به گزارش می متالز، این بخشها، درحالحاضر بیش از گذشته به تعامل و دوراندیشی نیاز دارند تا بتوانند براساس برنامه راهبردی خودشان مسیر توسعه و ترقی را طی کنند. اما عدول از این برنامهها و مسائل حاشیهای چندی است که گریبانگر این بخشها شده است.
مهرداد اکبریان رئیس انجمن سنگ آهن ایران گفت: ذوب آهن اصفهان به عنوان به نخستین تولیدکننده فولاد کشور جایگاه ویژهای نزد مردم ایران دارد و سنگ آهن در این شرکت بهدلیل شیوه تولید کوره بلند از اهمیت خاصی برخوردار است.
اکبریان افزود: تعامل و همافزایی حلقه گمشدهای است که از همان ابتدا میتوانست وصلکننده این دو تشکل بزرگ باشد که متاسفانه نادیده گرفته شد.
وی ادامه داد: فولادیها و معدنیها هر دو برادر، دوست و مهمتر از همه هموطن هستند که برای رشد و شکوفایی کشور تلاش میکنند. به جای واگرایی و دور شدن از یکدیگر میتوانند در کنار همدیگر با تلاش مضاعف به رونق تولید کشور کمک کنند.
اکبریان در پاسخ به این پرسش که راهکار شما برای برقراری ارتباط دو سویه بین فولادیها و معدنیها چیست، گفت: چند سال گذشته انجمن سنگ آهن ایران، پیشنهاد ایجاد تشکلی را با عنوان شورای آهن و فولاد با حضور تولیدکنندگان مواد اولیه و مصرفکنندگان آن و ضلع سوم سازمان ایمیدور بهعنوان بخش خصوصی ارائه کرد تا از این طریق با برگزاری نشستهای دورهای، تامین مواد اولیه از سوی معادن و مصرف آن از سوی صنایع فولادی بررسی شود و این دو گروه با درک مشترک از شرایط یکدیگر و همکاری موثر در راستای تحقق اهداف تلاش کنند. این شورا هماکنون در حال شکلگیری است و میتواند تعاملات بسیار خوبی را بین بخشها ایجاد کند.
وی اظهار کرد: معدنیها تخصص خود را دارند و بخش فولاد نیز دانش و تجربه خاص خود را میطلبد. هر یک از این بخشها با فعالیت تخصصی و مطابق با نقشه راه خود میتوانند موفق باشند، دور شدن از تخصصهاست که مشکلات امروز را ایجاد کرده است. بنده مخالف هستم بخش معدن به فکر تکمیل زنجیره خود باشد و فولادیها نیز به دنبال در اختیار گرفتن پهنههای معدنی باشند.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران ضمن اشاره به اینکه معدنیها باید بهدنبال نقشه راهبردی معدن و صنایع معدنی و فولادی نیز باید بهدنبال طرح جامع فولاد باشند، افزود: در بخش معدن بهدلیل گستردگی فعالیتها هنوز جای کار بسیاری وجود دارد، در حوزه فولاد نیز برای تنوعبخشی به سبد محصولات و بهرهگیری از فناوریهای نوین دنیایی از کار وجود دارد که اندیشه و توان خاصی را میطلبد، چه نیکوست که هر بخشی مسیر خود را در پیش گرفته و بدان سو برای رشد و توسعه جامعه تلاش کند.
این مقام مسوول بیان کرد: اگر همه به این مهم مقید باشند که قیمتها در بازار نوسان دارد و سود و ضرر حاصله بین همه بهصورت عادلانه تقسیم شود و کل زنجیره از آن منتفع شوند، ناراحتی ایجاد نمیشود. باید به ماهیت بازار و عرضه و تقاضا بازگردیم. مکانیسمهای دستوری ممکن است تا زمانی کاربرد داشته باشد، اما همیشگی نیست.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران در ادامه خاطرنشان کرد: حاضر هستیم برای نمونه توافقهایی جهت تامین سنگ آهن و گندله داشته باشیم تا سایر بخشها شاهد باشند معدنیها و فولادیها، سر میز مذاکره بهراحتی موضوعی که این روزها در محافل از آن بسیار یاد میشود را حل میکنند.
اکبریان اضافه کرد: در آینده با کمبود سنگ آهن به عنوان یک ماده اولیه استراتژیک مواجه خواهیم بود. در این زمینه حالتهای مختلفی وجود دارد. اول اینکه بخش معدن منفعل باشد و مانند یک انبار از مواد اولیه بدون آینده نگری استفاده شود، مسلم است که روزی این ذخیره به پایان میرسد. بخش فولاد نیز به دنبال تولید ۵۵ میلیون تن فولاد است و ماده اولیه نیاز دارد. وی افزود: مشخص است که این دو بخش نمیتوانند بدون پشتیبانی یکدیگر موفق باشند.آیا قرار است اکتشاف جدیدی صورت نگیرد؟ فولادی میگویند در سال ۹۴ گفته شده ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تن ذخیره قطعی سنگ آهن کشور است و ما ۵۰۰ میلیون تن آن را مصرف کردیم و ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن آن باقی مانده است که حدود ۱۰ سال دیگر به پایان میرسد.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران گفت: اکتشافات باید به صورت کامل و در عمق انجام گیرد تا نتایج موثر و قابل قبولی را شاهد باشیم. ما تنها ۷ درصد از مساحت کل کشور را اسکن کردیم و ۹۳ درصد آن باقی مانده است که میتوان با یک برنامهریزی مطلوب بهترین بهرهبرداری را از آن داشت. اکبریان بیان کرد: بخشی از تولید ۵۵ میلیون تن فولاد توجیه فنی و اقتصادی دارد اما بخشی از این میزان تولید، سیاسی است که سهم مواد اولیه کارخانههایی همچون ذوب آهن اصفهان را تصاحب میکند و این خوشایند نیست.
وی در ادامه تصریح کرد: بورس به عنوان ابزار شفافیت در این زمینه بسیار راهگشاست بنابراین قیمتگذاری دستوری در آن جایگاهی ندارد. از این طریق میتوان مواد اولیه را برای استفاده با شرایط بازار عرضه کرد. این مقام مسئول گفت: عنوان میشود ذوب آهن اصفهان از نیروی انسانی، انرژی و سنگ آهن ارزان استفاده میکند. درباره معادن نیز چنین تفکری وجود دارد، در صورتی این دیدگاه صحیح نیست و هر یک از این پارامترها با توجه به شرایط تحریم کنونی و همچنین مسائل اجتماعی پیچیدگیهای خاص خودش را دارد.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران افزود: هزینه بسیار زیادی برای شناسایی محدوده و اخذ پروانه اکتشاف صورت میگیرد. از هر ۱۰۰پروانه اکتشاف، ۱۰مورد آن به گواهی کشف منجر میشود و از این تعداد حدود دو مورد نتیجه میدهد که آخرین باقیمانده مورد توجه همگان قرار میگیرد و این را در نظر نمیگیرند که این بخش چه مشقتهایی برای تنها معدن باقیمانده تحمل کرده است. فعالیت معدنیها و فولادیها در کنار یکدیگر ارزشمند و مقدس است و هر دو برای تلاش بیشتر و برنامههای توسعهای حق دارند.
اکبریان در پاسخ به این پرسش که آیا بازدیدی از ذوب آهن اصفهان داشتید، گفت: حدود ۸ سال پیش بازدیدی از ذوب آهن داشتم، بدون شک تاکنون تغییراتی بسیاری در این مجموعه ایجاده شده و مناسب است که دوباره نیز از این شرکت مادر صنعتی بازدیدی داشته باشیم.