تاریخ: ۱۴ دی ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۵:۴۰
بازدید: ۳۳۸
کد خبر: ۷۸۱۷۰
سرویس خبر : انرژی

چالش‌های افزایش راندمان نیروگاه رودشور

می متالز - یک فعال بخش‌‌خصوصی در صنعت برق ضمن بررسی چالش‌های پیش‌‌روی تبدیل‌ شدن نیروگاه‌های گازی به نیروگاه سیکل ترکیبی، از عملکرد وزارت نیرو در قراردادهای بیع متقابل انتقاد کرد.
چالش‌های افزایش راندمان نیروگاه رودشور

به گزارش می متالز، احمد مشایخی، مدیرعامل شرکت تولید و گسترش برق امیرکبیر (مالک نیروگاه رودشور)، در کنفرانس مطبوعاتی که روز پنج‌شنبه ۱۲ دی ماه با حضور بهمن مسعودی، قائم مقام شرکت ماه‌تاب و عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق و محمودرضا فارسی، مدیر نیروگاه رودشور برگزار شد، اعلام کرد: در صورت تبدیل نیروگاه گازی رودشور به یک نیروگاه سیکل ترکیبی، راندمان این نیروگاه از ۳۹ درصد به ۵۷ درصد افزایش می‌یابد. وی با بیان اینکه نیروگاه رودشور دارای سه واحد گازی کلاس F است که از سال ۱۳۸۶ به بهره‌برداری تجاری رسیده، افزود: امکان کنترل و مانیتورینگ این نیروگاه از راه دور وجود دارد.

مدیرعامل شرکت تولید و گسترش برق امیرکبیر با اشاره به چالش‌های پیش‌‌روی تبدیل نیروگاه رودشور به یک نیروگاه سیکل ترکیبی، تصریح کرد: در ابتدا قراردادی را به‌صورت بیع متقابل با وزارت نیرو منعقد کردیم. در این قرارداد تاکید شد: معادل ارزی مقدار سوخت صرفه‌جویی شده به نیروگاه پرداخت شود. در زمان امضای این قرارداد قیمت هر بشکه نفت خام اوپک ۱۲۰ دلار بود؛ اما هم‌اکنون این رقم به کمتر از ۷۰ دلار بابت هر بشکه کاهش یافته است. در سال ۱۳۹۲ که قیمت نفت به حدود ۱۲۰ دلار در هر بشکه افزایش یافته بود، برای تبدیل نیروگاه‌های گازی به نیروگاه سیکل ترکیبی قراردادی با وزارت نیرو منعقد شد که بر اساس آن، وزارت نیرو موظف بود، معادل ارزی سوخت صرفه‌جویی شده (۳۴۵ مگاوات برق تولیدشده از واحد بخار) را به سرمایه‌گذار پرداخت کند، اما پس از مدتی قیمت نفت به حدود بشکه‌ای ۵۰ تا ۶۰ دلار کاهش یافت، از سوی دیگر قراردادهای بیع متقابل تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی از حالت ارزی به ریالی تبدیل شده و جهش ناگهانی نرخ ارز موجب شد این مدل قراردادی هیچ توجیه اقتصادی برای سرمایه‌گذاران نداشته باشد، به همین دلیل ادامه فعالیت‌های اجرایی احداث واحد بخار نیروگاه رودشور با پیشرفت فیزیکی بیش از ۵۰ درصد با مشکلات جدی مواجه شده است. مشایخی ادامه داد: پس از این افت قیمت، نوسانات بازار ارز موجب شد پرداخت وزارت نیرو به ما به‌صورت ریالی انجام شود. چنانچه بخواهیم به این صورت به قرارداد عمل کنیم، درآمد حاصل از فروش برق این نیروگاه تنها جوابگوی اقساط وامی است که بابت تبدیل این نیروگاه گرفته‌ایم. وی با بیان اینکه تغییرات اعمال شده روی این قرارداد موجب عدم توجیه‌‌پذیری اقتصادی پروژه سیکل ترکیبی شده، افزود: با وجود اینکه پروژه تبدیل نیروگاه گازی رودشور به نیروگاه سیکل ترکیبی بیش از ۵۰ درصد پیشرفت داشته، در صورتی که وزارت نیرو موارد یاد شده را اصلاح نکند، این امکان وجود دارد که فعالیت‌‌های اجرایی پروژه از دستور کار خارج شود.  مدیرعامل شرکت تولید و گسترش برق امیرکبیر با اشاره به تاریخچه و زمینه فعالیت‌های گروه ماه‌‌تاب گفت: گروه ماه‌‌تاب به‌عنوان نخستین مجموعه بخش خصوصی فعالیت خود را در زمینه تولید برق از سال ۱۳۸۰ آغاز کرد. در حال حاضر این گروه، مالکیت ۱۳ نیروگاه را به‌صورت ۱۰۰ درصد و مشارکتی داشته و در مجموع حدود ۴ هزار مگاوات در حال بهره‌‌برداری است. وی با بیان اینکه گروه ماه‌‌تاب هم‌‌اکنون حدود ۵ درصد برق مورد نیاز کشور را تامین می‌کند، افزود: بخش بخار نیروگاه‌های کاسپین، رودشور و ارومیه، از جمله پروژه‌های در حال احداث است که امیدوارم هرچه زودتر به بهره‌ برداری برسد. همچنین نیروگاه بادی تیزباد در منطقه خاف با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات، دومین نیروگاه بادی گروه ماه‌‌تاب است که در حال احداث است. در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی، بهمن مسعودی، قائم‌مقام شرکت ماه‌‌تاب و عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق، ضمن انتقاد از بدعهدی وزارت نیرو در انجام تعهدات خود در قرارداد بیع متقابل، گفت: معتقدم ادامه این روند موجب بی‌اعتمادی سرمایه‌‌گذاران و در نتیجه کاهش سرمایه‌‌گذاری در صنعت برق خواهد شد.

وی با بیان اینکه مطابق آمار ارائه شده مرکز ملی آمار ایران میزان رزرو برای جبران کسری برق در شبکه کاهش یافته، افزود: این موضوع نشان از عدم جذابیت بازار و صنعت برق برای سرمایه‌‌گذاران دارد. خرید و صادرات انحصاری برق، قیمت تکلیفی و ناتوانی در فروش واحدهای تولید برق، همه و همه موجب به چالش کشیده شدن صنعت و اقتصاد برق می‌شود.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین