به گزارش می متالز، عباس محمدی در این خصوص اظهار داشت: این سیستم که وظیفه تنظیم دکل فازهای کوره و تنظیم فاصله الکترودها از سطح ذوب را دارد باعث عملکرد روی قوس میشود. سیستم تنظیم الکترودها در موارد بسیاری از جمله کاهش زمان تخلیه تا تخلیه (tap to tap)، بهینه شدن مصرف الکترودهای گرافیتی، افزایش کیفیت ذوب، بهینه شدن مصرف نسوز و بهینه شدن مصرف انرژی الکتریکی کورههای قوس اهمیت دارد.
وی در خصوص نقش اسپولها افزود: اسپولهای سیستم HRR نقشی حیاتی در تنظیم قوس الکتریکی کورهها دارند، به طوری که عملکرد نامناسب آنها علاوه بر موارد ذکرشده باعث نشتی شدید هیدرولیک و مشکلات بعدی میشود. هنگام خرابی و تعمیر این اسپولها که چهار عدد از آنها در هر کوره نصب شده است، کوره و فرایند تولید مذاب باید به طور کامل و به مدت دو ساعت متوقف شود.
همچنین حبیباله موحدی، کارشناس فرآیند نگهداری و تعمیرات در این باره یادآور شد: سازنده اینگونه سیستمها شرکتهای فولادساز خارجی شناخته شده هستند و از آنجا که یکی از شاخصهای هر فولادسازی، تولید فولاد با حجمی کمتر از مصرف الکترود است، فروش این تجهیزات به مصرفکننده با کنترل و حساسیتهای زیادی صورت میگیرد و اخیرا به دلیل شرایط بینالمللی، امکان تامین آنها از خارج از کشور وجود نداشت.
وی خاطرنشان کرد: ما با استفاده از ظرفیتهای بدنه کارشناسی ناحیه و همکاری یکی از شرکتهای سازنده داخلی، این قطعات حساس را بومیسازی کردهایم و در حال حاضر حدود چهار ماه است که این قطعات، تست گرم را با موفقیت پشت سر گذاشته است. این تجهیزات تاکنون از نظر کیفی، توان رقابتی خوبی با اسپولهای مشابه خارجی داشته و این امیدواری وجود دارد که با تکیه بر توان شرکتهای داخلی و پتانسیل کارشناسی ناحیه، بتوانیم در این مسیر بهبود مستمر و افزایش عمر بیشتر تجهیزات را شاهد باشیم.
مهدی ایرانشاهی کارشناس قطعات یدکی واحد فولادسازی فولاد مبارکه نیز در مورد صرفهجویی حاصل از این بومیسازی عنوان کرد: این قطعات با حدود یکچهارم قیمت مشابه خارجی بومیسازی شدهاند و مهر تاییدی بر توانمندی فرزندان این مرزوبوم زدهاند و جا دارد که از مساعدت همکاران واحدهای بومیسازی، تعمیرات و تولید کورههای قوس و دفتر فنی تعمیرات فولادسازی و شرکت آتیاندیشان بصیر که در این مسیر همکاری صمیمانهای داشته و دارند صمیمانه قدردانی کنیم.