به گزارش می متالز، صنعت فولاد میتواند طبق هدفگذاری برنامه جامع فولاد به هدف تعیین شده، یعنی تولید 55 میلیون تن در سال تا 1404 برسد. ظرفیت تولید فولاد کشور در سال 1396 معادل 31.62 میلیون تن و عملکرد تولید فولاد کشور در همان سال معادل 21.88 میلیون تن بوده است. دولتیها باور نمیکردند که رکورد سال 96 را در حوزه صادرات داشته باشیم. از آن سال تا به امروز ظرفیت تولید فولاد در ایران بهتر شده است. ایران به لحاظ ظرفیت تولید دارای رتبه سیزدهم جهان در سال 2017 میلادی بود. اما این صنعت در کنار همه ظرفیتهایی که دارد با چالشهای متعددی روبرو است.
در بحث عدم توازن حاکم بر زنجیره تولید باید گفت: در موازنه زنجیره فولاد در سال 1396 بر اساس ظرفیت اسمی، مازاد کنستانتره سنگ آهن 5.4 میلیون تن، مازاد گندله 6.2 میلیون تن و مازاد آهن اسفنجی 0.5 میلیون تن بوده است. در حالیکه بر اساس طرح جامع پیمایش فولاد و ظرفیت اسمی فولاد خام در سال 97 با 38.75 میلیون تن کمبود کنستانتره سنگ آهن 0.5، مازاد گندله 3.3 میلیون تن و مازاد آهن اسفنجی 1.74 میلیون تن مواجه هستیم و نهایتاً اینکه تا سال 1404 و بر اساس ظرفیت اسمی فولاد خام 55 میلیون تنی با کمبود منفی 9 درصد کنستانتره سنگ آهن و کمبود منفی 2 درصد گندله و کمبود منفی 8 درصد آهن اسفنجی مواجه خواهیم بود!
متاسفانه تمرکز بالای تجارت محصولات معدنی بر صادرات محصولات با ارزشافزوده پایین به صورت کسری تراز تجارت محصولات فولادی (عمدتاً متمرکز بر انواع ورق) (معادل 63 درصد در سال 96 و 72 درصد در سال 94) بوده است.
از طرف دیگر دستورالعمل تنظیم بازار محصولات فولادی که دولت در تاریخ نوزدهم تیرماه 1397 ارائه شد، در راستای کنترل فشارهای تنظیم بازاری دولت پیش روی تولید کنندگان و صادر کنندگان در شرایط بحران اقتصادی بوده است که شامل موارد زیر است:
ضعف عملکرد نیروی انسانی، ازدحام نیروی کار در کارخانههای دولتی و حتی کارخانههای واگذارشده به بخش شبهدولتی بهواسطه ضعف نظام تأمین اجتماعی و استفاده از اشتغال صنعتی بهجای آن، نقایص موجود در ذخیره ارزش تولیدات فولادی (سهم پایین پرداختهای غیر صنعتی)، کاهش سهم واحدهای تولیدی بزرگمقیاس و نقایص ساختار مدیریتی و مالکیتی بهویژه در هولدینگهای شبه عمومی و غیرتخصصی و بهتبع آن تغییر رویکرد مقطعی نگر و کاهش تمایل به نوسازی و سرمایهگذاریهای بلندمدت، ازجمله عوامل مهم کاهش توان خلق ارزشافزودهاند.
ساختار واحدهای فولاد خام به لحاظ مقیاس تولید (مقیاس پس از به بهرهبرداری رسیدن پروژههای جدید) حاکی از آن است که تنها 14 میلیون تن از ظرفیت فعال کشور دارای مقیاس 2 میلیون تن و بالاتر میباشند، مقیاس سایر واحدهای فعال تا ظرفیت فعلی (31.62 میلیون تن)، کمتر از 2 میلیون تن است.
ساختار آتی فولاد خام به لحاظ ترکیب ظرفیت حاکی از بدتر شدن وضعیت به لحاظ بهرهمندی از صرفههای مقیاس است.
ازجمله راهکارهای پیشنهادی جهت کمک به چالشهای صنعت فولاد میتوان به موارد زیر اشاره کرد: