به گزارش می متالز، تا پیش از سال ۲۰۰۵، قیمت هر پوند مس در بازار کامکس نیویورک هیچ گاه به بیشتر از ۱٫۶۰۶۵ دلار نرسیده بود. رشد اقتصادی دو رقمی در چین و افزایش کاربرد این فلز در صنایع موجب شد قیمت آن در سال ۲۰۰۶ به ۴٫۱۶ دلار برسد.
در سال ۲۰۰۸ و پیش از وقوع بحران مالی قیمت مس به بالاترین سطح خود یعنی ۴٫۲۱۶ دلار در هر پوند رسید.
بحران مالی اما افت قیمت مس تا ۱٫۲۴۷۵ دلار را به دنبال داشت. در بازه زمانی ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ بار دیگر فلز مس موفق شد به ۴٫۶۴۹۵ دلار برسد.
اصلاح بعدی قیمت این بار به سرعت رخ نداد. اوایل سال ۲۰۱۶ قیمت هر پوند مس به ۱٫۹۳۵۵ دلار رسید. از آن زمان تاکنون قیمت مس با تغییر و نوسان آن چنانی مواجه نبوده است.
اگرچه شیلی بزرگ ترین تولید کننده مس در جهان است، اما کشور چین بیشترین تاثیر گذاری را بر قیمت این فلز دارد. از آنجا که مس فلزی مهم در پروژههای زیربنایی محسوب میشود، رشد اقتصادی چین نقش مهمی در ایجاد تقاضا برای آن ایفا میکند.
تحلیلگران بر این باورند که سال ۲۰۲۰ سالی خوب برای مس خواهد بود.
طی سه هفته گذشته بازار مس روند صعودی را پشت سر گذاشته و در بازه زمانی ماه می (اردیبهشت، خرداد) تا اوایل دسامبر (ماه جاری میلادی) در محدوده ۲٫۴۶۷۵ تا ۲٫۷۹۳۰ معامله شده است. در ۹ دسامبر اما قیمت مس به ۲٫۸۲ دلار و در ۲۰ دسامبر به ۲٫۸۳۴۰ دلار در هر پوند افزایش یافت.
اما چه عواملی بر بازار مس تاثیرگذار است و چرا روند صعودی این فلز در سال آینده ادامه مییابد؟
در ۱۳ دسامبر، مقامات آمریکایی و چینی اعلام کردند که فاز اول توافق تجاری میان آنها نهایی شده است. به این ترتیب تعرفههایی که آمریکا قرار بود از ۱۵ دسامبر بر کالاهای وارداتی از سوی چین وضع کند، اجرایی نشدند.
تشدید جنگ تجاری موجب شد قیمت مس در هفته اول سپتامبر (شهریور، مهر) به ۲٫۴۶۷۵ دلار کاهش یابد. در اوایل ماه آگوست (مرداد، شهریور) و پس از آنکه مذکرات میان دو کشور به نتیجه نرسید، ترامپ با وضع تعرفههای جدید به مناقشات اقتصادی میان دو کشور دامن زد.
اخبار دو هفته گذشته اما که حکایت از پایان جنگ تجاری دارد، تاثیر مثبتی بر این بازار داشته است. از آنجا که مس مهم ترین کالای صنعتی محسوب میشود و رشد تجاری چین بر افزایش تقاضا برای مس تاثیر گذار است، خاتمه تنشها میان پکن و واشینگتن منجر به افزایش قیمت مس میشود.
علاوه بر بحث تجارت، دلارِ ضعیفتر از دیگر فاکتورهای تاثیر گذار بر روند صعودی بازار مس و دیگر کامودیتیهاست. از آنجا که دلار آمریکا معیار قیمت گذاری برای بیشتر کالاهاست، کاهش ارزش دلار در برابر سایر ارزها موجب افزایش قیمت کالاهای اولیه میشود.
شاخص دلار که نرخ برابری آن را در برابر سبدی از ارزهای جهانی اندازه گیری میکند، از سطح ۹۹٫۳۳ در اوایل سپتامبر به ۹۶٫۵۸۵ در هفتههای اخیر کاهش یافت. در نهایت با اندکی افزایش در ۲۰ دسامبر به ۹۷٫۲۴۰ واحد رسید که با کمترین سطح چند ماه اخیر فاصله چندانی ندارد.
از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر افت شاخص دلار میتوان به نهایی شدن فاز اول توافق تجاری اشاره کرد.
تحلیلگران بر این باورند که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تا پایان ژانویه، ثبات نسبی یورو و پوند انگلیس را بهدنبال خواهد داشت که در نهایت منجر به کاهش شاخص دلار میشود.
گزارشها نشان میدهد، ذخایر مس در بورس فلزات لندن از ماه سپتامبر تاکنون رو به کاهش است.
ذخایر در بورس فلزات لندن از ۳۴۰ هزار تن در ماه سپتامبر به ۱۵۷ هزار تن در ۱۹ دسامبر کاهش یافته است.
افت حدود ۵۰ درصدی ذخایر مس خود عامل مهم دیگری است که خبر از افزایش قیمت مس در سال ۲۰۲۰ میدهد.
یکی از روشهای اندازه گیری میزان ریسک سرمایه گذاری بررسی گزینه قراردادهای آتی در بورس فلزات لندن و بازار کامکس نیویورک است.
سرمایه گذاری صندوقها و قراردادهای آتی عمدتا از طریق ردیابی شاخص DBIQ صورت میگیرد که بازدهی فلزات پایه را نشان میدهد.
شاخصهایی که تعداد قراردادهای آتی فلزات غیر گرانبها، از جمله مس، آلومینیوم، روی و بازدهی آنها را اندازهگیری میکند، نشان میدهد که سرمایه گذاریها بر روی این فلزات افزایش یافته است.
رشد قیمت مس در سال ۲۰۲۰
با در نظر گرفتن پایان جنگ تجاری و افزایش رشد اقتصادی چین، انتظار میرود قیمت مس در سال آینده به بیش از سه دلار در هر پوند افزایش یابد.