به گزارش می متالز، براساس گزارش منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دوره زمانی مورد بررسی از مجموع درخواستهای ثبت شده برای دریافت تسهیلات تامین منابع مالی طرحهای نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد، استانهای «سمنان»، «مازندران»، «تهران»، «خراسان رضوی» و «قم» توانستند بیشترین تسهیلات دریافتی مرتبط با تامین مالی بنگاههای تولیدی کوچک و متوسط و طرحهای نیمهتمام با پیشرفت بالای ۶۰ درصد را دریافت کنند.
اما استانهایی که در مدت زمان مورد بررسی توانستهاند بیشترین تسهیلات دریافتی از موضوع بند الف تبصره ۱۸قانون بودجه سال ۹۸ که با هدف تولید و اشتغال در سال جاری در دستور کار قرار گرفت را به خود اختصاص دهند شامل استانهای «زنجان»، «سمنان»، «البرز»، «فارس» و «اصفهان» میشود. بر اساس دادههای وزارت صمت برای وام اول ۸هزار و ۷۳۴متقاضی در لیست انتظار قرار داشتند که با توجه به معرفیشدگان سال قبل ۳هزار و ۷۴۹ متقاضی مشمول دریافت تسهیلات شدهاند. برای دریافت وام دوم نیز ۴هزار و ۵۳۴ ثبتنام در لیست انتظار درج شده که از این میزان ۹۹ درخواست برای دریافت تسهیلات پذیرفته شده است. برای سال جاری نیز رقم ۳۶۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات برای صنایع در قالب طرح رونق تولید در نظر گرفته شده است. نحوه توزیع این وامها برای تامین سرمایه در گردش موردنیاز ۱۰ هزار بنگاه اقتصادی و تامین منابع مالی مورد نیاز ۶ هزار طرح نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد، همچنین تامین مالی مورد نیاز برای بازسازی و نوسازی ۵ هزار واحد اقتصادی است. در دستورالعمل اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، پرداخت تسهیلات پیشبینی شده مشمول بنگاههایی میشد که از سوی کارگروه استانی مشروط به احراز توجیه فنی، مالی و اقتصادی باشند. همچنین دریافت تسهیلات براساس دستورالعمل پیشبینیشده مشمول محصولاتی میشد که در بازار، فروش قابل قبولی داشته باشند و منجر به انباشته شدن محصولات در انبار نشوند. از سوی دیگر، تسهیلات مذکور مشمول بنگاههایی میشد که تولید آنها به دلیل کمبود نقدینگی متوقف شده یا فعالیت آنها به کمتر از ظرفیت اسمی رسیده باشد. براین اساس تا پایان مهر ماه سال ۹۸ در مجموع حدود ۶۸ هزار میلیارد ریال تسهیلات به منظور تامین مالی بنگاههای تولیدی کوچک، متوسط و طرحهای نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد به ۳ هزار و ۷۴۹ متقاضی پرداخت شده است. براین اساس استان «سمنان» با دریافت ۵۳۷ فقره تسهیلات در مدت زمان مورد بررسی توانست حدود ۸ هزار میلیارد ریال تسهیلات را از آن خود کند و به این طریق توانست عنوان استان پیشرو در دریافت تسهیلات را به خود اختصاص دهد. در جایگاه دوم نیز استان «مازندران» با دریافت ۳۸۵ فقره تسهیلات قرار دارد. این استان در مدت زمان مورد بررسی در مجموع موفق به دریافت بیش از ۳ هزار میلیارد ریال تسهیلات در قالب تکمیل طرحهای نیمهتمام شد. مجموع تسهیلات پرداختی به استان تهران نیز در مدت زمان مورد بررسی بیش از ۷ هزار میلیارد ریال بوده که به ۳۴۳ متقاضی دریافت تسهیلات پرداخت شده است. اما تسهیلات پرداختی به استان «خراسان رضوی» نیز بیش از ۲ هزار میلیارد ریال بوده که به ۲۷۴ متقاضی پرداخت شده است. استان «قم» نیز بهعنوان پنجمین استان در مدت زمان مورد بررسی موفق به دریافت ۲۳۷ فقره تسهیلات با رقم ۲ هزار و ۶۰۰میلیارد ریالی شد.
علاوه بر طرح رونق تولید برای سال جاری اعطای تسهیلات با هدف تولید و اشتغال (موضوع بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۹۸) نیز در دستور کار قرار گرفته است. این طرح برای اولین بار در سال جاری به مرحله اجرا گذاشته شد و برای ایجاد اشتغال در بخش صنعت و معدن حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شد که ۱۰ هزار میلیارد تومان آن از طریق منابع بانکی و ۱۰هزار میلیارد تومان باقی مانده نیز از طریق منابع صندوق توسعه ملی تامین خواهد شد. البته در این طرح هزار میلیارد تومان هم برای یارانه سود تسهیلات از سوی سیاستگذار منظور شده است. در این برنامه همچنین با تخصیص یارانه سود پیشبینی شده، نرخ نهایی سود تسهیلات طرحها و واحدهای تولیدی در صورت تحقق اهداف مربوط، برای مناطق برخوردار به ۱۴ درصد و برای مناطق کم برخوردار به ۱۲درصد کاهش مییابد.
براساس دادههای اعلام شده از ابتدای اسفند سال ۹۷ تا پایان مهر سال ۹۸ در مجموع ۴ هزار و ۵۳۴ درخواست از سوی استانها برای دریافت تسهیلات تولید و اشتغال (تبصره ۱۸) ثبت شده است که از این تعداد در مجموع هزار و ۳۱۸ درخواست به منظور دریافت تسهیلات به بانکهای عامل معرفی شدهاند و مجموع تسهیلات پرداختی به متقاضیان حدود ۷هزار میلیارد ریال است. با توجه به دادههای اعلام شده استان زنجان در مدت زمان مورد بررسی با دریافت ۱۵ فقره تسهیلات در قالب تبصره ۱۸ توانست ۲۹۱ میلیارد ریال تسهیلات دریافت کند. استان سمنان نیز در این مدت با اخذ ۸۷۲ میلیارد ریال برای ۱۱ درخواست توانست در جایگاه دوم قرار گیرد. استان البرز نیز بهعنوان سومین استان در این مدت موفق به دریافت ۹ فقره تسهیلات با رقم ۶۸۶ میلیارد ریال شده است. سهم استان فارس نیز از تسهیلات پرداختی در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۶۳۵میلیارد ریال برای ۷ درخواست است. اما در این میان استانهای اصفهان و قم نیز با دریافت ۶ فقره تسهیلات در قالب تبصره ۱۸ به ترتیب موفق به دریافت ۲۳۷ میلیارد ریال و ۲۰۶میلیارد ریال تسهیلات شدهاند.