تاریخ: ۲۱ آبان ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۷:۲۴
بازدید: ۳۵۷
کد خبر: ۶۷۶۴۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

گرد و غبار کارخانه سیمان و نفس تنگی آبیکی‌ها/ مردم: سیمان تنفس می‌کنیم/ مدیر عامل: خروجی کارخانه استاندارد است

می متالز - در حالی که مدیر کارخانه سیمان آبیک اذعان می‌کند این کارخانه آلایندگی ندارد و خروجی‌های کارخانه در حد استاندارد است، مردم و مسوولان شهرستان آبیک از وضعیت آلودگی کارخانه سیمان گلایه دارند و می‌گویند گرد و غبار سیمان باعث تنگی نفس‌مان شده و زندگی مان سخت کرده است.
گرد و غبار کارخانه سیمان و نفس تنگی آبیکی‌ها/ مردم: سیمان تنفس می‌کنیم/ مدیر عامل: خروجی کارخانه استاندارد است

به گزارش می متالز، سالیان درازی است که مردم شهر آبیک با گرد و غبار سیمان ناشی از فعالیت کارخانه دست و پنجه نرم می‌کنند و حتی جلسات متعددی با حضور مسوولان و نمایندگان وقت مجلس برای رفع این معضل برگزار شده است.

حتی آلودگی این کارخانه در برهه‌ای از زمان به حدی بود که مردم شهر آبیک قصد تشکیل زنجیره انسانی را داشتند اما با وساطت برخی از جمله چند تن از اعضای شورای شهر وقت آبیک، این مهم تحقق نیافت و مذاکره و رایزنی مسوولان برای رفع مشکل شدت گرفت تا اینکه فیلترهایی بر روی این کارخانه نصب شد اما گویا آلودگی این کارخانه همچنان بر زندگی مردم سایه انداخته است.

 نیم قرن است که از فعالیت کارخانه سیمان آبیک می گذرد؛ کارخانه‌ای که در سال 48 خط اول تولید آن با ظرفیت 3500 تن در روز احداث شد و سال 52 به بهره‌داری رسید.

خط دوم این کارخانه هم با ظرفیت 4 هزار تن از سال 52 کار اجرایی خود را آغاز کرد و در سال 57 به ظرفیت مذکور رسید.

از اوایل انقلاب دو خط تولید در کارخانه سیمان فعال بوده و در مجموع، با 7 هزار و 500 تن کلیکر در روز و معادل 2.5 تقریبا میلیون تن سیمان در سال تولید خود را آغاز کرده است.

علیرضا گرشاسبی مدیرعامل کارخانه سیمان آبیک  اظهار می‌کند: در دهه 80 با توجه به نیاز کشور به سیمان و بازاری که در تهران و البرز متصور بود، دو طرح بزرگ افزایش ظرفیت و توسعه در کارخانه سیمان اجرا شد؛ ظرفیت خط یک تولید در سال 88 از 3 هزار و 500 تن به 8 هزار و 500 تن رسید و خط جدید جایگزین خط دو قدیم شده و در سال 93 با ظرفیت 8 هزار تن به بهره‌برداری رسید.

وی می‌افزاید: در مجموع ظرفیت تولید روزانه کارخانه سیمان به 16 هزار و 500 تن کلیکر (شیرمایه اصلی سیمان) معادل 5 میلیون تن انواع محصولات سیمان در سال می‌رسد.

این مدیرعامل ادامه می‌دهد: انواع محصولات سیمانی تیپ 1، 2، 5، مرکب، سیمان پوزولانی و کلیکر تولید و در عرصه داخلی و صادراتی توزیع می‌شود؛ سال گذشته در حوزه صادرات رشد قابل توجهی ایجاد شد و مجموعا حدود 150 هزار تن صادرات صورت گرفته است.

استقرار بیش از از 15 دستگاه الکتروفیلتر در کارخانه سیمان

مدیرعامل کارخانه سیمان آبیک با اشاره به مسوولیت‌های اجتماعی این کارخانه توضیح می‌دهد: کنترل آلاینده‌ها شامل گرد و غبار، صوت، پساب‌ها و پسماندهای ناشی از فعالیت خط تولید مورد توجه قرار گرفته و بیشترین تعداد و با ظرفیت‌ترین تجهیزات فیلتراسیون صنعت سیمان ایران را کارخانه سیمان قزوین دارد و بیش از 15 دستگاه الکتروفیلتر در کارخانه سیمان مستقر است.

گرشاسبی می‌افزاید: 125 دستگاه فیلتر با ظرفیت‌های متنوع در دپارتمان‌ها، گرد و غبارهای محلی را جذب می‌کنند و پاکی محیط کار و اطراف را در شرایط عادی نگه می‌دارند.

وی ادامه می‌دهد: سیستم‌های پایش لحظه‌ای و آن‌لاین هم بر خروجی‌های کارخانه نصب بوده و مستقیم به سازمان محیط زیست وصل بوده و کارشناسان خروجی‌ها را کنترل می‌کنند.آزمایشگاه محیط زیست هم در حوزه‌های مختلف اندازه‌گیری هوا و تصفیه‌خانه فاضلاب این کارخانه را رصد و پایش می‌کنند.

به گفته این مدیرعامل؛ 217 هکتار سطح مشجع یک کمربند سبزی در اطراف کارخانه سیمان ایجاد شده تا از میزان گرد و غبار کاسته شود که به عنوان فضای سبز و تفرجگاه، مردم از آن فضا استفاده می‌کنند.

مدیرعامل کارخانه سیمان به نگرانی مردم و برخی مسوولان مبنی بر خاموش‌کردن فیلترها از سوی کارخانه در شب‌ها و اشتباه دانستن این تفکر اشاره و تصریح می‌کند: به محض خاموش شدن الکتروفیلترها، کوره‌ها قطع و خاموش می‌شوند که بیشترین آسیب به کوره‌ها وارد می‌شود بنابراین به هیچ عنوان، فیلترها قطع نمی‌شود.

انتقال فعالیت معدنی به وسط کوه

گرشاسبی می‌افزاید: اگر هم به دلیل مشکلات فنی فیلترها قطع شوند بلافاصله تمام خط تولید دچار توقف می‌شود در حالی که از خروجی‌های فیلتراسیون، گران‌ترین و با کیفیت‌ترین محصول به دست می‌آید که به لحاظ اقتصادی و بازار، هیچ توجیهی وجود ندارد که نسبت به خاموش کردن فیلترها اقدام کنیم.

وی ادامه می‌دهد: اگر هم در موارد جزیی مشکل پیش بیاید باد غالب در منطقه غرب به شرق بوده و قطعا به سمت آبیک و قزوین نخواهد بود که از نظر علمی و هواشناسی اثبات شده است. اگر مشکل فنی پیش آید چند دقیقه‌ای بیش نخواهد بود و عکس‌ها و فیلم‌هایی که گرفته می‌شود، لحظه‌ای و آنی بوده است.

این مدیرعامل با بیان اینکه حوزه فعالیت معدن را به وسط کوه و حدود 4 کیلومتر پس از اتوبان انتقال داده‌ایم، اضافه می‌کند: روش انفجار تاخیری بوده و تعداد دفعات را افزایش داده‌ایم تا از شدت صدای انفجارات کاسته شود؛ این در حالی است که علاوه بر کارخانه سیمان، شرکت سیپورکس و سنگ‌های شن و ماسه هم دارای معدن هستند.

عوارضی پرداخت نمی‌کنیم

مدیرعامل کارخانه سیمان آبیک خاطرنشان می‌کند: درباره فعالیت معدن و ارائه راهکارهای کارشناسی بهتر، با مسوولان شهرستان‌های نظرآباد و آبیک جلسه برگزار خواهیم کرد.

گرشاسبی این را هم گفت که به دلیل آلایندن نبودن کارخانه سیمان و استاندارد بودن تمام خروجی‌های این کارخانه، از سوی این کارخانه عوارضی پرداخت نمی‌شود و مالیات به طور مستقیم به خزانه دولت واریز می‌شود و هیچ دخل  و تصرفی هم در این زمینه نداریم.

لازم به ذکر است، در کارخانه سیمان آبیک 5000 اشتغال پایدار وجود دارد که از این تعداد، حدود 30 درصد از شهرستان آبیک، حدود 30 درصد از شهرستان ساوجبلاغ و حدود 30 درصد از شهرستان نظرآباد هستند.

به آلایندگی کارخانه سیمان و انفجارهای معادن انتقاد داریم

شهرام احمدپور فرماندار شهرستان آبیک نظری متفاوت از اظهارات مدیرعامل کارخانه سیمان دارد و می‌گوید: با توجه به اعلام رسمی اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان آبیک، باد غالب در استان قزوین از شمال غرب به جنوب شرق است اما در منطقه آبیک باد غالب از سمت شمال شرق به جنوب غرب است و آلودگی هوا از سمت صنایع کارخانه سیمان و سیپورکس به شهر آبیک روانه می‌شود.

وی با اشاره به تاثیرگذاری واحدهای معدنی و صنعتی خارج از حوزه استحفاظی شهرستان آبیک و با توجه به موقعیت توپوگرافی شهر آبیک و اختلاف ارتفاع نسبت به کوه‌های مجاور می‌افزاید: با توجه به وضعیت گلبادهای موجود واحدهای صنعتی از جمله کارخانه سیمان، سیپورکس و گاوداری‌های صنعتی مجاور شهر آبیک در صورت عدم رعایت ضوابط محیط زیستی از جمله کنترل آلاینده‌های هوا، می‌توانند موجب افزایش و بروز آلایندگی در شهر شوند.

این مسوول ادامه می‌دهد: به آلایندگی کارخانه سیمان، کوره‌های کارخانه و انفجارهای معادن این کارخانه اعتقاد داریم و مبنای این اعتقاد هم مشاهدات موجود در شهر آبیک است.

فرماندار شهرستان آبیک اضافه می‌کند: سال‌هاست که مردم شهر آبیک با لمس آلودگی کارخانه سیمان، با این معضل دست و پنجه نرم می‌کنند که اظهارات مردم برای ما ملاک است و ادعاهای مدیران کارخانه سیمان مورد پذیرش ما نیست.

طبق اذعان احمدپور، آلایندگی صوتی و انفجارهای بخش عظیمی  از مجموعه معادن با وزش باد غالب حاکم به شهر، گرد و غبار  وریزگردها را وارد شهر آبیک می کند.

فرماندار شهرستان آبیک تصریح می‌کند: از سوی نمایندگان مجلس، موضوع بازگشت عوارض کارخانه سیمان به شهرستان آبیک در حال پیگیری است چرا که به دلیل خروج این کارخانه از شمول آلایندگی،  چند سالی است که عوارضی از این کارخانه به شهرداری آبیک پرداخت نمی شود.

باد غالب در شهرستان آبیک از سمت شرق است

حسن نوروزی رئیس گروه تحقیقات اداره کل هواشناسی استان قزوین  به نکته جالبی اشاره و در خصوص میزان باد سالانه در شهرستان آبیک اذعان می‌کند: باد غالب نخست شهرستان آبیک از سمت شرق به میزان 17.4 درصد است.

وی می‌افزاید: باد دوم غالب شهرستان آبیک در جایگاه غربی است و 16.6 درصد است و حدود 5.6 درصد هم بادی وجود ندارد و شرایط جوی آرامی در این شهرستان حاکم است.

این مسوول مطرح می‌کند: میزان سرعت باد در شهرستان آبیک یک تا سه متر بر ثانیه است و 50 درصد در طبقه‌بندی سرعتی قرار دارد.

داستان آلاینده بودن کارخانه سیمان سالهاست تکرار می‌شود و ادامه دارد این در حالی است که مدیران کارخانه سیمان با دلایل توجیهی و توضیحی خود آلاینده بودن این کارخانه را انکار می‌کنند اما مردم و مسوولان شهرستان آبیک همچنان  بر آلاینده بودن این واحد مُصر هستند و آن را تایید می‌کنند.

با این همه برخی از شهروندان اذعان کردند که اگر کارخانه سیمان آلایندگی ندارد پس عکس‌ها و فیلم‌هایی که از خروجی کارخانه گرفته شده و حاکی از انتشار دود غلیظ و غبارآلود است بیانگر چیست؟ گرد وغباری که صبح‌ها بر روی خودروها و لباس‌های شسته شده می‌نشیند، از کجا می آید؟ در حالی که با یک انگشت کشیدن روی خودرو، گرد سیمان کاملا محسوس و قابل لمس است و می‌توان دریافت که آلودگی کارخانه سیمان به قوت خود باقی است.

عناوین برگزیده