تاریخ: ۰۵ آبان ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۱:۳۲
بازدید: ۳۹۵
کد خبر: ۷۱۱۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

اثری از گذشته در بازار آتی مس نیست

می متالز - رشد اخیر قیمت مس که آغاز آن به ماه نوامبر سال 2016 باز می‌گردد، بر خلاف متوسط تغییرات آن طی 5 سال گذشته است. این اختلاف قابل توجه میان رشد قیمت مس در سال جاری نسبت به متوسط تغییرات آن در سال‌های 2012 تا 2016، به عواملی چون رشد واردات چین و شاخص مدیران خرید ایالات متحده آمریکا، اروپا و چین ارتباط دارد. در نتیجه پیش‌بینی رشد تقاضای مس، به ویژه در صنعت خودروسازی برقی، فلز مس با لقب فلز آینده معرفی می‌شود.
اثری از گذشته در بازار آتی مس نیست

به گزارش می متالز، بسیاری از تحلیلگران، مس را به‌عنوان شاخصی برای سلامت اقتصاد می‌دانند و افت قیمت آن طی 5 سال اخیر حاصل رکود بخش ساخت و تولید و ساختمان بود که با افزایش قیمت مس در طول زمان (از اواخر سال 2016) وضعیت این صنایع نیز در حال بهبود است. مس در حال حاضر به‌عنوان «فلز آینده (The metal of the future)» معرفی می‌شود. از مهم‌ترین علل انتخاب چنین نامی برای این فلز صنعتی، روند رشد مصرف مس در صنعت خودروسازی برقی و هیبریدی است. علاوه بر آن، رشد سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در تأمین انرژی نیز، از عوامل رشد بیشتر تقاضای مس است.

قیمت مس از ابتدای سال تاکنون رشد 28 درصدی داشت و از سطح 7 هزار دلار بر تن نیز گذشت، در بررسی متوسط قیمت 5 ساله (2012 تا 2016) از ابتدای سال جاری تاکنون نیز، قیمت مس با اختلاف قابل ملاحظه‌ای در حال رشد است. نمودار 1، متوسط قیمت 5 ساله و قیمت نقدی مس در بازار بورس فلزات لندن را از ابتدای سال جاری تاکنون به تصویر می‌کشد. همان‌طور که مشاهده می‌شود، قیمت مس در سال جاری، بی‌تفاوت نسبت به روند گذشته در حال افزایش است و رشد آن طی 3 ماه اخیر، اختلاف قابل توجهی نسبت به متوسط رشد آن در5 سال گذشته پیدا کرده است.

روند تغییرات قیمت در سال جاری، گواه استواری بر این مدعا است که روند گذشته لزوما در آینده بازتابی ندارد. عوامل متعددی در ایجاد این اختلاف و در واقع رشد قیمت این فلز سرخ طی مدت اخیر نقش داشته‌اند. وضعیت بخش ساخت و تولید در ایالات متحده آمریکا، منطقه اروپا و چین که با شاخص مدیران خرید ارزیابی می‌شود، با سرعتی بیش از آنچه تاکنون مشاهده شده، در حال بهبود است. گفتنی است شاخص مدیران خرید ایالات متحده برای صدمین ماه متوالی در سپتامبر گذشته افزایش یافت و به رقم 60.8 رسید که حداکثر قیمت 13 سال اخیر این کشور است.

با احتمال افزایش کمبود مس در چین، به‌رغم رشد واردات آن به این کشور در ماه سپتامبر، فعالان بازار وضعیت خرید در بازار مس را فعال کرده و میزان خرید را افزایش دادند. چین، به‌عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، در ماه سپتامبر نزدیک به یک میلیون و 470 هزار تن کنسانتره مس وارد کرد که نسبت به دوره مشابه از سال گذشته، رشد 6 درصدی داشت. این مسئله نیز، یکی دیگر از عوامل رشد قیمت مس در مدت اخیر و افزایش اختلاف تغییرات سال جاری با متوسط 5 سال گذشته بود. اکنون این پرسش مطرح است که چرا مس به‌عنوان فلز آینده انتخاب شده و یا به بیان دیگر، چرا واردات مس به چین در حال افزایش است.

همان‌طور که پیشتر بیان شد، مهم‌ترین دلیل، تولید وسایل نقلیه برقی است که حدودا 3 تا 4 برابر بیشتر از خودروهای احتراق داخلی، به مس نیاز دارند. در حال حاضر، بازار مصرف این خودروها به کشورهای معدودی محدود می‌شود. چین یکی از بزرگترین و سودآورترین بازارهای مصرف خودروهای برقی است. بر اساس گزارش‌های فایننشال تایمز، پکن پایتخت چین، درصدد اجرای قانون محدودیت و نهایتا ممنوعیت معاملات خودروهای احتراق داخلی در این شهر است. در نتیجه، این کشور آسیایی نیز، در زمره سایر کشورهای قدرتمند جهان نظیر آلمان، فرانسه، نروژ، انگلستان و هند که برنامه‌های مشابهی برای ممنوعیت معاملات خودروهای احتراق داخلی دارند، قرار خواهد گرفت.

عناوین برگزیده