تاریخ: ۱۲ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۲۴
بازدید: ۳۸۴
کد خبر: ۷۰۲۹۴
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

بهای ناپایدار و افزایش موجودی مس

می متالز - بهای مس متاثر از عوامل زیادی مانند اعتصاب‌ها، کاهش تولید، فروش خودرو در چین و سایر موارد در سال جاری میلادی نوسان زیادی داشت، اما برخی تحلیلگران معتقدند کمبود عرضه مس در سال‌های آینده تشدید خواهد شد.
بهای ناپایدار و افزایش موجودی مس

به گزارش می متالز، با وجود چشم‌انداز بلند مدت مثبت فلز سرخ، بهای آن در سال جاری تحت‌تاثیر عوامل منفی بوده است. با توجه به اعتصاب در معدن چوکوکاماتا شرکت کودلکو، سیل در شیلی، ایجاد محدودیت در واحدهای ذوب شیلی و کاهش تولید برنامه‌ریزی‌ نشده در افریقا و اروپا، عرضه مس با وقفه‌های زیادی روبه‌رو شد. محدودیت‌های سمت عرضه در پرو، شیلی و زامبیا هنوز مشاهده می‌شود.
بهای مس در سال جاری نوسان زیادی داشته است. در ۳ ماه نخست سال، میانگین بها نقدی مس در بورس فلزات لندن ۶ هزار و ۲۱۱ دلار بر تن بود. گفتنی است کاهش رشد اقتصادی چین تا حدودی با افزایش هزینه زیرساخت ازسوی مقامات این کشور و کاهش مالیات جبران شد و تقاضای مس را به نسبت مثبت نگه داشت، اما کاهش ۱۰ درصدی فروش خودرو در چین در نیمه نخست سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته به تقاضای فلز سرخ آسیب زد. گفتنی است براساس برآوردهای به عمل آمده، کل وزن مس مصرف شده در یک خودرو از ۱۵ کیلوگرم برای خودروهای کوچک تا ۲۸ کیلوگرم برای خودروهای لوکس است.
جنگ تجاری چین و امریکا نقش زیادی در عملکرد منفی بها مس داشته؛ بهای مس در بورس فلزات لندن در دسامبر ۲۰۱۷ (آذر-دی ۱۳۹۶) به اوج خود رسید و جنگ تجاری چین و امریکا از ژانویه ۲۰۱۸ (دی-بهمن ۱۳۹۶) شروع شد و باعث روند نفی بها آن شد. سال‌جاری میلادی، با تقاضای قوی زیرساخت خارج از چین و عرضه ضعیف شروع شد. پس از آن، تقاضای خارج از چین کاهش مداوم داشته و کاهش رقابت باعث افت بها شده است. این در حالی بود که عرضه مس در برهه‌هایی در سال جاری محدود شده بود. در ماه آوریل سال‌جاری (فروردین-اردیبهشت)، مشکل انسداد جاده معدن لاس‌بامباس شرکت ام‌ام‌جی در پرو حل شد؛ تظاهرات محلی خروج کنسانتره را مختل کرده بود. این تظاهرات باعث نگرانی بهره‌مندان درباره عرضه جهانی مس و نبود یک پروژه مناسب برای پاسخگویی به رشد تقاضا و جلوگیری از کمبود عرضه شد.
میانگین بهای نقدی مس در بورس فلزات لندن در ۳ماه دوم سال ۶ هزار و ۱۲۱ دلار بر تن بود که در ۳ماه سوم به ۵ هزار و ۸۰۰ دلار بر تن کاهش داشت. پیش‌بینی میانگین بها برای ۳ ماه پایانی سال‌جاری ۶ هزار و ۸۰ دلار بر تن است.
در ۹ ماه نخست سال‌جاری موجودی مس بورس فلزات لندن نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۱۶ درصدی داشت در حالی که این رشد در ۳ ماه سوم ۹.۵درصد بود و به ۲۶۴ هزار تن رسیده بود؛ این امر مهر تاییدی بر کاهش تقاضای مصرف مس است. عوامل منفی چشمگیری برای مس در ۳ماه پایانی سال وجود دارد که ناشی از افزایش ارزش دلار، افزایش موجودی، تضعیف یوآن، افت شاخص‌های اقتصاد کلان و ریسک‌گریزی است. برای تاثیر مشوق‌های بانک مرکزی چین در تقاضای مصرف، مدتی زمان لازم است. همچنین برخی سرمایه‌گذاران پیش‌بینی می‌کنند که دلار در سال آینده میلادی تضعیف می‌شود؛ بنابراین ممکن است خرید خود را به آن زمان موکول کنند.
از منظر جریان موجودی، بازار جهانی مس تصفیه شده از نیمه دوم سال تحت‌تاثیر چین شروع به انقباض کرده است، اما در بقیه نقاط جهان به طور کلی تعادل برقرار است. موجودی قابل مشاهده جهانی مس در نیمه نخست سال‌جاری حدود ۱۴۵ هزار تن معادل ۱۹ درصد افزایش داشت که نشان‌دهنده مازاد عرضه بازار مس تصفیه شده است. اما از آغاز نیمه دوم، موجودی مس حدود ۱۱۰ هزار تن کاهش داشته است. برای سال‌جاری، کمبود عرضه ۲۷۹ هزار تنی در بازار جهانی مس تصفیه شده پیش‌بینی می‌شود. کمبود عرضه در سال آینده میلادی به‌نظر می‌رسد به حدود ۲۹۰ هزار تن خواهد رسید؛ این در صورتی خواهد بود که تخلیه موجودی مصرف‌کنندگان خارج از چین با کمک مشوق‌های مالی پایان یابد و رشد ساخت‌وساز در چین دوباره مثبت شود. عرضه نیز دوباره حدود یک تا ۲درصد رشد خواهد داشت، اما یک تحلیلگر دیگر معتقد است که در سال آینده میلادی بازار مس شاهد کمبود عرضه ۲۶۴ هزار تن خواهد بود، زیرا رشد تولید مس تصفیه شده همچنان به‌دلیل کمبود دسترسی مواد اولیه محدود خواهد بود و همچنین رشد مصرف مس تصفیه شده با روند تسهیل سیاست جهانی تحریک خواهد شد. به‌گفته این تحلیلگر، به‌طور معمول حدود ۶ تا ۹ ماه فاصله زمانی بین تسهیل سیاست و بهبود وضعیت اقتصادی وجود دارد.

عناوین برگزیده