استفاده از پهپادها به منظور یافتن معادن با عیار بالاتر
به گزارش میمتالز، پیش از امضای این تفاهمنامه مدیر کل بخش ژئومتیکس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، با بیان اینکه معادن کشور پس از سالها بهرهبرداری به سمت کم عیار شدن پیش رفتهاند، گفت: به منظور یافتن معادن با عیار بالاتر و بزرگتر چارهای جز بهرهبرداری از فناوریهای بهروز دنیا مانند استفاده از پهپادها در ژئوفیزیک هوایی نداریم که در این راستا با دانشگاه شریف همکاریهایی را آغاز کردیم.
مهندس سیدعلی اسماعیلی در مراسم امضای تفاهمنامه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با دانشگاه شریف این سازمان را به دلیل دارا بودن ۱۶۸ دکتری تخصصی یکی از تخصصیترین نهادهای کشور توصیف کرد و افزود: این سازمان در راستای منویات مقام معظم رهبری که فرمودند "معدن میتواند جایگزین نفت شود"، همواره با تولید اطلاعات پایه و کلیدی یاریگر بخش معدنی و صنعتی کشور بوده است، به گونهای که به جرات میتوان گفت معدنی در کشور فعال نیست مگر آنکه از اطلاعات تولید شده این سازمان برای اکتشاف آن استفاده کند.
وی با بیان اینکه هیچ سازه و تاسیسات ملی را نمیتوان یافت که جهت حفظ و جانمایی آن در مقابل بلایای طبیعی بینیاز از دانش متخصصان این سازمان باشد، اظهار کرد: برای تولید چنین دادههای ارزشمند و کاربردیای به ابزارها و فناوریهای بهروز و بهکارگیری ادوات سنجش، تجهیزات آزمایشگاهی و تجهیزات اندازهگیری نیاز است که در این سازمان همگام با آخرین فناوریهای روز دنیا گردآوری شدهاند.
اسماعیلی با اشاره به فعالیت ۶۰ ساله سازمان زمینشناسی در حوزه برداشتهای هوایی ژئوفیزیک، خاطر نشان کرد: پس از قرنها برداشت از معادن در حال حاضر معادن به سمت کم عیار شدن پیش رفتهاند و برای دستیابی به معادن جدید با عیار بالا و شاید معادن بزرگ چارهای جز اکتشاف در اعماق زمین نداریم.
مدیرکل بخش ژئومتیکس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور روش ژئو فیزیک هوایی را یکی از بهترین و دقیقترین و سریعترین روشهای دادهبرداری با اهداف و کاربردهای گوناگون در علوم زمین از جمله اکتشافات مواد معدنی پنهان به شمار میرود.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه برخی از معادن هیچ گونه برونزدی ندارند و با مطالعات سطحی قابل شناسایی نیستند، اظهار کرد: ۱۸ سال قبل برداشتهای ژئوفیزیک هوایی را با همکاری یک شرکت کانادایی آغاز کردیم و ۱۵ سال است که این سازمان بدون حضور کارشناسان خارجی و با اتکا به تجارب متخصصان داخلی عملیات برداشت، پردازش و تفسیر را انجام میدهد.
وی اضافه کرد: بر این اساس بر آن شدیم بار دیگر خود را بهروز رسانی کرده و از ادوات و تغییرات بهروز برای کاهش هزینهها، سرعت بخشیدن به عملیات و بالا بردن دقت دادهها استفاده کنیم.
اسماعیلی ادامه داد: در این راستا سازمان زمینشناسی با محققان دانشگاه صنعتی شریف که پیشرو در زمینه ساخت انواع پهپادها است، وارد مذاکره شدیم و پس از بازدید از توانمندیهای این دانشگاه عزم خود را در هدفمند کردن مطالعات و کاربردی شدن پهپادها در حوزههای ژئوفیزیک جزم کردیم.
معاون پژوهشوفناوری دانشگاه صنعتی شریف:
تولید پهپادهای مورد نیاز سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در دانشگاه شریف
در ادامه معاون پژوهشوفناوری دانشگاه صنعتی شریف با تاکید بر این که همکاری این دانشگاه با سازمان زمینشناسی محدود به تولید پهپادها نمیشود، گفت: ما در زمینه ساخت تجهیزات و پردازش اطلاعات با این سازمان همکاری خواهیم داشت.
دکتر محمدرضا موحدی امروز در مراسم امضای تفاهمنامه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با دانشگاه شریف با تاکید بر اینکه این دانشگاه مفتخر است که بتواند در حوزههای فناوری به کمک سازمانهای صنعتی کشور بیاید، گفت: ما تلاش داریم در کنار خدمات آموزشی و پژوهشی بتوانیم به عنصر اثرگذاری، رنگ بیشتری دهیم و در شرایط خاصی که کشور قرار دارد و شرایط تحریم بر آن حاکم است، از این تهدیدها به عنوان فرصت استفاده کند.
وی با اشاره به خدمات دانشگاههای بزرگ کشور در حوزههای صنعتی و رفع چالشها، خاطر نشان کرد: دانشگاه شریف با دارا بودن جوانان با استعداد تلاش دارد تا از این استعدادها در راستای حل مشکلات کشور بهره ببرد و معضلات تکنولوژی کشور را مرتفع کند.
موحدی، امضای تفاهمنامه همکاری با سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور را یکی از زمینههای همکاری و رفع چالشهای کشور نام برد و ابراز امیدورای کرد که این همکاری بنیان پایداری برای رفع نیازهای کشور باشد.
معاون پژوهشوفناوری دانشگاه شریف با تاکید بر اینکه همکاری با سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور محدود به کاربردی کردن پهپادها در حوزه ژئوفیزیک هوایی نخواهد بود، ادامه داد: علاو بر آن، این دانشگاه در حوزههای ساخت تجهیزات، سنسورها و پردازش اطلاعات توانمندیهایی دارد که با سازمان زمینشناسی همکاری خواهد داشت.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور خبر داد:
تغییر در سیمای استانهای معدنی با ساخت پهپادهای ژئوفیزیک هوایی
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با بیان اینکه با کشف معادن آهن، مس و طلا در استان قم این استان به استان فلزی تبدیل شد، گفت: برای دستیابی به محدودههای امیدبخش به فناوریهای بهروز نیاز داریم که در همکاری با دانشگاه شریف درصدد طراحی و ساخت پهپادها با کاربرد در ژئوفیزیک هوایی هستیم.
همچنین دکتر علیرضا شهیدی با بیان اینکه این سازمان کار ژئوفیزیک هوایی را از سال ۱۳۸۱ با همکاری یکی از شرکتهای کانادایی آغاز کرده است، اظهار کرد: این دادهبرداری هوایی برای مناطق دشتی بوده است، در حالی که کشور علاوه بر مناطق دشتی دارای مناطق کوه و کوهپایهای است، از این رو از هلیکوپتر نیز در این زمینه بهره بردیم.
وی با تاکید بر اینکه در مطالعات ژئوفیزیک هوایی از سه روش مگنومتر، رادیومتری و الکترومغناطیس استفاده شد، خاطر نشان کرد: با تکامل و پیشرفت دانش، تجهیزات ژئوفیزیک هوایی جدید به سمت کوچکتر شدن حرکت کرده است و از سوی دیگر میطلبد که در راستای کاهش هزینههای تمام شده و صرفهجویی از پهپادها در این زمینه بهره ببریم.
شهیدی، امضای تفاهمنامه با دانشگاه صنعتی شریف را در این راستا ذکر کرد و افزود: در این همکاری دانشگاه شریف اقدام به طراحی پهپادهای مورد نیاز در ژئوفیزیک هوایی خواهد کرد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با بیان اینکه این سازمان در شصتمین سال تاسیس خود قرار دارد، یادآور شد: تاکنون این سازمان در برهههای خاصی اقدام به تولید اطلاعات پایه زمین در حوزههای زمینشناسی و اکتشافات معدنی کرده است.
وی با اشاره به همکاری این سازمان با دانشگاه شریف، ادامه داد: برای این منظور ۲۵ بلوک هوایی برای برداشت هوایی انتخاب کردیم که مساحت آن بالغ بر ۲ میلیون و ۷۵۰ کیلومتر خطی و حدود ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع میشود.
شهیدی با اشاره به کاهش عیار معادن کشور، گفت: آنچه که در سطح بوده، کشف شده است و ما به دنبال کشف معادن در اعماق زمین هستیم.
به گفته وی، بر اساس آمارها در دنیا ۲۵ تا ۵۵ درصد از معادن بزرگ دنیا در عمق ۱۰۰ تا ۲۰۰ متری قرار دارند.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به مطالعات ژئوفیزیک هوایی در کشور، افزود: در این مطالعات در کردستان معادن آهن و مس کشف شده است و امیدواریم در سال انقلاب معدنی به اهداف مورد نظر دست یابیم.
شهیدی انجام این مطالعات را موجب تغییر در سیمای استانها دانست و در این باره توضیح داد: به عنوان مثال استان قم یک استان غیر فلزی شناخته شده بود، ولی با مطالعات انجام شده سیمای این استان به استان فلزی تغییر یافت.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور اضافه کرد: در این استان معادن آهن، مس و طلا کشف شده است.