تاریخ: ۱۲ آذر ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۷:۱۵
بازدید: ۴۸۶
کد خبر: ۸۰۳۰
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
بریکس از تاسیس یک سامانه واحد تجارت طلا خبر می‌دهد:

عقبگرد اقتصادی یا استقلال مالی؟

می متالز - هفته گذشته کشورهای گروه بریکس از تصمیم به ایجاد یک واحد تجارت طلا خبر داده‌اند. هر چند هنوز جزئیاتی از این رویداد منتشر نشده، اما کارشناسان اظهارنظرهایی درباره آن ارائه داده‌ و از مزیت‌ها و معایب آن گفته‌اند.
عقبگرد اقتصادی یا استقلال مالی؟

به گزارش می متالز، سرگی شوتسوف معاون اول بانک مرکزی روسیه هفته پیش اعلام کرد کشورهای عضو بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و افریقای‌جنوبی) درباره احتمال تاسیس یک سامانه واحد تجارت طلا مذاکره می‌کنند. به نقل از وب‌سایت خبری آرتی، شوتسوف در توضیح بیشتر در این باره اظهار کرد: امروز در جهان شاهد ظهور مراکز تجاری جدیدی در هندوستان، چین و افریقای‌جنوبی (از اعضای بریکس) هستیم، در حالی که سامانه تجاری سنتی که پایگاه آن در لندن و بخشی هم در سوئیس است دیگر کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، در همین حال ما در حال مذاکره درباره امکان تاسیس یک سامانه واحد تجارت طلا هستیم که هم درون بریکس و هم در سطح قراردادهای دوجانبه فعالیت داشته باشد و بتواند به‌عنوان پایه‌ای برای ایجاد بنچ مارک‌های (محک و معیار) جدید در آینده تعریف شود.
بنا بر گفته شوتسوف درحال‌حاضر بانک روسیه یک تفاهمنامه همکاری درباره توسعه تجارت دوجانبه طلا با همکاران چینی خود امضا کرده، او در این باره می‌گوید: این بانک در نظر دارد گام‌های نخستین برای ایجاد یک سامانه تجارت واحد با چین را در سال آینده میلادی بردارد. ما فرض را بر این گذاشته‌ایم که باید روابط تجاری و نقل‌وانتقالات بانکی را ایجاد کنیم. مسئله این است که خریداران طلا باید درباره اینکه از چه مکانی خرید کنند تصمیم بگیرند، اما با این سامانه و اضافه شدن روابط تجاری، شرکت‌کنندگان در بازار قادر خواهند بود از طریق یک مرکزیت تجاری، در بورس‌های بین‌المللی معامله کنند.


استقلال بریکس از امریکا و اروپا

دیوید گیبسون مدیرعامل شرکت گلدوی از موافقان این رویداد در گفت‌وگو با رادیواسپوتنیک دولتی روسیه در این باره گفت: این سامانه جدید این امکان را برای بریکس فراهم می‌کند که استقلال بیشتری نسبت به نفوذ تجاری ایالات متحده در کشورهای عضو داشته باشد.

از نظر او این ایده بسیار واقع‌بینانه است و هر چند جزییاتی از این طرح‌ها ارائه نشده، اما دلیلی هم وجود ندارد که نتوان این کار را انجام داد. طلا در طول تاریخ همواره ابزار تجارت بوده و این بار و بین این ۵ کشور نیز می‌تواند باشد، در این بین باید در انتظار ارائه جزییات بیشتری در این زمینه بود.
وی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی کارکرد این سامانه و اینکه به کدام قطب‌های تجاری وابستگی خواهد داشت، اظهار کرد: به احتمال زیاد این سامانه نیز به موازات دیگر قطب‌های تجاری جهان فعالیت خواهد کرد و امکان دارد نخست به معامله کامودیتی‌های خاصی محدود شود و سپس توسعه پیدا کند.
گیبسون درباره تاثیر این اتفاق بر بازارهای مالی جهان گفت: این اتفاق نخست بر سلطه دلار امریکا در بازار جهانی تاثیرگذار است و می‌تواند باعث افزایش نرخ طلا در بازارهای جهانی شده و به استقلال بیشتر کشورهای عضو از نفوذ تجاری امریکا بینجامد که در نتیجه بر اقتصاد این کشور و کشورهای اروپای غربی تاثیرگذار خواهد بود.


عقبگرد اقتصادی جهان

رضا زائرحیدری، کارشناس بین‌الملل این ایده را چندان تایید نکرد و در این باره بیان کرد: به نظر من طلا دیگر نمی‌تواند جای پول را بگیرد، چون طلا پول نیست و این حرکت یک عقبگرد تاریخی در اقتصاد جهان است.
 در گذشته تنها طلا مبنای ارزش‌گذاری بود و سپس تبدیل به پشتوانه پول شد، اکنون نیز دیگر ارتباط مستقیمی با پول ندارد و اگر قرار باشد دوباره از طلا استفاده شود، یعنی دنیا دو قدم به عقب برگشته و این کمی غیرمنطقی به نظر می‌رسد. همچنین در شرایطی که دلار بر بازار جهانی تسلط دارد، به نظر نمی‌رسد این سامانه حتی در صورت تحقق، تدوام چندانی داشته باشد، اما در صورت تحقق می‌تواند به افزایش نرخ طلا در بازارهای جهانی بینجامد.


نیمی از جهان در بریکس

این دو دیدگاه در حالی مطرح می‌شود که کشورهای بریکس تعداد زیادی از جمعیت جهان را در خود جا داده است. سال گذشته جمعیت چین یک میلیارد و ۳۷۹ میلیون نفر، هند یک میلیارد و ۳۲۴ میلیون نفر، روسیه ۱۴۴/۳ میلیون نفر، برزیل ۲۰۷/۷ میلیون نفر و افریقای‌جنوبی ۵۵/۹۱ میلیون نفر عنوان شده است، این ارقام به این معناست که از حدود ۷/۵ میلیارد نفری که روی زمین زندگی می‌کنند بیش از ۳ میلیارد نفر جمعیت این ۵ کشور را تشکیل می‌دهند.
این حجم جمعیتی می‌تواند تاثیر چشمگیری بر بازار جهان داشته باشد و آنچه اهمیت بیشتری به این رقم می‌دهد، این است که حجم مصرف طلا در هند و چین بسیار بالاست و مردم این کشورها این فلز را به‌عنوان کالایی سرمایه‌ای حفظ کرده و در مناسبت‌ها و آداب اجتماعی نیز به کار می‌برند. در نهایت و به منظور بررسی ابعاد بیشتر این رویداد باید منتظر ارائه جزییات بیشتری از این کشورها در این باره و همچنین واکنش‌های جهانی به این رویداد بود.

منبع: صمت
عناوین برگزیده