به گزارش می متالز، او عنوان کرده است: از این تعداد، صادرکنندگانی که سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون دلار صادرات دارند، ۸۰ شرکت است و ۴۰۰ شرکت در ایران وجود دارند که صادرات سالانهای بیش از ۱۰ میلیون دلار دارند.
البته پیش از این محمدرضا مودودی، سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت نیز آماری از صادرکنندگان غیرنفتی کشور ارائه کرده بود که نشان میداد تنها یک شرکت ایرانی بیش از یک میلیارد دلار صادرات دارد که آن شرکت نیز یک شرکت پتروشیمی است. همچنین هشت قلم کالا داریم که بیش از یک میلیارد دلار صادرات دارند که عمدتا نفتی، گازی و پتروشیمیایی هستند. او عنوان کرده بود که در حدود ۳۴۵ قلم کالا درحالحاضر در سبد صادراتی کشور است که بیش از ۱۰ میلیون دلار صادرات دارند. از این رو ایران همچنان در صادرات کشوری جوان محسوب میشود؛ اما دلیل عدم حضور شرکتهای قدرتمند در عرصه صادرات، سوالی متبادر به ذهن است. چراکه مقامات مسوول، از پشت تریبونهایی که در اختیار دارند، شعار حمایت از صادرات را سر میدهند. درحالیکه به گفته کارشناسان، نه زیرساختها برای تبدیل به یک کشور صادراتی فراهم است و نه ظرفیتهای تولید صادراتی کشور کافی است. از سوی دیگر موانعی که روزانه برای صادرات ایجاد میشود، انگیزه ورود فعالان اقتصادی به این بخش را از بین میبرد. چراکه چشمانداز روشنی برای آینده اقتصادی بنگاه خود متصور نیستند. اگر به تمامی این موارد، بیثباتی اقتصاد ایران، تورم و رکود را هم اضافه کنیم، عدم حضور شرکتهای بزرگ در عرصه صادرات تا حدی مشخص میشود. البته موارد دیگری همچون بازارهای محدود صادراتی، کیفیت کالاهای صادراتی، حملونقل و لجستیک نامناسب و تحریمهای بینالمللی بر تصمیم هر فعال اقتصادی برای ورود به عرصه صادرات تاثیرگذار است. از اینرو شرکتهای توانمند صادراتی نیز محدودند. حال رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، مهر تاییدی بر گفتههای مودودی زده و با اشاره به وجود ۱۰ هزار صادرکننده رسمی در کشور گفته است: ۹۰ درصد کل صادرات ایران توسط ۴۰۰ شرکت انجام میشود که سالانه صادراتی بیش از ۱۰ میلیون دلار دارند.
بهرامی با اشاره به تعداد شرکتهای صادرکننده رسمی در کشور اظهار کرده است: درحالحاضر ۱۰ هزار صادرکننده رسمی در کشورمان ثبت شده است؛ اما نکته قابلتوجه آنجا است که از میان این تعداد، تنها یک شرکت در ایران وجود دارد که سالانه صادراتی بیش از یک میلیارد دلار دارد. وی خاطرنشان کرد: ۹۰ درصد صادرات کشور توسط صادرکنندگانی اتفاق میافتد که سالانه صادراتی معادل ۱۰ میلیون دلار و بیشتر دارند. این آمار نشان میدهد از میان ۱۰ هزار صادرکننده رسمی کشور، تعداد بسیار کمی، صادرات بالای ۱۰ میلیون دلار دارند و این تعداد بسیار کم، حجم عمده صادرات کشور را انجام میدهند. به گفته مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران، در چنین شرایطی باید به سمت توانمندسازی شرکتهای صادراتی حرکت کرد.