به گزارش می متالز، بازار سرمایه ایران درحالی طی دو سه هفته اخیر با افت پی در پی قیمت ها و نزول بیش از ۷ هزار واحدی شاخص بورس مواجه شده که بلومبرگ گزارشی با تیتر “بورس تهران میان بیم و امید” تهیه و اعلام کرد: با واکنش سرمایه گذاران به طولانی شدن روند مذاکرات هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی، صعود پنج ساله بورس ایران متوقف شده است.
در ادامه این گزارش آمده است : آمارها نشان میدهند بورس تهران ۱۹ درصد در سال ۲۰۱۴ افت کرده و به سوی نخستین کاهش سالانه از سال ۲۰۰۸ تاکنون پیش میرود. طی پنج سال گذشته بورس تهران از نظر ریالی ۹۱۰ درصد و به دلار حدود ۳۰۰ درصد صعود کرده بود. با وجود پیشرفت مثبت روند مذاکرات هستهای، ماه گذشته دو طرف موافقت کردند مدت مذاکرات را هفت ماه دیگر تمدید کنند تا در مدت مقرر به توافق جامعی به منظور پایان دادن به تحریمهای بین المللی دست پیدا کنند. از سوی دیگر روند نزولی قیمت نفت در شش ماه گذشته که بزرگترین منبع درآمد ایران است، روند فروش در بازار را تشدید کرده است.
عماد موستاک، استراتژیست شرکت Ecstrat در لندن در این خصوص به بلومبرگ گفت: پس از صعود بورس تهران که در نتیجه امید به نزدیک بودن توافق صورت گرفت،تمدید مذاکرات بر بازار اثر گذاشت با این همه بازار ظرفیت صعود در میان مدت و بلندمدت را حفظ کرده است. اما قیمتهای نفت و اصلاحات اقتصادی عواملی هستند که در کوتاه مدت بر بازار تاثیر میگذارند.
در ادامه این گزارش اعلام شده است: میزان مبادلات بورس تهران امسال کاهش یافته و در دسامبر به طور متوسط ۱۰۲ میلیون دلار سهم مبادله شد. در حالی که در دسامبر سال ۲۰۱۳ این رقم ۲۰۳ میلیون دلار بود. مبادلات بورس تهران سال گذشته پس از اعلام توافق هسته ای مقدماتی میان ایران و گروه ۱+۵ بیش از دو برابر شده بود.
شبکه بلومبرگ به نقل از مدیرعامل یکی از شرکتهای سرمایه گذاری ایرانی نوشت: گفتن اینکه مذاکرات بر بورس تاثیر بیشتری داشته یا نفت بسیار دشوار است اما به نظر من بزرگترین عامل بیصبری سرمایه گذاران از طولانی شدن مذاکرات بوده است و روند نزولی امسال در تصحیح حرکت بازار کاملا طبیعی است.
وی همچنین با اشاره به اینکه نفت خام ۱۵ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد و همچنین ذخایر ارزی قابل توجه کشور، گفت: حتی اگر درآمد نفتی صفر شود، ایران میتواند سهم درآمد نفت در بودجه سال آینده را تامین کند.
صندوق بین المللی پول در آوریل پیش بینی کرد اقتصاد ایران پس از رشد منفی ۵٫۶ و ۱٫۷ درصدی در دو سال گذشته، ۱٫۵ درصد در سال ۲۰۱۴ توسعه خواهد یافت و نرخ تورم از ۳۵ درصد در سال ۲۰۱۳ به ۲۳ درصد در سال ۲۰۱۴ کاهش پیدا میکند.