به گزارش می متالز، در این ارتباط کورش نجاتی، معدندار کرومیت در ارتباط با هزینهبر بودن در بحث اکتشافات معادن گفت: در بحث اکتشافات ذخایر معادن کروم در سالهای اخیر به صورت کامل کار نشده است و اکتشافات ما مربوط به چهل تا پنجاه سال قبل است. در آن زمان اکتشافات توسط بخش دولتی انجام و سپس این معادن به بخش خصوصی واگذار میشد. وی معادن فاریاب و اسفندقه در استان کرمان، معدن کاریز شهر فرومد و سبزوار را از بزرگترین معادن کرومیت ما برشمرد.
وی در پاسخ به این سوال که کروم در بازارهای جهانی با چه نرخی معامله میشود گفت: کروم در چهل سال اخیر با رقم ۵۰ دلار تا ۴۰۰ دلار معامله میشده است که این رقم ۴۰۰ دلار نیز در سالهای ۸۲ و ۸۳ بوده است. اکنون نرخ آن بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار در نوسان است و با توجه به پایین بودن رقم آن ما در محصولات جانبی فرآوری نداریم و عزمی از سوی دولت برای این اقدام صورت نمیگیرد.
وی ادامه داد: ما در فرآوری کرومیت در ایران یک کارخانه فلز و کروم ۲۰ هزار تنی در جغتای و یک کارخانه با ظرفیت پنج کوره ۲۰ هزار تنی در رفسنجان داریم که هنوز به طور کامل راهاندازی نشده است. همچنین یک کوره ۱۰ هزار تنی با فناوری قدیمی چینی در فاریاب بندرعباس در سال ۷۴ احداث شد.
نجاتی به موضوع خرید فلز کروم اشاره کرد و افزود: کشور چین با مصرف ۸۵ درصد کروم جهان بزرگترین مصرفکننده این فلز است و به این خاطر تعیینکننده نرخ کروم در جهان چینیها هستند. بیشترین مصرف این فلز در چین در صنایع آلیاژسازی، صنایع ریختهگری، صنایع دباغی استفاده میکنند.
وی در پاسخ به این سوال که در کروم در صنایع دارویی ایران مورد استفاده قرار میگیرد خاطرنشان کرد: به دلیل نداشتن فناوری در این زمینه امکان استفاده از آن در صنعت دارویی ما وجود ندارد و احتمالا استفاده از آن در اختیار یک عده کشور خاص باشد. وی بیشترین مصرف فلز کروم را در صنعت برق و همچنین آبکاری کروم در صنایع ماشینسازی و فلزات عنوان کرد
وی یکی دیگر از مهمترین مصارف کروم را استنلس استیل دانست و ادامه داد: با داشتن کارخانه استنلس استیل و استفاده از کروم در صنایع خودروسازی و دیگر صنایع سبب میشود تا ارزش کروم به میزان واقعی خود برسد و آن زمان است که کروم را با قیمتهایی که دیگر کشورها میخواهند صادر نمیکنیم.
این فعال معدن کرومیت عنوان کرد: عیار کرومیت ما به نسبت ذخایری که در ترکیه و یا افریقای جنوبی داریم را بالاتر دانست و افزود: میزان تولید کرومیمت ما در سال بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار تن است که هم اکنون با کارخانههای جدید ۱۰۰ هزار تن در داخل کشور است و مابقی آن به میزان ۲۵۰ هزار تن باید صادر شود.
وی به وضعیت صادرات ما در شرایط تحریم اشاره کرد و گفت: خریدار کرومیت ما در وضعیت کنونی چین است که قبل از آن به کشورهای سوئد، ژاپن و فنلاند نیز صادرات داشتیم.
وی در پایان مهمترین مشکل را حقوق و عوارض دولتی عنوان کرد و ادامه داد: دولت بر اساس پروانهایی که به معدندار میدهد حقوق و عوارض دریافت میکند و به مسائلی همچون تولیدات و یا صادرات معدنداران توجهی ندارد که همین عامل سبب بروز مشکلاتی شده چرا که ممکن است به دلیل نوسانات بازارهای جهانی امکان صادرات نباشد و یا به دلیل پارهای از مشکلات امکان استخراج به میزان کافی در ماه وجود نداشته باشد.