تاریخ: ۱۲ بهمن ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۲۴
بازدید: ۴۱۹
کد خبر: ۸۳۰۹۵
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

«فروی» مسیر «وآوا» را می‌رود؟

می متالز - «فروی» را می‌توان دومین عرضه اولیه بازار سهام پس از رونق چشمگیر بورس تهران نامید. این سهم پس از عرضه اولیه خوش یمن «وآوا» حالا نگاه سرمایه‌گذاران را معطوف خود کرده‌است. تشکیل صف خرید به ارزشی بیش از ارزش کل شرکت در زمان پیش‌گشایش بازار نشان دهنده علاقه شدید سرمایه‌های سرگردان به عرضه‌های اولیه است. اما آیا می‌توان مسیر حرکت «وآوا» را برای «فروی» متصور بود؟
«فروی» مسیر «وآوا» را می‌رود؟

به گزارش می متالز، عرضه اولیه‌ها همیشه در بازار سهام سودده بوده‌اند. این عبارتی است که با ارائه مستندات تاریخی اعتبار می‌یابد و به عنوان یک اصل خدشه ناپذیر و یک قانون نانوشته در میان اهالی بازار پذیرفته شده است. حال زمانی که یک شرکت متوسط یا کوچک (با ارزش بازاری کمتر از هزار میلیارد تومان) در بازاری با ابعاد بزرگ و چرخش نقدینگی بیش از 4 هزار میلیارد تومان در روز سهام خود را برای اولین بار در بورس عرضه می‌کند چه اتفاقی برایش رخ خواهد داد؟

بد نیست برای بررسی این موضوع کمی به عقب‌تر برگردیم. در تاریخ اول آبان سال جاری ده درصد از 600 میلیون سهم شرکت سرمایه‌گذاری آوا نوین با قیمت هر سهم 216 تومان (ارزش بازار 129 میلیارد تومان) در بازار سرمایه عرضه شد. 8 برابر شدن قیمت این سهم در بازه زمانی سه ماهه علیرغم هشدارهای تحلیلگران بورسی مبنی بر ورود به منطقه حباب در نهایت خاطره دلچسبی را برای سرمایه‌گذاران در این سهم رقم زد.

حال سوال اینجاست که با توجه به حجم نقدینگی بالای در گردش در بازار سهام و نگاه مثبت سرمایه‌گذاران به عرضه‌های اولیه، هجوم تقاضا برای نماد «فروی» به عنوان آخرین IPO بازار تا چه اندازه می‌تواند محرک رشد قیمت سهام این شرکت باشد و شکل‌گیری انتظارات در چه محدوده‌ای برای این سهم خواهد بود.

تفاوت‌های آشکار «فروی» و «وآوا»

نکته مهم در مقایسه این دو عرضه اولیه، اختلاف معنادار ارزش شرکت‌های عرضه شده است. در حال حاضر و پس از ثبت رشد 5 درصدی ارزش شرکت ذوب روی اصفهان به مرز 900 میلیارد تومان نزدیک شده‌است و این شرکت را می‌توان در زمره سهام با ارزش بازار متوسط نامید در حالی‌که ارزش بازار سهام «وآوا» در زمان عرضه اولیه کمتر از 130 میلیارد تومان بود و این نماد پس از رشد نزدیک به 8 برابری قیمت هم‌اکنون به مرز قیمتی 900 میلیارد تومان رسیده‌است. اگرچه برای ارزش‌گذاری سهام و تشخیص محدوده ارزشمندی به لحاظ منطقی مولفه‌های سودآوری و دارایی‌های شرکت در اولویت هستند اما با توجه به اوضاع موجود باید توجه داشت که توانایی قدرت جریان نقدینگی در حرکت رو به رشد سهام شرکت‌هایی با چنین مختصات در اولویت فعلی قرار می‌گیرد.

علاوه بر این، ساختار فعالیت این دو شرکت نیز کاملا متفاوت است. «وآوا» یک شرکت سرمایه‌گذاری کوچک با پورتفوی غیر موثر بر دارایی‌های خود است که به عنوان یک حیات خلوت برای تجمیع سرمایه‌های خرد و حرکت پرقدرت قیمتی، از پتانسیل بسیار بالایی حتی در صورت عرضه سنگین سهامدار عمده برخوردار بود. در حالی که شرکت ذوب روی اصفهان یک شرکت تولیدی با محوریت تولید محصول شمش روی است. تاثیرپذیری مستقیم فروش و سودآوری «فروی» از قیمت جهانی فلز روی در شرایطی که بازارهای جهانی پرتلاطم هستند می‌تواند به عنوان یک ریسک بالقوه برای این شرکت مطرح شود که نباید از دید سرمایه‌گذاران دور بماند. از سوی دیگر سود هر سهم این شرکت در پایان دوره 9ماهه در محدوده 150 تومان است و به نظر نمی‌رسد در سه ماه پایانی سال با توجه به توان تولیدی و ریسک قیمت‌های جهانی توانایی پرواز سودآوری و عبور از مرز سود هر سهم 220 تومانی با توجه به میزان موجودی انبار و مولفه‌های یاد شده برای این شرکت وجود داشته باشد. بنابراین نسبت P/E این سهم در حال حاضر در محدوده 7 است. از سوی دیگر ارزش بازار سهام شرکت «فسرب» در بورس تهران که فعالیت مشابهی دارد نیز پس از رشدهای قیمتی بی وقفه قیمت هر سهم هم‌اکنون در مرز هزار میلیارد تومان است. هرچند نباید از این نکته غافل شد که شرکت ملی سرب و روی ایران با ثبت فروش مشابه در بازه 9ماهه به لحاظ سودآوری چندین پله از ذوب روی اصفهان عقب‌تر است و این موضوع می‌تواند ذهن تطبیق‌گر فعالان بازار سهام را به سمت ارزش‌گذاری بالاتر سهام «فروی» هدایت کند. یکی دیگر از شرکت‌های بورسی مشابه «فروی» به لحاظ حوزه فعالیت و ظرفیت تولید، شرکت فرآوری مواد معدنی ایران است. این شرکت که از ابتدای سال جاری تاکنون با توجه به مشکلات فروش نتوانسته است سودآوری مناسبی را کسب کند، دارای موجودی انبار قدرتمندی برای فروش است و ارزش فعلی بازاری آن پس از ثبت افزایش سرمایه سنگین 450 درصدی از محل سود انباشته و رشد بیش از 69 درصدی قیمت سهم در هفت روز کاری، به 1250 میلیارد تومان رسیده است. اما قیمت‌های فعلی سهام این شرکت و ارزش بازار آن نیز نمی‌تواند توجیه کننده سودآوری آن در سنوات آتی باشد و ارزش بازار فعلی سهام «فرآور» در فضای تحلیلی به هیچ عنوان معیار خوبی برای ارزش‌گذاری «فروی» به شمار نمی‌آید.

تعادل قیمتی دور یا نزدیک؟

برآیند موارد یاد شده نشان می‌دهد که بدون تغییر مولفه بهبود شرایط بازارهای جهانی و خارج شدن از سایه ریسک کرونا، قیمت سهام شرکت ذوب روی اصفهان نمی‌تواند از محدوده‌های فعلی فاصله معناداری بگیرد و تصور تکرار روند قیمت سرمایه‌گذاری آوا نوین در «فروی» با توجه به تمام نکات مطرح شده کاملا دور از ذهن خواهد بود و نباید به صرف انجام عرضه اولیه در فضای پر رونق بورس درجه خوش‌بینی‌ها را افزایش داد. هرچند ذکر این نکته ضروری‌ست که حضور سرمایه‌های قدرتمند و جهت‌بخش به روند قیمتی سهام «فروی» می‌تواند این سهم را نیز وارد محدوده حبابی کند اما در این مورد هم نباید فراموش کرد که این سهم به اصطلاح سهم سنگین‌تری است و نیازمند قدرت نقدینگی بسیار بالاتری خواهد بود. شاید چیزی در حدود 8 برابر سرمایه لازم برای شارژ کرد سهام «وآوا».

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین