تاریخ: ۰۴ بهمن ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۴۰
بازدید: ۵۴۲
کد خبر: ۸۱۵۲۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
گزارش آماری تحلیلی از بازارهای کالایی جهان؛

روند تغییرات قیمت کامودیتی‌های مهم در بازارهای جهانی

می متالز - قیمت فولاد ایران در ماه دسامبر ۲۰۱۹ روندی تقریبا افزایشی داشته و به بالای ۴۰۰ دلار در تن رسیده است. این افزایش هم راستا با افزایش قیمت فولاد سایر کشورهای تولیدکننده بوده است، به گونه ای که شمش تولیدی کشورهای CIS نیز به ۴۰۹ دلار در تن رسیده است.
روند تغییرات قیمت کامودیتی‌های مهم در بازارهای جهانی

به گزارش می متالز، روند تغییرات قیمت کامودیتی‌های مهم در بازارهای جهانی به شرح جدول زیر است:

رنگ سبز در جدول بالا نشانه بهبود قیمت‌ها و رنگ قرمز به معنی کاهش قیمت‌ها در دوره مورد بررسی است. روند قیمت‌ها می‌تواند از سبز به زرد، نارنجی و سپس قرمز کاهش یابد یا بالعکس.

همانگونه که جدول قیمت کامودیتی‌ها نشان می‌دهد در یک ماهه اخیر پس از انتشار اخبار مثبت از توافق آمریکا و چین و کاهش نگرانی ها از استیضاح رئیس جمهور آمریکا با افزایش قیمت مواجه بوده ایم. به ویژه بهبود چشم انداز اقتصادی خود را در قیمت مس نشان می‌دهد که به ۶۱۵۶ دلار در تن رسیده و تقریبا نزدیک به سقف یک ساله خود است. در مورد نفت نیز برگزاری جلسه اوپک و تاکید اعضای اوپک و مشارکت کنندگان خارج از اوپک بر عدم افزایش تولید نفت با قیمت‌های بالای ۶۰ دلار مواجه بوده ایم که خود بر سایر کامودیتی ها  اثر مثبت گذاشته است.

همانطور که نمودار بعدی نشان می‌دهد قیمت فولاد ایران در ماه دسامبر ۲۰۱۹ روندی تقریبا افزایشی داشته و به بالای ۴۰۰ دلار در تن رسیده است. این افزایش هم راستا با افزایش قیمت فولاد سایر کشورهای تولیدکننده بوده است، به گونه ای که شمش تولیدی کشورهای CIS نیز به ۴۰۹ دلار در تن رسیده است.

نمودار زیر روند مقدار صادرات و نرخ فروش صادراتی شمش فولاد خوزستان را نشان می‌دهد که با توجه به موقعیت مکانی آن یکی از اصلی‌ترین صادر کنندگان ایرانی شمش فولاد است. همانطور که مشاهده می‌شود نرخ فروش صادراتی فولاد خوزستان در اذرماه ۱۳۹۸ نزدیک ۴۰ میلیون ریال در هر تن بوده است که با افزایش اندک نسبت به ماه قبل مواجه بوده است.

روند تغییرات شاخص جهانی MSCI World Materials که دربرگیرنده شرکت‌های فعال در حوزه مواد شیمیایی، کانه‌های فلزی و غیرفلزی، فلزات اساسی، محصولات کشاورزی، و بسته بندی می‌شود نشان می‌دهد که در  دسامبر ۲۰۱۹ باتوجه به روند افزایشی قیمت اغلب کامودیتی ها  این شاخص نیز به بالاترین مقدار خود در سال ۲۰۱۹ رسیده است.

در زمینه قیمت نفت، وضعیت تعداد دکل‌های نفتی آمریکا در ماه دسامبر ۲۰۱۹ پس از این که به کمتر متوسط ۵ ساله خود رسید روند کاهش آن تاحدی متوقف شد و نزدیک متوسط ۵ ساله خود باقی ماند. تعداد دکل‌ها چشم‌انداز میزان تولید نفت آمریکا را ترسیم می‌کند. البته این بار افزایش مقدار آن را می‌تواند منشا گرفته از تصمیمات اوپک و روند افزایشی قیمت نفت دانست.

روند تغییرات شاخص جهانی شرکت‌های بخش انرژی MSCI World Energy که دربرگیرنده شرکت‌هایی نظیر اگزون موبیل، شورون، رویال داچ، بریتیش پترولیوم وتوتال می‌باشد نشان می‌دهد که افزایش قیمت نفت موجب افزایش این شاخص نیز در ماه گذشته شده است.

یکی از اتفاقاتی که بر بازار جهانی نفت اثر گذاشت، عرضه اولیه شرکت آرامکو عربستان بود. البته تنها ۱.۵درصد از کل سهام شرکت در بازار عرضه شد، با این حال این شرکت هم اکنون رکورد بزرگترین عرضه اولیه دنیا را در اختیار دارد. در عرضه اولیه این شرکت ۲۸.۲ میلیارد دلار توسط شرکت کنندگان در عرضه اولیه پرداخت شد، در حالی که در کل ۱۲۸ عرضه اولیه انجام شده در NASDAQ در سال ۲۰۱۹ کل مبلغ تامین شده از محل عرضه اولیه به ۲۶.۷ میلیارد دلار می‌رسد. نوسانات سهم آرامکو پس از عرضه اولیه نیز در نوع خود جالب بود. این نوسانات نهایتا موجب شد که گلدمن ساکس در پی تثبیت قیمت و کاهش نوسان قیمت سهم برآید.

  

ارزش بازار شرکت که براساس قیمت عرضه اولیه ۱.۷ تریلیون دلار بود، پس از عرضه با توجه به قیمت بازار سهام آن توانست به هدف ۲ تریلیون دلار مدنظر حکومت عربستان برسد اما پس از آن با کاهش قیمت مواجه بود. این سهم در بازار سهام داخلی عربستان به نام Saudi Tadawul Stock Exchange عرضه شد اما موسسات مالی از طریق پلتفرم‌هایی امکان معامله سهام آن را برای سهامداران خارجی نیز فراهم آوردند. برآوردهای موسسات مالی مختلف از ارزش این شرکت به شرح نمودار زیر است.

به نظر اغلب تحلیلگران عدد ۲ تریلیون دلار برای این شرکت با توجه به قیمت کنونی نفت و میزان تولید آرامکو عدد بزرگی است. این شرکت هم اکنون ۱۰.۳ میلیون بشکه در روز استخراج می‌کند و برای اینکه ارزش آن ۲ تریلیون دلار باقی بماند یا باید قیمت نفت بالای ۷۰ دلار باشد، یا میزان استخراج نفت بیش از ۱۲ میلیون بشکه در روز برسد که رسیدن به هر دوی این موارد بسیار مشکل است. محاسبه گر ارائه شده توسط رویترز که نمونه ای از آن در تصویر زیر مشخص شده است، ارزش برآوردی آرامکو را براساس سناریوهای مختلف قیمت نفت و میزان تولید نفت نشان می‌دهد. می‌توان در لینک زیر  حساسیت ارزش شرکت به مفروضات ارزش گذاری آن را مورد بررسی بیشتر قرار داد. 

[۱] - https://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/breakingviews/۱/۴۵۷/۱۴۹۳/index.html

لذا عربستان برای اینکه آرامکو به ارزش بازار مدنظرش برسد ناچار است که دخالت‌های زیادی در بازار نفت بکند تا هم قیمت نفت را بالا نگاه دارد و هم میزان تولید خود را حفظ و حتی افزایش دهد. این امر در آخرین جلسه اوپک نیز بسیار مشهود بود. از طرفی همین امر ریسک‌های آرامکو را نیز افزایش داده است زیرا سهامداران عمده آن یک دولت است و ریسک‌های ژئوپلوتیک آن به آرامکو نیز سرایت خواهد کرد.

در بازار طلا با وجود ظهور نشانه‌های توافق آمریکا و چین و کاهش ریسک ها از این منظر اما سرمایه گذاران به خرید طلا و بالا بردن قیمت آن ادامه دادند. از جمله دلایل این امر می‌توان اشاره کرد که باوجود اینکه احتمالا کاهش بیشتر نرخ بهره آمریکا ضعیف است اما افزایش آن نیز نامحتمل است و سرمایه گذاران از بابت افزایش نرخ بهره آمریکا نگرانی ندارند؛ از سوی دیگر برخی سرمایه گذاران نیز بازار سهام را در نقطه اوج خود می‌بینند و در حال شناسایی سود و سرمایه گذاری آن در بازار طلا هستند.

تهیه کننده: شرکت سرمایه گذاری  سامان مجد

عناوین برگزیده