تاریخ: ۰۵ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۷:۱۰
بازدید: ۳۸۷
کد خبر: ۶۸۵۲۹
سرویس خبر : زمین شناسی
مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه جنوب کشور خبر داد:

وجود گسل و تغییرات آب و هوا عامل اصلی وقوع زلزله

می‌متالز - به نقل از خبر جنوب در هفته‌های اخیر نزدیک به 8 زلزله در استان فارس به بزرگی 2.5 تا 4.3 ریشتر رخ داد که بیشتر این زلزله‌ها در جنوب فارس گزارش شد و شهرستان‌های کازرون، لار، لامرد و شیراز را درگیر کرد.
وجود گسل و تغییرات آب و هوا عامل اصلی وقوع زلزله

به گزارش می‌متالز،  زلزله‌هائی که به اعتقاد کارشناسان دلایل متعددی چون تغییرات آب و هوا و گسل‌های فعال این استان داشته است. در حال حاضر فارس سه گسل فعال و بنیادی به نام‌های گسل کازرون معروف به قطر-کازرون، گسل دره‌کره بس و سبزپوشان دارد که به گفته مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه جنوب کشور این استان در واقع جزو چهار استان زلزله‌خیز کشور محسوب می‌شود و در 10 سال اخیر بعضا جزو مناطق نخست زلزله خیز کشور نیز بوده است.

طی روزهای گذشته زلزله‌های متعددی در کشور رخ داد که میانگین آنها به 4 ریشتر می‌رسد؛ زلزله‌هائی که استان‌های آذربایجان، سمنان ، لرستان، کرمان، فارس، خوزستان و هرمزگان را لرزاند و خسارت‌های متعددی بر جا ی گذاشت. طبق آمارهای ارائه شده در این مدت بیشترین زلزله‌ها در استان‌های فارس و هرمزگان ثبت شده است. به‌طوری که در روزهای گذشته مناطقی در فارس شامل محمله، علامرودشت، وراوی،  بیرم، قائمیه، دوان و خان زنیان لرزیدند که بزرگی این زلزله‌ها بین 2.5 تا 4.5 ریشتر آن هم در اعماق 10 کیلومتری زمین اعلام شد.

در این‌باره طهمورث یوسفی گفت: نزدیک به 85 درصد از زلزله‌های فارس زیر 5 ریشتر است که این رقم برای استان یک مزیت محسوب می‌شود اما با این حال  با وجود گسل‌های بنیادی در استان،  فارس از نظر فراوانی زلزله‌ها، جزو چهار استان اول زلزله‌خیز کشور است.

وی با بیان این‌که فارس در 10 سال اخیر جزو مناطق نخست زلزله‌خیز کشور بوده، گفت: گسل کازرون معروف به قطر-کازرون از مناطق یاسوج، نورآباد و کازرون می‌گذرد و به خلیج‌فارس و کشور قطر می‌رسد، همچنین گسل دره‌کره‌بس منطقه غرب شیراز از منطقه خان زنیان و دشت ارژن و گسل سبزپوشان از گویم به طرف فیروزآباد است.

یوسفی افزود: گسل‌های کازرون و کوهمره سرخی از جمله گسل‌های فعال استان به شمار می‌روند که نسبت به دیگر گسل‌ها فعال هستند.

مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه جنوب کشور ادامه داد: گسل‌های فارس گسل‌های طویلی هستند که به قطعات کوچکتری تقسیم شده‌اند که هر یک از این قطعات 10 تا 30 کیلومتر طول داشته و تا عمق حدود 10 تا 15 کیلومتری زمین  ادامه دارند.

به گفته وی هر قدر طول گسل‌ها بیشتر باشد توان لرزه‌زائی آن  هم افزایش می‌یابد برای نمونه گسلی به طول 50 کیلومتر توان رخداد زلزله  6 و نیم ریشتر  را دارد.

یوسفی افزود: در واقع گسل‌های بنیادی و فعال هستند که از پی‌سنگ به سطح می‌رسند و عامل زلزله هستند.

وی در ادامه به تعداد زمینلرزه‌هایی که در یک هفته اخیر در استان فارس رخ داد اشاره کرد و گفت: زلزله‌ها در ابتدای فصول سرد و گرم بیشتر می‌شود و ارتباط مستقیمی با شرایط آب و هوائی دارد، برای نمونه در هفته‌ای که گذشت هوای فارس سردتر شده و شاهد زلزله‌های متعددی هم بودیم.

مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه جنوب کشور تاکید کرد: زمانی که تعداد زلزله‌ها بیشتر می‌شود باید محتاط‌تر بود چرا که نشان می‌دهد گسل فعال‌تر شده و باید آمادگی برای هر اتفاقی را داشته باشیم.

وی در عین حال گفت: زلزله قابل پیش‌بینی نیست چون نمی‌توان زمان، مکان و بزرگی آن را حدس زد درحال حاضر بخش‌هایی از شمالغرب، غرب، جنوب و جنوب شرق استان بر روی گسل قرار دارد که به عنوان نمونه می‌توان به شهرستان‌های کازرون، فیرزوآباد، فراشبند، زرین دشت، لارستان‌و... که بر روی کمربند زلزله قرار گرفته‌اند، اشاره کرد.

به گفته یوسفی، هر چه عمق زلزله زیاد باشد، شعاع آن بیشتر و خسارات ناشی از آن کمتر می‌شود و در حالی که زلزله‌های اخیر شیراز حالت آرام داشته و بیشتر به تغییرات فصلی بازمی‌گردد.

عناوین برگزیده