تاریخ: ۲۱ آبان ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۰۸
بازدید: ۲۵۱
کد خبر: ۶۷۳۷۳
سرویس خبر : آهن و فولاد

طراحی و اجرای 100 درصد ‌کارخانه فولاد بافت توسط قرارگاه خاتم‌ در شرایط تحریم

می متالز - قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) با هماهنگی کارفرمای پروژه کارخانه فولاد بافت و تأیید مشاور، توانست در زمینه بومی‌سازی این پروژه، 100 درصد طراحی، 70 درصد تأمین کالا و 100 درصد اجرای آن را از طریق توان داخلی انجام دهد.
طراحی و اجرای 100 درصد ‌کارخانه فولاد بافت توسط قرارگاه خاتم‌ در شرایط تحریم

به گزارش می متالز، صنعت فولاد به‌ عنوان یک صنعت راهبردی و مادر در جهان شناخته شده است که می‌تواند نقشی زیربنایی در ارتقای رفاه اقتصادی هر کشور داشته باشد.

بر اساس آمار، ایران با تولید حدود ۲۰میلیون تن فولاد، به‌ طور تقریبی یک درصد تولید فولاد جهان را در اختیار دارد و در این زمینه جزو  13 کشور نخست محسوب می‌شود.

در راستای اقتصاد مقاومتی و قطع وابستگی به درآمدهای نفتی و شکل‌گیری اقتصادی متکی بر توان داخلی، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) انجام فعالیت‌های معدنی در حوزه‌های اکتشاف، استخراج و فرآوری را در دستور کار خود قرار داده است و احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی فولاد بافت با ظرفیت تولید سالانه 800 هزار تن آهن اسفنجی، یکی از پروژه‌هایی است که با رویکرد برقراری توازن در زنجیره فولاد کشور انجام شده است.

ازاین رو در جهت تحقق قانون برنامه سوم و چهارم توسعه در بخش صنایع معدنی و به منظور تأمین فرآورده‌های فولادی و رفع نیاز به واردات فولاد و کسب بخشی از سهم جهانی فولاد، همزمان هشت طرح فولادی در شهرهای مختلف کشور شروع شد که یکی از آنها بافت است.

این طرح شامل سه بخش احیا، ذوب و نورد است که بخش احیای مستقیم در قالب پروژه کارخانه احیاء مستقیم شماره یک طرح فولاد بافت‌، از طرف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، به صورت «مهندسی، تأمین کالا و ساخت» (EPC) به قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) واگذار شد و روز گذشته (20 آبان‌ ماه) با حضور ‌رئیس جمهور، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) و وزیر صنعت، معدن و تجارت ‌افتتاح شد.

این پروژه در اوج تحریم‌های همه‌جانبه و ظالمانه استکبار جهانی با توان مهندسی متخصصان داخلی شکل گرفت و مانند ققنوسی از دل تحریم‌ها و محدودیت‌های جهانی، سر برآورد.

در این مسیر، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) با هماهنگی کارفرمای این پروژه و تأیید مشاور، توانست در زمینه بومی‌سازی این پروژه، 100 درصد طراحی، 70 درصد تأمین کالا و 100 درصد اجرای آن را از طریق توان داخلی انجام دهد که این امر موجب جلوگیری از خروج ارز و اشتغال‌زایی در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی شد؛ حال آنکه، قرارگاه خاتم و متخصصان داخلی می‌توانند در مراحل بعدی، این بومی‌سازی را به مرز 100 درصد و خودکفایی مطلق برسانند.

در کارخانه احیاء مستقیم شماره یک طرح فولاد بافت از روش جدیدی برای احیا استفاده می‌شود که به همت متخصصان ایرانی ابداع شده و در دنیا با نام پرشین ریداکشن (Persian Reduction) یا احیای مستقیم ایرانی ثبت شده است.

این روش که به اختصار، پِرِد (pered) نامیده می‌شود هرچند تشابهاتی با روش‌های قبلی احیا دارد اما تفاوت‌های آن موجب افزایش بازدهی و مصرف کمتر انرژی و سایر سیالات شده است.

‌در این روش غیر از استفاده از گاز طبیعی از بخار آب هم استفاده می‌شود که در ظرفیت‌های زیر دو میلیون تن در سال هزینه سرمایه‌گذاری کمتری نیاز دارد و آلایندگی کمتری هم به محیط زیست وارد می‌سازد.

با بهره‌برداری از کارخانه احیاء مستقیم شماره یک طرح فولاد بافت که در اوج تحریم‌ها و با توان فنی و مهندسی متخصصان قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) اجرا شده است برای ۳۰۰ نفر اشتغال مستقیم و برای حدود ۲۰۰۰ نفر نیز اشتغال غیرمستقیم ایجاد می‌شود.

در اجرای قسمت‌های مختلف این پروژه از جمله سیویل و ساخت تجهیزات با ایجاد کارگاه‌های ساخت و تجهیز و آماده‌سازی از توانمندی نیرو‌های بومی و کارگاه‌های منطقه استفاده شده است که در این راستا آموزش نیروی انسانی و ایجاد ایمنی از مهم‌ترین کارهای پروژه بوده است.

رعایت استانداردهای ایمنی، بهداشت کار و حفظ محیط زیست از جمله موضوعات اساسی قرارگاه در اجرای این پروژه است.

برنامه‌ریزی و اقدام منظم و مداوم به منظور پیشگیری از آلودگی‌های محیط زیست به خصوص پیشگیری از آلودگی خاک و هوا و آب در واحدهای اجرایی و نیز پیشگیری از وقوع جراحات، بیماری و حوادث ناشی از کار و کنترل عوامل زیان‌آور محیط کار از جمله اقدامات مهم در این زمینه است.

قرارگاه طبق یک سنت همیشگی، در شعاع 70 کیلومتری پروژه‌های عمرانی خود در سراسر کشور به انجام حداقل یک یا چند پروژه محرومیت‌زدایی اقدام می‌کند که پروژه احداث کارخانه احیاء مستقیم شماره یک طرح فولاد بافت نیز از این امر مستثنی نبوده است.

قرارگاه سازندگی خاتم‌الأنبیاء (ص) با در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص و متعهد و نیز برخورداری از به‌ روزترین دانش در زمینه صنعت آهن و فولاد و با تعهد و روحیه جهادی خود، با اجرای این پروژه سترگ، برگ زرین دیگری در راستای اقتدار صنعتی ایران اسلامی برداشته است و با اجرای این پروژه در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی و ایجاد ارزش افزوده فرآورده‌های معدنی کشور گام برداشته است.

عناوین برگزیده