تاریخ: ۲۸ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۲۴
بازدید: ۱۱۶۶
کد خبر: ۶۲۹۶۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
هشدار؛ زنگ خطر به صدا درآمد ....

فاجعه زیست محیطی زغال باطله «زغال سنگ البرز مرکزی» برای مازندران!

می متالز - باطله های کارخانه زغال سنگ البرز مرکزی که این روزها همچون کوهی جلوه نمایی می کند، نگرانی های شدید زیست محیطی را ایجاد کرده است و سلامت مردم منطقه و حتی استان را به مخاطره انداخته است ...
فاجعه زیست محیطی زغال باطله «زغال سنگ البرز مرکزی» برای مازندران!

به گزارش می متالز، زغال سنگ استخراج شده از معادن، محتوی مواد زائد بسیاری می باشد که به همین منظور و جهت بازدهی کوره های فولاد سازی تحت عملیات زغالشویی قرار می گیرد ولی د راین مرحله باطله هایی از این فرایند عملیاتی حاصل می شود که بدلیل انتشار آلاینده ها به محیط، آلودگی های زیست محیطی وسیعی را بدنبال دارند.

آلودگی کارخانه زغال شویی البرز مرکزی اما  بسیار قابل لمس است، اگر سری به البرز مرکزی بزنید با حجم عظیمی از باطله‌های این کارخانه زغال‌سنگ مواجه می‌شوید.

میلیون ها تن باطله زغال‌سنگ که امروز مانند یک کوه بلند قد علم کرده است، حاصل فعالیت‌های این کارخانه است.

باطله های کارخانه زغال سنگ البرز مرکزی که این روزها همچون کوهی جلوه نمایی می کند، نگرانی های شدید زیست محیطی را ایجاد کرده است  و سلامت مردم منطقه و حتی استان را به مخاطره انداخته است.

متأسفانه شیرابه‌های این کوه زغال باطله با بارش هر بارانی به رودخانه و زمین‌های کشاورزی سرازیر می‌شود و محصولات این زمین های کشورزی سر سفره مردم رفته و خود بخوان حدیث مفصل از این مجمل ... 

دپوی باطله های حاصل از زغال های بیرون آمده از کارخانه البرز مرکزی در نزدیکی رودخانه تلار، موجی از نگرانی را بوجود آورده است و دیواره احداث شده  میان پسماند دپو شده و رودخانه هرگز نتوانست این نگرانی ها را کاهش دهد، زیرا  با بارش باران به رود رسوخ کرده و فاجعه زیست محیطی را رقم زده است.

منطقه سوادکوه هم به عنوان محل فعالیت این کارخانه از مناطق باران خیز به شمار می رود و بارش ها بر رخنه باطله های خطرناک کارخانه زغال سنگ به رودخانه می افزاید و رودخانه تلار که از مسیر 5 شهرستان استان عبور می کند را آلوده می سازد.

فاجعه آلایندگی کارخانه زغال سنگ البرز مرکزی تا آنجا پیش می رود که علاوه بر خطر برای آبزیان و گیاهان  حاشیه این رودخانه، جان انسان ها را نیز به خطر می اندازد.

ماهیگری و آب بازی تابستانی جوانان و کودکان در رودخانه آلوده ای که  از سرمنشا کارخانه زغالسنگ البرز مرکزی آغاز می شود فاجعه دیگری را نمایان می سازد که قطعا مدیران این کارخانه باید پاسخگوی آن باشند.

این رودخانه که با عبور از 5 شهرستان به دریای خزر می ریزد، این آلودگی را با خود برده و قصه غم انگیز دیگری را هم رقم زده است.

البته طرح‌هایی از سوی مسوولان این کارخانه برای حل معضلات زیست‌محیطی ارائه‌شده اما روندی لاک پشتی داشته و هنوز نتوانسته راهگشا باشد و همچنان شاهد خجم عظیمی از باطله های خطرناک و تهدید محیط زیست و سللامت مردم می باشیم.

در همین راستا به سراغ معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت از محیط زیست استان مازندران رفتیم تا از چند و چون این ماجرا بیشتر مطع شویم.

محمود علی رکنی با تایید مشکلات زیست محیطی در کارخانه زغال سنگ البرز مرکزی گفت : سال های است که پسماند کارخانه البرز مرکزی در کنار رودخانه تلار تخلیه و ظی سال های گذشته انباشته شده است و آسیب زیست محیطی شدیدی به رودخانه تلار وارد می کند.

این مسوول مهمترین بحث زیست محیطی این کارخانه را ورود پسماندها به رودخانه عنوان و افزود: یک دیواره سد مانندی در کنار رودخانه ساخته شده است  که نگذارد آن پسماند به درودخانه بریزد  ولی با زیاد شدن حجم باطله ها و بارش باران پسماند ها با باران شسته شده و آلودگی وارد رودخانه می شود.

وی ادامه داد: درون این دیواره سد مانند حدود دو میلیون پسماند تا امروز وجود دارد و با تحقیقاقاتی که بنده کردم روزانه حدود 250 تن به این پسماند اضافه می شود. اخیرا یک واحدی آمده و گغته که من می آیم و این باطله ها را دریافت و آن را پردازش می کنم  و ذغال از آن ها دریافت می کند. روزانه این واحد حدود 500 تن پردازش می کند که در عبارتی دیگر 250 تن که روزانه کارخانه تولید باطله تولید و 250 تن هم از دیواره سد مانند دریافت که حمعا 500 تن می شود ولی در آخر بخشی از این پسماند ها را دریافت و بخشی دیگر را بر می گردانند به همان دیوارهای سدی قبلی و حجم آن اضافه می شود. هرچند  این واحد ادعا دارد که این 500 تنی که ما می گیریم 250 تن آن را استقاده و بقیه را در زیر ساخت ها و جاده سازی برای ساخت آسفالت و البته مصالح ساختمانی می دهیم.

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت از محیط زیست استان مازندران با ابراز نگرانی از مشکل زیست محیطی در کارخانه زغال سنگ البرز مرکزی اظهار داشت: حدود یک ماه و نیم پیش این دیواره به همراه پسماندهای خود ریزش کرد و درون رودخانه ریخت شده است که به رودخانه و محیط زیست آسیب زیادی رسانده است و الان این پرونده در دستگاه قضایی پیگیری می شود و مجموعه محیط زیست هم از این کارخانه  شکایت کرده است. الان هم این پسماندها بصورت یک کوه بزرگ تشکیل شده است و با اینکه ادعا می شود روزانه 500 تن از این پسمادها را کاهش می دهیم با توجه به توضیحاتی که قبلا گفتم ما همچنان نگرانی خود را داریم و درخواست ما این است که این واحد فرآیند خود را شتاب بیشتری ببخشد ودر استانداری نیز جلسه نظارتی داشتیم و خواستار تسریع در روند کاهش باطله ها شدیم  تا این میزان از پسماندها کاهش یاید. چون کار بسیار زمانبری است و هر چه پسماند بماند مشکل ساز تر و آسیب زا تر برای محیط زیست است.

محمود علی رکنی در پایان با تاکید فراوان به لزوم حل مشکل زیست محیطی در کارخانه زغال سنگ البرز مرکزی تصریح کرد: کشاورزان برای کشاورزی آب رودخانه تلار استفاده می کنند و دام ها از آن می نوشند و برای شالیزارها استفاده می شود و در نهایت به دریای خزر می ریزد و برای آبزیان مضر است و بعد انسان می خورد که این فرایند آسیب زیادی را به انسان و محیط زیست وارد می کند و باید این مشکل بزرگ را که لطمای بزرگ به محیط زیست وارد می کند هر چه زودتر رفع شود.

امید است مدیران شرکت زغال سنگ البرز مرکزی به سلامت مردم و حفظ محیط زیست اهمیت داده و هر چه سریعتر به وضعیت نابسامان فعلی خاتمه دهند.

عناوین برگزیده