بر این بوده تا این معدن در فاز نخست ۲ تن طلا تولید کند و در گامهای بعدی و فاز دوم، آن را تا ۴ تن ارتقا دهد. البته در کنار معادن طلایی که از ایران نام برده شد، میتوان به دیگر استانهای طلادار کشور که در ۲ سال گذشته مورد توجه و بررسیهای فراوان قرار گرفتهاند اشاره کرد. استان خراسان رضوی و خراسان جنوبی نیز جزو دیگر استانهای طلایی ایران هستند. همچنین در کنار بسیاری از موادمعدنی موجود در کشور طلا به عنوان محصول جانبی یافت میشود که از نمونههای بارز آن میتوان به ذخایر مس کشور اشاره کرد.
ازبکستان یکی از دارندگان ذخایر طلا در جهان است. معدن طلای موریونتائو در این کشور در سال ۱۹۵۸میلادی در صحرای خشک قزل قوم ازبکستان کشف شد اما بهرهبرداری از آن ۹ سال بعد آغاز شد. این معدن که بزرگترین معدن روباز جهان است دارای عمقی بیش از ۵۸۰ متر است و به عنوان پنجمین معدن عمیق جهان شناخته شده است. البته ذخایر معدن موریونتائو تنها به طلا محدود نشده و در آن ذخایری از سنگ قیمتی فیروزه نیز یافت میشود. گفتنی است به عقیده بسیاری از زمینشناسان، این معدن بزرگترین معدن طلای جهان است و حجم ذخایر طلای آن بین ۲۵۰۰ تا ۵۳۰۰ تن است.
معدن گراسبرگ اندونزی نیز یکی دیگر از معادن طلای جهان است که در سال ۱۹۷۳ بهرهبرداری شد و بزرگترین معدن طلا و سومین معدن وسیع مس دنیا به شمار میآید. بر اساس اطلاعات موجود، این معدن دارای مجوزهای لازم بوده اما در سال ۱۹۷۷م شورشیان جنبش آزاد پاپوآ به این معدن حمله کردند. گفته میشود این معدن بالای یک کوه در منطقه زلزلهخیز پاپوآ قرار گرفته و نشست زمین، منجر به شناسایی این معدن بزرگ طلا شده است. این معدن علاوه بر حجم بالای ذخایر طلا، دومین ذخایر مس جهان را در خود جای داده است. در واقع سایت معدنی ایجاد شده در گراسبرگ ۲ معدن روباز و یک معدن زیرزمینی را در خود جای داده و گفته شده تمام طلای موجود در این معدن تا سال ۲۰۲۱میلادی استخراج خواهد شد.
معدن گلدسترایک در نوادا واقع شده و آن را به عنوان یکی از پربازدهترین معادنی که طلا از آن استخراج میشوند، در جهان میشناسند. این معدن که در نیمکره شمالی قرار گرفته است، در سال ۲۰۱۶م ۱/۰۹۶ میلیون اونس طلا تولید کرده و رشد ۴ درصدی در سال داشته اما انتظار نمیرود سال آینده، سال پرباری برای تولید باشد. معدن گلدسترایک ۸/۰۸ میلیون اونس ذخیره طلای قابل پیشبینی دارد.
معدن طلای کورتز نیز یکی دیگر از معادن طلای جهان ایالت نواداست. در واقع با کشف طلا در ایالت نوادا، شرکت «باریک» فعالیت گسترده خود را در ایالت شمالی امریکا آغاز کرد. گفته میشود این شرکت با پرداخت ۱۵۳ میلیون دلار امتیاز استخراج طلای ایالت نوادا را تا سال ۲۰۲۰میلادی کسب کرده و هر سال ۳۰۰ هزار اونس طلا از معادن ایالت نوادا استخراج میکند.
معدن پوئبلو ویجو روی تپهای سبز در ۶۰ مایلی شمال سانتودومینگو پایتخت جمهوری دومینیکن واقع شده است. ۲شرکت کانادایی با پرداخت ۶۱۰ میلیون دلار امتیاز استخراج طلای این معدن را کسب کردهاند.
معدن یاناکوچا نیز در قاره امریکا قرار دارد و در ارتفاعی نزدیک به ۵ هزار متر از سطح دریا و در شمال کشور پرو واقع شده است. بر اساس اطلاعات موجود، این معدن مساحتی به میزان۸۶۰ کیلومترمربع داشته و بزرگترین معدن در امریکای لاتین شناخته شده است. عملیات بهرهبرداری از این معدن در اوت ۱۹۹۳ آغاز شده و زیرنظر بانک جهانی است.
یکی دیگر از معادن طلای موجود در ایران، معدن طلای کارلین در ایالت نواداست. این معدن که تولید ۷۵درصد از طلای امریکا را به خود اختصاص داده از ۳ گودال روباز و ۴ حفره زیرزمینی تشکیل شده است. بر اساس اطلاعات موجود، ۵۰ سال از عمر این معدن میگذرد و هنوز هم در آن طلا یافت میشود.
قاره امریکا را میتوان جزو قارههای طلایی کره زمین نامید چرا که تعداد معادن طلای موجود در آن بسیار زیاد است. معدن پناس کوئینتو که یک معدن روباز است در استان ساکاتکاس مکزیک واقع شده و بزرگترین معدن روباز در این کشور به شمار میآید. همچنین این معدن بزرگترین ذخایر نقره جهان را در اختیار دارد. البته این پایان کار نبود و در سال ۲۰۱۰ میلادی سایت جدیدی از روی و سرب نیز در این منطقه کشف شد.
در کنار قاره امریکا، قاره افریقا نیز از ثروتهای بزرگ و عظیم خدادای همچون طلا بینصیب نمانده و معدن طلای لیهیر در جزیره پاپوآ گینهنو در سال ۱۹۸۲م اکتشاف شد و ۱۵ سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۷م به بهرهبرداری رسید. البته در کنار طلا در این معدن، ذخایر فراوانی از گوگرد نیز یافت میشود.
یکی دیگر از معادن بزرگ طلا در جهان، معدن طلا و مس بادینگتون است که در جنوب شرقی شهر پرث استرالیا واقع شده و بزرگترین معدن طلای استرالیاست. گفته میشود از سال ۲۰۱۱م تاکنون بیش از یکمیلیون انس طلا از این معدن استخراج شده و میزان ذخایر این معدن ۱۹/۵میلیون اونس تخمین زده میشود.