تاریخ: ۰۴ دی ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۶:۳۴
بازدید: ۴۶۲
کد خبر: ۷۵۷۹۷
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

عرضه بلوک ۶۰.۷۲ درصدی شرکت هپکو در فرابورس

می متالز - بلوک ۶۰.۷۲ درصدی شرکت تولید تجهیزات سنگین – هپکو توسط سازمان خصوصی سازی در فرابورس ایران عرضه می‌شود.
عرضه بلوک ۶۰.۷۲ درصدی شرکت هپکو در فرابورس

به گزارش می متالز، در حالی که بیش از یک ماه از واگذاری مجدد هپکو به سازمان خصوصی‌سازی گذشته است، این سازمان اعلام کرد به استناد قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی، مصوبه هیات واگذاری و سایر قوانین و مقررات مربوطه، در نظر دارد ۶۰.۷۲ درصدی سهام شرکت تولید تجهیزات سنگین - هپکو را با رعایت «دستورالعمل اجرایی روش انتخاب مشتریان راهبردی (استراتژیک) و احراز و پایش اهلیت مدیریتی در واگذاری ها» به صورت نقد و اقساط در فرابورس عرضه کند.

این بلوک ۶۰.۷۲ درصدی به صورت ۱۵ درصد نقد و بقیه اقساط ۶ ساله با فاصله هر قسط شش ماه و نیز به ارزش کل پایه ۱۴ هزار و ۸۶۵ میلیارد و ۱۰۲ میلیون و ۴۲۲ هزار و ۵۲۸ ریال روی میز فروش خواهد رفت. زمان عرضه بلوک ۶۰.۷۲ درصدی شرکت تولید تجهیزات سنگین – هپکو مطابق اطلاعیه فرابورس ایران اعلام خواهد شد.

 

نکات کلیدی که متقاضیان باید به آن توجه کنند

همچنین موارد مهم و قابل توجه متقاضیان در آگهی واگذاری این شرکت بدین شرح اعلام شده است:
۱- خریدار در صورت احراز شرایط مقرر در شیوه نامه تشویق بخش خصوصی و تعاونی از مزایای این شیوه نامه به شرح زیر برخوردار خواهد بود:

  • افزایش سقف کل زمانی و مجموع تعداد اقساط برای خریداران بخش خصوصی تا میزان یک سوم و برای خریداران بخش تعاونی تا میزان دو پنجم جمع مدت و تعداد اقساط مصوب.
  •  بازپرداخت پلکانی اقساط با شیب «۱۰ درصد» رشد سالانه برای خریداران بخشهای خصوصی و تعاونی، به مأخذ «۱۰۰» برای رقم میانه دوره اقساط.
  • سود فروش اقساطی تا میزان «۳درصد» پایین‌تر از سایر خریداران برای خریداران بخش خصوصی و « ۳.۶ درصد» پایین تر برای خریداران بخش تعاونی.


۲- سهام قابل واگذاری معادل ۶۰.۷۲ درصد، شامل ۵۹.۰۲ درصد سهام قابل معامله و ۱.۷ درصد سهام در وثیقه بانک ملی ایران است. در زمان واگذاری ۵۹.۰۲ درصد از طریق سامانه معاملات فرابورس به خریدار منتقل خواهد شد. لیکن قرارداد نسبت به کل سهام قابل واگذاری (۶۰.۷۲ درصد) منعقد و خریدار متعهد به پرداخت اقساط آن مطابق قرارداد خواهد بود. پس از تسویه وام دریافتی از بانک ملی ایران توسط شرکت و با موافقت آن بانک، انتقال سهام در وثیقه بانک (۱.۷ درصد) به قیمت سهام مورد معامله و با رعایت ترتیبات قانونی مربوطه صورت خواهد گرفت. در صورت عدم تسویه وام، بانک ملی در اجرای مفاد قرارداد تسهیلات مربوطه نسبت به فروش سهام در وثیقه اقدام خواهد نمود. جزئیات نحوه واگذاری به شرح فوق در اطلاعیه عرضه منتشر شده توسط شرکت فرابورس اعلام خواهد شد.


۳- با توجه به اینکه انجام حسابرسی‌های ویژه مربوط به خریداران قبلی در حال انجام است، چنانچه انجام آن حسابرسی‌ها و یا آراء مراجع قضایی به افزایش هر نوع دارایی که در صورت های مالی زمان این عرضه منعکس نشده باشد، منتج شود، خریدار مکلف است ارزش روز آن دارایی‌ها را با قیمت کارشناسی به سازمان بپردازد.

 

نحوه بررسی صلاحیت متقاضیان

نحوه بررسی صلاحیت متقاضیان خرید بلوک ۶۰.۷۲ درصدی شرکت تولید تجهیزات سنگین – هپکو هم به این شرح است که:

۱- طبق مصوبه هیات واگذاری عرضه سهام این شرکت با رعایت «دستورالعمل اجرایی روش انتخاب مشتریان راهبردی (استراتژیک) و احراز و پایش اهلیت مدیریتی در واگذاری ها» مندرج در سایت سازمان خصوصی سازی صورت خواهد گرفت. بر اساس مفاد  این دستورالعمل صلاحیت های عمومی و تخصصی متقاضیان مورد بررسی قرار گرفته و صرفاً اشخاص واجد شرایط امکان رقابت در روز عرضه را خواهند داشت.


۲- با توجه به عرضه این سهام از طریق شرکت فرابورس ایران و مطابق مفاد دستورالعمل مذکور، شاخص های مربوط به «صلاحیتهای فنی و مدیریتی» متقاضیان (به عنوان بخشی از شاخص های تخصصی) توسط کارگروه بررسی صلاحیت موضوع این دستورالعمل مورد بررسی قرار گرفته و شاخص های مربوط به «تمکن مالی» و نیز «شاخص های عمومی» متقاضیان مطابق مفاد ماده (۲) «ضوابط مربوط به شرایط متقاضیان خرید در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران» توسط سازمان بورس و اوراق بهادار مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

۳- متقاضیان باید علاوه بر واریز معادل ۱۰ درصد ارزش پایه سهام قابل واگذاری به حساب شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، معادل ۱ درصد ارزش پایه سهام قابل واگذاری (به مبلغ ۱۴۸.۶۵۱.۰۲۴.۲۲۶ ریال) را به عنوان سپرده به صورت نقد یا ضمانت بانکی معتبر حسب مورد به حساب سازمان خصوصی سازی واریز و یا به آن تحویل دهند. در صورت انصراف هر یک از متقاضیان تأیید صلاحیت شده از حضور در رقابت، سپرده نقدی واریز شده و یا ضمانت نامه بانکی ارائه شده به سازمان خصوصی سازی (معادل یک درصد مذکور) به نفع دولت ضبط خواهد شد. در صورت عدم واریز و یا تحویل ضمانتنامه، صلاحیت متقاضی مورد بررسی قرار نخواهد گرفت.

۴- به منظور بررسی صلاحیت «فنی و مدیریتی» متقاضیان باید علاوه بر ارائه درخواست خرید و مدارک لازم و نیز ارائه تضامین مربوط به حضور در رقابت طی زمان و چارچوب مقرر در ضوابط و مقررات عرضه های عمده در فرابورس، مستندات قابل ارائه خود مربوط به بررسی صلاحیت فنی و مدیریتی را به شرح جدول شماره (۱) مندرج در آگهی تکمیلی مندرج در سایت این سازمان و حداکثر تا ۶ روز کاری قبل از عرضه به سازمان خصوصی سازی تحویل دهند.

۵- سپرده متقاضیان رد صلاحیت شده پس از اعلام نتیجه، قابل استرداد خواهد بود.

۶- چنانچه در هر مرحله از فرایند واگذاری و تا زمان ابلاغ قرارداد واگذاری مواردی دایر بر عدم احراز صلاحیت متقاضی کشف گردد، سازمان میتواند نسبت به لغو واگذاری به این خریدار اقدام کند.

۷- برنامه یا طرح توجیهی ارائه شده از سوی متقاضیان جزو لاینفک قرارداد واگذاری بوده و به عنوان تعهدات قراردادی خریدار منظور و توسط سازمان خصوصی سازی مورد نظارت قرار می گیرد.

۸- بر اساس این گزارش و به نقل از به گزارش روابط عمومی سازمان خصوصی سازی، متقاضی خرید متعهد می شود در انتصاب مدیران شرکت واگذار شده شاخص های صلاحیت عمومی موضوع «دستورالعمل اجرایی روش انتخاب مشتریان راهبردی (استراتژیک) و احراز و پایش اهلیت مدیریتی در واگذاری ها» را به شرح جدول شماره (۲) مندرج در آگهی تکمیلی مندرج در سایت این سازمان رعایت کند. این موضوع در قرارداد واگذاری درج خواهد شد.

 

دو واگذاری ناموفق و بازگشت به سازمان خصوصی‌سازی

شرکت تولید تجهیزات سنگین - هپکو شامل شرکت‌های اصلی و فرعی، در سال ۱۳۸۵ به بخش خصوصی واگذار شد اما به دلایلی این واگذاری با چالش‌هایی همراه شد. درواقع هپکو اراک (شرکت تولید تجهیزات سنگین که اولین و بزرگترین کارخانه تولید ماشین‌آلات راه‌سازی، کشاورزی و معدنی در ایران و خاورمیانه است محسوب می‌شود) ۱۰ سال قبل به صورت مزایده واگذار شد و خریدار آن شرکتی به نام واگن‌سازی کوثر بود. خریداری که طی دو - سه سال اول، تعهداتش را انجام داد و بعد از آن به دلایل مختلف برای انجام تعهداتش ناتوان ماند.

دومین واگذاری در سال ۱۳۹۵ به شرکت هیدرواطلس به قیمت ۲.۱۶۰ میلیارد ریال بود که خریدار جدید نیز در رفع موانع عمده شرکت ناکام ماند و در ۱۲ دی‌ماه سال ۱۳۹۶ انصراف خود را از ادامه قرارداد اعلام و درخواست فسخ قرارداد را ارائه کرد.

در نهایت بعد از کش‌ و قوس‌های فراوان در رابطه با خصوصی‌سازی هپکو و ایجاد مشکلات متعدد برای این شرکت، در نهایت ۱۴ آبان ماه بیش از ۱۲ میلیارد سهم این شرکت تولیدی به سازمان خصوصی‌سازی واگذار شد و در سامانه کدال به ثبت رسید.  پس از آن و در اوایل آذرماه جزئیات واگذاری‌های پرحاشیه سازمان خصوصی‌سازی از جمله ایران ایرتور، هپکو، آلومینوم المهدی، پالایش نفت کرمانشاه و ... روی سایت این سازمان قرار گرفت.

 

فرصت دو هفته‌ای دولت به سازمان خصوصی‌سازی

بر این اساس، هفته گذشته اسحاق جهانگیری - معاون اول ریاست جمهوری- نیز از سازمان خصوصی سازی خواست ظرف دو هفته مسایل شرکت هپکو را با هماهنگی وزارت صنعت، معددن و تجارت تعیین تکلیف کنند و علیرضا صالح - رئیس سازمان خصوصی‌سازی - درمورد فرصت دو هفته‌ای دولت به این سازمان، اظهار کرد: کارهای هپکو را دنبال می‌کنیم و در دو هفته به نتیجه می‌رسیم. در این دو هفته باید برنامه کاری خود را ارائه کنیم.

عناوین برگزیده