تاریخ: ۲۰ آبان ۱۳۹۶ ، ساعت ۰۸:۵۶
بازدید: ۶۱۳
کد خبر: ۷۴۳۷
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
در پی ادامه و تشدید مشکلات تامین مواد اولیه:

نشست مطبوعاتی سندیکای صنایع آلومینیوم ایران برگزار شد

می متالز - رئیس‌ هیئت‌ مدیره‌ سندیکای‌ صنایع آلومینیوم‌ ایران گفت: صنعت آلومینیوم کشور از نداشتن یک استراتژی مشخص در سطح کلان کشور رنج می برد و در عوض یک استراتژی قوی به نام انحصار داریم و همچنین در جایی که به نظارت نیاز داریم از ناظر خبری نیست.
نشست مطبوعاتی سندیکای صنایع آلومینیوم ایران برگزار شد

به گزارش می متالز، در پی نابسامانی چند ماه اخیر در عرضه و توزیع مواد اولیه آلومینیوم و برخی گمانه‌زنی‌ها در مورد احتمال انحصار در صنعت آلومینیوم کشور و متاسفانه سیاست منفعل دولت در این موضوع، عصر سه‌شنبه (16 آبان ماه) نشستی با موضوع بررسی وضع صنعت آلومینیوم در دفتر سندیکای صنایع آلومینیوم ایران برگزار شد.

در این نشست که با حضور اعضای هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم و جمعی از رسانه‌ها برگزار شد رییس هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران بر لزوم ساماندهی لازم در زمینه صادرات و تامین مواد اولیه بازار داخلی تاکید کرد. وی گفت: در چهار دهه اخیر به دلایل مختلف از جمله تحریم ها در نوسازی و بازسازی صنایع خوب عمل نکردیم و میزان مصرف انرژی به ویژه برق در صنایع ما بالاست و صنایع کشور از تکنولوژی روز دنیا بی بهره اند.

گودرزی افزود: همه صنایع ما از جمله صنایع آلومینیوم با مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه اند، همچنین مشکلات بانکی و نبود تسهیلات لازم برای خرید مواد اولیه باعث رکود در این بخش از صنعت شده است.

وی به افزایش قیمت مواد اولیه اشاره کرد و گفت: وقتی قیمت مواد اولیه ۳۰ درصد افزایش می یابد، با احتساب هزینه های دیگر تولید، توان تولید صنعت کاهش می یابد و از دولت انتظار داریم در تامین بجا و درست تسهیلات مورد نیاز صنایع بالادستی آلومینیوم خوب عمل کند اگر آنها به تسهیلات دسترسی داشته باشند ما در بخش پائین دست آرامش خواهیم داشت و انتظارات ما از آنها بیشتر خواهد شد.

«هوشنگ گودرزی» افزود: آمار کدال بورس نشان می‌دهد که در ۶ ماهه امسال ۴۹۹۷۰ تن شمش به قیمت هر کیلوگرم ۲۲۳۷۸ ریال صادر شده و ۲۲۵۰۰ تن شمش به قیمت هر کیلوگرم ۷۹۵۵۰ ریال در اختیار بازار داخلی قرار گرفته‌است و با مقایسه اعداد در می‌یابیم که در این مدت صادرات ۲برابری شمش نسبت به عرضه در بازار داخلی و با قیمتی پایین‌تر اتفاق افتاده است و این موضوع در کنار عدم عرضه مستمر شمش در بورس و در نتیجه افزایش تقاضا، از دلایل مهم کمبود مواد اولیه در بازار و افزایش قیمت است.

وی اضافه کرد در حالی‌که تعرفه صادرات مواد خام آلومینیوم در حال حاضر به طور تقریبی LME+۱۷$ است، این تعرفه برای عرضه در بازار LME+۱۶۰$ است و این مابه‌التفاوت قیمت باعث می‌شود که صنایع داخلی که اشتغال آنها بیش از خارجی هاست نتوانند محصول خود را بفروشند و دچار مشکلات زیادی شوند.

گودرزی افزود: وقتی به صنایع بالادستی برای تامین مواد اولیه ارز مبادله ای داده می شود ما هم انتظار داریم شمش آلومینیوم با قیمت مناسب در اختیار تولید کننده داخلی قرار گیرد اما با صادرات شمش ارز مبادله ای را صادر می کنیم.

وی گفت: دو سال است که شعار اقتصاد مقاومتی با محوریت اقدام و عمل یا تولید و اشتغال می دهیم ، معنی اقتصاد مقاومتی این است که در جنگ اقتصادی با دنیا قرار داریم لذا اگر ما شمش آلومینیوم را باروت فرض کنیم ما آن را به دیگر کشورها صادر می کنیم تا آنها با آن فشنگ بسازند و به سینه ما شلیک کنند.

رئیس هیات مدیر سندیکای آلومینیوم اضافه کرد: واردات شمش آزاد است اما با توجه به کاربردهای نظامی و غیرنظامی آن جزو فلزاتی است که در شرایط تحریم، فروش آن محدود می‌شود و باید از واسطه ها خریداری شود که این موضوع نیز در افزایش قیمت آن نقش موثری دارد.

وی ادامه داد: نبود متولی یکی دیگر از مشکلات صنعت آلومینیوم کشور است و پیشنهاد می‌شود کارگروه مشخصی برای هدایت این صنعت داشته باشیم.

گودرزی همچنین پیشنهاد کرد رینگ صادراتی ایجاد شود تا شمش با قیمت صادراتی در اختیار تولیدکننده قرار گیرد و سپس محصول باقیمانده صادر شود.

 

مواد اولیه باید به شکل مستمر در بازار عرضه شود

در ادامه این نشست «هبت الله فاضلی» عضو هیات مدیره سندیکای آلومینیوم ایران نیز گفت: در گذشته مواد اولیه به شکل مستمر و با تناژهای پایین عرضه می‌‌‌شد اما اکنون مواد اولیه در بورس به شکل بلوکی و تناژهای بالا عرضه می‌شود که به نقدینگی زیادی نیاز دارد و صنایع پایین دستی قادر به پرداخت آن نیستند.

فاضلی تصریح کرد: نیمی از عرضه مواد اولیه خارج از بورس است و برخی افراد برای کسب میلیاردها تومان سود تبانی می کنند که باید این موارد پیگیری شود.

وی اضافه کرد: این مشکلات باعث شده است چند صد هزار نفر که در صنایع پایین دستی فعالیت می کنند متضرر و در ماه های اخیر چند کارخانه تعطیل یا نیمه تعطیل شوند.

 

تعطیلی ۴۰ تا ۵۰ درصد واحدهای تولیدی

دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم کشور نیز در این نشست گفت: در هفت ماهه ابتدای سال ۶۱ هزار و ۸۵۰ تن تقاضای شمش داشتیم و در مقابل ۷۳ هزار و ۹۰۰ تن شمش عرضه شد و فقط ۴۶ هزار و ۶۳۰ تن معامله صورت گرفت. وی تصریح کرد که از این میزان معامله ۲۷۰۰۰ تن به شکل بلوکی عرضه شده است که تولیدکنندگان پایین دستی قدرت خرید آن را نداشته اند!

«ابوالفضل رضایی» تاکید کرد عرضه مواد اولیه به شکل بلوکی صدمات بسیاری به صنایع پایین دستی وارد کرده است.

وی ادامه داد: برخی بررسی‌ها نشان می‌دهد که متاسفانه در این مدت ۴۰ تا ۵۰ درصد واحدهای تولیدی این صنعت به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل درآمده اند.

رضایی افزود: برخی شرکت ها اقدام به دامپینگ داخلی کرده اند و به صورت تصنعی بازار را با کمبود مواد اولیه روبرو کرده‌اند؛ بنابراین سایر تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه با مشکل روبرو شده اند و بازارهای صادراتی خود را از دست داده اند.

 

دریافت عوارض از شمش صادراتی

«شاهن مارکاریان» یکی دیگر از اعضای سندیکای آلومینیوم ایران نیز در این نشست گفت: بسیار تعجب برانگیز است که از شمش صادراتی عوارض دریافت نمی‌شود چراکه طبق قانون و عقلاً هیچ کشوری مواد اولیه‌صنعتی‌اش را به تاراج نمی‌دهد زیرا جزو منابع طبیعی کشور است. وی پیشنهاد کرد برای صادرات مواد اولیه عوارض سنگین وضع شود.

«مارکاریان» ادامه داد: کشور ما از گذشته با کمبود آلومینا مواجه بوده‌است و کارخانه‌های مادر، آلومینای مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر وارد می‌کنند.

به گفته وی، در گذشته به ازای واردات هر هفت تن آلومینا یک تن شمش صادر می شد اما این تناسب به نسبت ۲ به یک رسیده است؛ یعنی به ازای واردات ۲ تن آلومینا یک تن شمش صادر می شود که مورد تایید هیچ کس نیست.

 

اشتغال بیش از ۱/۵ میلیون نفر در خطراست

در ادامه این جلسه آقای ملتجی مدیرعامل شرکت آلومینیوم خاتم اراک و عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم گفت: معمولا در دنیا تولید هر یک تن آلومینیوم در یک‌سال باعث اشتغال ۵ تا ۸ نفر می‌شود و با احتساب ۳۳۰۰۰۰ تن تولید سالیانه آلومینیوم، پس صنعت آلومینیوم ما بالای یک و نیم میلیون نفر شغل ایجاد می‌کند و با احتساب تعداد خانوار این شاغلین، جمعیتی چند برابری را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

وی افزود: انحصار و دامپینگ در صنعت آلومینیوم و فروختن شمش زیر قیمت بورس در نهایت ایرالکو را زمین‌گیر کرد و انحصار به وجود آمده در بازار مواد اولیه، تولیدکنندگان ما را مجبور به تعطیلی و یا ادامه فعالیت با حداقل ظرفیت کرده‌است. در واقع این صنعت آلومینیوم است که در حال آب شدن و کوچکتر شدن هر روزه است واین موضوع اشتغال بیش از۱/۵ میلیون نفر به اضافه سرنوشت خانواده‌هایشان را متاثر از خود خواهد داشت.

 

نادرستی واگذاری صنعت آلومینیوم به بخش خصوصی

نایب رییس هیات مدیره سندیکای آلومینیوم کشور نیز گفت: آلومینیوم جزو صنایع راهبردی کشور است و طبق قانون باید ۴۹ درصد آن به بخش خصوصی و ۵۱ درصد در اختیار دولت قرار گیرد؛ در حالی که واگذاری کامل این صنعت به بخش خصوصی باعث شده است که بالادستی‌ها خودشان مواد اولیه را خرید کنند و به قیمت دلخواه در بازار بفروشند و این امربازار شمش ایران با مشکل مواجه کرده‌است.

«حسن آوازی» افزود: افزایش قیمت شمش داخلی باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات آلومینیومی شده‌است و در نتیجه برای مثال در و پنجره خود را از کشورهای همسایه وارد می‌‌کنیم.

وی تاکید کرد باید صادرات مواد اولیه محدود شود و پس از تامین ۶۰ تا ۷۰ درصد مواد موردنیاز بازار داخل، اقدام به صادرات کنیم اما با توجه به واگذاری شرکت ها به بخش خصوصی و ایجاد انحصار، بازار با مشکلات زیادی روبرو شده است.

عناوین برگزیده