تاریخ: ۲۷ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۴۶
بازدید: ۱۶۲
کد خبر: ۷۴۰۲۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

لیر در قعر دو ماهه

می متالز - پس از آنکه اردوغان تهدید کرد پایگاه اینجرلیک را به روی نظامیان آمریکایی خواهد بست، ارزش لیر ریزش کرد.
لیر در قعر دو ماهه

به گزارش می متالز، بالا گرفتن تنش‌های بین دو کشور عضو ناتو بر سر خرید سامانه دفاع موشکی از روسیه بار دیگر به بازارهای مالی کشیده شد. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه تهدید کرده است اگر آمریکا به دلیل خرید سامانه دفاع موشکی اس ۴۰۰ از روسیه، ترکیه را تحریم کند؛ این کشور نیز دو پایگاه مهم ناتو را در کشور خود از جمله پایگاه هوایی اینجرلیک تعطیل خواهد کرد. اینجرلیک یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‌های استقرار هواپیماهای آمریکایی در منطقه است و از آن در جریان عملیات بر ضد داعش نیز استفاده گسترده‌ای شد.

در معاملات بازارهای ارزی استانبول هر دلار با ۵/ ۱ درصد افزایش به ۵.۹ لیر و هر یورو به ۶.۵ لیر رسید. این ضعیف‌ترین سطح ثبت شده لیر در برابر دلار طی دو ماه اخیر محسوب می‌شود. همچنین هر پوند به ازای ۷.۷۷۶ لیر و هر فرانک سوئیس به ازای ۵.۹۵۵۸ لیر مبادله شدند. هفته گذشته کنگره آمریکا با تصویب قطعنامه‌ای به دولت این کشور اجازه داد تا بر ضد ترکیه تحریم وضع کند. ناتو خرید سامانه تسلیحاتی از روسیه توسط یک کشور عضو این سازمان را «غیرمسوولانه» خوانده و خواهان توقف در اجرای قرارداد شده است. پیش‌تر مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه با هشدار نسبت به تحریم گفته بود که در صورت عملی شدن این تهدید، ترکیه چاره‌ای جز اقدام متقابل نخواهد داشت.

سال گذشته نیز آمریکا و ترکیه بر سر بازداشت یک تبعه آمریکایی در این کشور به اتهام جاسوسی وارد دور فزاینده‌ای از تنش‌ها شدند که در نهایت به تحریم چند شخصیت ترکیه‌ای از جمله دو وزیر این کشور منتهی شد. در صورت عملی شدن تهدید آمریکا به اعمال تحریم‌های جدید این امکان وجود دارد که بازار ارز و وضعیت نرخ تورم در ترکیه بار دیگر متشنج شود. بانک مرکزی ترکیه تاکنون چهار مرتبه نرخ بهره را کاهش داده و اکنون این احتمال مطرح است که لیر در برابر شوک جدیدی از جمله تحریم آمریکا نتواند دیگر مقاومت کند.

 

افزایش نرخ بیکاری در ترکیه

نرخ بیکاری ترکیه تا پایان سپتامبر به ۸/ ۱۳درصد افزایش پیدا کرد.

به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری آناتولی، مرکز آمار ترکیه در گزارشی اعلام کرد شمار افراد فاقد شغل ۱۵ سال و بیشتر تا پایان ماه سپتامبر با ۸۱۷ هزار نفر افزایش به ۵۷/ ۴میلیون نفر رسیده است. بیشترین افزایش نرخ بیکاری مربوط به بخش مشاغل غیر کشاورزی بوده که شمار مشاغل در آن ۵۱۶ هزار مورد کاهش داشته است. شمار فرصت‌های شغلی در بخش زراعی نیز ۱۰۸ هزار نفر کاهش داشته است.

طی این مدت شمار جمعیت غیرفعال بازار کار ۶۹۳ هزار نفر بیشتر شده و به ۶۷/ ۲۸میلیون نفر رسیده است. از سوی دیگر شمار شاغلان در ترکیه تا پایان ماه سپتامبر نیز با ۶۲۳ هزار نفر کاهش در مقایسه با ماه قبل به ۴۴/ ۲۸میلیون نفر رسیده است که نشان می‌دهد نرخ اشتغال با کاهش ۸/ ۱درصدی نسبت به اوت سال گذشته در سطح ۴/ ۴۶درصد ایستاده است.

طی این مدت میزان مشارکت در بازار کار ۵/ ۵۳درصد بوده است که ۵/ ۰درصد کمتر از رقم ثبت شده در ماه قبل محسوب می‌شود. نرخ بیکاری برای مردان از ۷/ ۹درصد در سپتامبر سال گذشته به ۱/ ۱۲درصد در سپتامبر امسال افزایش پیدا کرده است. برای زنان نیز این نرخ ۳/ ۱۷درصد اندازه‌گیری شده که ۳/ ۲ درصد بیشتر از سپتامبر سال گذشته بوده است.

طبق اعلام مرکز آمار ترکیه، در شرایطی که نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله با ۷درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۶/ ۲۸درصد رسیده است که بالاترین نرخ بیکاری ثبت شده این گروه سنی در طول تاریخ محسوب می‌شود،  نرخ بیکاری کل که افراد فاقد شغل ۱۵ تا ۶۴ سال را اندازه می‌گیرد به ۲/ ۱۴درصد رسیده است که ۲/ ۳درصد بیشتر از رقم ثبت شده برای مدت مشابه سال قبل است.

عناوین برگزیده