تاریخ: ۲۸ آذر ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۱:۴۳
بازدید: ۴۶۳
کد خبر: ۸۴۰۳
سرویس خبر : آهن و فولاد
در بیست و یکمین کنفرانس آهن و فولاد خاورمیانه عنوان شد:

ایران، بزرگترین تولیدکننده فولاد خام در «منا»

می متالز - موسسه متال‌بولتن بیست و یکمین کنفرانس آهن و فولاد خاورمیانه را برگزار کرد.
ایران، بزرگترین تولیدکننده فولاد خام در «منا»

به گزارش می متالز،  این کنفرانس از ۱۳ تا ۱۵ آذر (۴ تا ۶ دسامبر) در هتل آتلانتیس دوبی برگزار شد و سعید قمران الرمیاتی مدیرعامل امارات استیل، اسماعیل السلوبی مدیرعامل فولاد قطر، محمد عبدالرحمان الزهرانی مدیرعامل حدید عربستان، آنوراگ بیساریا مدیر ارشد راهبردی در هلدینگ فولاد بحرین و رائد بن عبداله العَجاجی مدیرعامل یونیک‌اُیل عربستان، سخنرانان اصلی آن بودند.
بهرام سبحانی، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز از سخنرانان این کنفرانس بود.
وی در روز دوم سخنرانی داشت و در سخنان خود چشم‌اندازی از صنعت فولاد ایران و جهان ارائه کرد.
سبحانی با استناد به داده‌هایی که انجمن جهانی فولاد در امسال میلادی منتشر کرده، اظهار کرد: تخمین زده می‌شود حجم تولید فولاد جهان در پایان امسال میلادی به ۱۶۹۰ میلیون تن برسد.
این رقم در سال گذشته میلادی (۲۰۱۶) ۱۶۳۰، در ۲۰۱۵ میلادی ۱۶۲۰، در ۲۰۱۴ میلادی ۱۶۷۰، در ۲۰۱۳ میلادی ۱۵۶۰، در ۲۰۱۱ میلادی ۱۵۳۸، در ۲۰۱۲ میلادی ۱۵۶۰، در ۲۰۱۰ میلادی ۱۴۳۳، در ۲۰۰۹ میلادی ۱۲۳۸، در ۲۰۰۸ میلادی ۱۳۴۳، در ۲۰۰۷ میلادی ۱۳۴۸ میلیون تن و در ۲۰۰۶ میلادی ۱۲۵۰ میلیون تن بود.
وی در ادامه به تولید فولاد خام در منطقه مِنا (خاورمیانه و شمال افریقا) پرداخت و با استناد به داده‌های انجمن جهانی فولاد، در این باره گفت: تخمین زده می‌شود حجم تولید فولاد منطقه در پایان امسال میلادی به ۳۹/۶ میلیون تن برسد.
این رقم در سال گذشته میلادی (۲۰۱۶) ۳۴/۶، در ۲۰۱۵ میلادی ۳۶/۷، در ۲۰۱۴ میلادی ۳۸/۵، در ۲۰۱۳ میلادی ۳۵/۸، در ۲۰۱۲ میلادی ۳۳/۴، در ۲۰۱۱ میلادی ۳۱، در ۲۰۱۰ میلادی ۲۹، در ۲۰۰۹ میلادی ۲۶، در ۲۰۰۸ میلادی ۲۵/۵، در ۲۰۰۷ میلادی ۲۶ و در ۲۰۰۶ میلادی ۱۲۵ میلیون تن بود.


۲۰ کشور اصلی تولیدکننده فولاد در جهان

مدیرعامل شرکت فولادمبارکه اصفهان در ادامه به سهم ۲۰ مورد از بزرگترین کشورهای تولیدکننده فولاد دنیا در حجم ۱۶۹۰ میلیون تن فولادی که در امسال میلادی در جهان تولید شد، پرداخت و توضیح داد: در امسال میلادی چین با تولید ۸۵۰ میلیون تن، نیمی از تولید جهانی فولاد را به خود اختصاص داده است. پس از چین، دومین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان در امسال، ژاپن بوده که حجم تولید آن با فاصله زیادی از چین به ۱۰۴ میلیون تن رسیده و ۶/۱ درصد از تولید جهانی را داشته است. پس از ژاپن، هند با فاصله کمی از این کشور در امسال میلادی ۱۰۰ میلیون تن فولاد تولید می‌کند و ۵/۹ میلیون تن از حجم جهانی را به خود اختصاص می‌دهد.
 در همین راستا تخمین زده می‌شود تا پایان امسال، امریکا با ۸۲ میلیون تن ۴/۸ درصد، روسیه با ۷۲ میلیون تن ۴/۳ درصد، کره جنوبی با ۷۰ میلیون تن ۴/۱ درصد، آلمان با ۴۴ میلیون تن ۲/۶درصد، ترکیه با ۳۷ میلیون تن ۲/۲ درصد، برزیل با ۳۴ میلیون تن ۲ درصد، ایتالیا با ۲۳/۷ میلیون تن ۱/۴ درصد، تایوان با ۲۳/۲میلیون تن ۱/۴ درصد، ایران با ۲۱/۶ میلیون تن ۱/۳ درصد، اوکراین با ۲۱/۵ میلیون تن ۱/۳ درصد، مکزیک با ۲۰ میلیون تن ۱/۲درصد، فرانسه با ۱۵/۶ میلیون تن ۰/۹ درصد، اسپانیا با ۱۴/۳ میلیون تن ۰/۹ درصد، کانادا با ۱۳ میلیون تن ۰/۷۷ درصد و لهستان با ۱۰/۵میلیون تن ۰/۶۲ درصد از کل تولید فولاد جهان را در اختیار داشته باشند. همچنین میزان تولید فولاد انگلیس در امسال میلادی ۷/۵ میلیون تن و استرالیا ۸ میلیون تن بوده است.


سرانه مصرف فولاد در جهان

وی سپس به سرانه مصرف فولاد در سال گذشته میلادی پرداخت و در این باره گفت: در سال گذشته میلادی سرانه مصرف فولاد برای هر نفر در جهان برابر با ۲۰۸ کیلوگرم بود. بیشترین سرانه مصرف مربوط به کره جنوبی است که به ازای هر فرد جامعه ۱۱۳۰ کیلوگرم فولاد مصرف می‌کند.
در تایوان سرانه مصرف فولاد برای هر نفر ۷۸۲ کیلوگرم، در اتریش ۴۷۰ کیلوگرم، در کانادا ۴۱۸کیلوگرم، در چین و ژاپن هر یک ۴۹۳ کیلوگرم، در هند ۶۳ کیلوگرم، در امریکا ۲۸۳کیلوگرم، در روسیه ۲۶۶کیلوگرم، در آلمان ۵۰۰ کیلوگرم، در برزیل ۸۹کیلوگرم، در ترکیه ۴۲۸کیلوگرم، در اوکراین ۹۶کیلوگرم، در ایتالیا ۴۰۵ کیلوگرم، در مکزیک ۱۹۸کیلوگرم، در ایران ۲۳۹کیلوگرم، در فرانسه ۲۰۱کیلوگرم، در اسپانیا ۲۷۳کیلوگرم، در انگلیس ۱۶۴ کیلوگرم و در لهستان ۳۴۰ کیلوگرم است.
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان در سخنرانی خود در بیست و یکمین کنفرانس آهن و فولاد خاورمیانه به برنامه ایران برای افزایش ظرفیت تولید فولاد تا سال ۲۰۲۵ میلادی(۱۴۰۴ خورشیدی) اشاره و اظهار کرد: بنا بر این طرح ظرفیت تولید فولاد ایران تا سال یادشده به ۵۵ میلیون تن خواهد رسید.


ایران بزرگترین تولیدکننده فولاد خام در منا

سبحانی در ادامه، ایران را بزرگترین تولیدکننده فولاد خام در منطقه منا خواند و بنا بر داده‌های به‌دست آمده از انجمن جهانی فولاد اظهار کرد: در سال ۲۰۰۵ میلادی(۱۳۸۴ خورشیدی) ایران بیستمین تولیدکننده فولاد در جهان بود. این رتبه در سال ۲۰۱۰ میلادی(۱۳۸۹ خورشیدی) به هفدهمین و در ۲۰۱۵ میلادی(۱۳۹۴ خورشیدی) به چهاردهمین ارتقا پیدا کرد و تا سال گذشته میلادی نیز ادامه داشت.
 تخمین زده می‌شود ایران در امسال میلادی رتبه دوازدهم را در تولید جهانی فولاد داشته باشد و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۹ میلادی(۱۳۹۸ خورشیدی) به رتبه ۱۱ و پس از آن در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۱۰، در سال ۲۰۲۲ به ۹، در سال ۲۰۲۳ به ۸ و در نهایت در ۲۰۲۵سال میلادی به هفتمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان ارتقا یابد.
وی در این باره افزود: سهم ایران در تولید فولاد خام در میان کشورهای واقع در منطقه منا برای امسال میلادی ۵۴/۵ درصد تخمین زده می‌شود، در نتیجه ایران تولید بیش از نیمی از فولادی را که در این منطقه تولید می‌شود به خود اختصاص داده است. این حجم در سال گذشته میلادی نیز ۵۳/۵ درصد بوده است.
ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی سهم ۴۴ درصدی در تولید فولاد خام منطقه منا و در سال ۲۰۱۰ میلادی سهمی ۴۱/۴ درصدی داشته است.
مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان سپس محرک‌های توسعه کارخانه‌های فولادی را در ایران به این صورت تشریح کرد: ایران ۱ میلیون و ۶۴۸ هزار مترمربع مساحت و نزدیک به ۸۱ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که میانگین سنی آنها ۳۰/۱سال است. ۷۵ درصد ایرانی‌ها شهرنشین هستند و شمار نیروی کار آنها به ۲۷/۴ میلیون نفر می‌رسد.
همچنین سنگ‌آهن، گاز طبیعی و زغال‌سنگ اصلی‌ترین منابع معدنی آن هستند که در سطوح داخلی و بین‌المللی متقاضی دارند.
اصلی‌ترین معادن سنگ‌آهن ایران در استان‌های کرمان، یزد، خراسان رضوی و کردستان مستقر است.
او اضافه کرد: براساس داده‌های انجمن جهانی فولاد روند تولید فولاد خام ایران همواره رو به رشد بوده و حجم تولید آن از ۹/۵ میلیون تن در سال ۲۰۰۵ میلادی به ۱۲/۵ میلیون تن در سال ۲۰۱۰ و ۱۶/۱ میلیون تن در سال ۲۰۱۵ میلادی رسیده است و در نهایت در سال گذشته به ۱۸/۵ رسید. این رقم برای امسال میلادی نیز همان گونه که پیش‌تر اشاره شد ۲۱/۶ میلیون تن بوده است.


صادرات و واردات فولاد

مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان به حجم صادرات و واردات فولاد ایران در یک دهه گذشته پرداخت و با استناد به داده‌هایی که گمرک جمهوری اسلامی ایران منتشر کرده، گفت: در یک دهه گذشته حجم صادرات فولاد در ایران افزایشی بوده و تخمین زده می‌شود امسال مجموع صادرات این کشور به ۷/۲ میلیون تن برسد.
 این رقم در سال گذشته میلادی۶، ۲۰۱۵ میلادی ۴، ۲۰۱۴ میلادی ۳/۳، ۲۰۱۳ میلادی ۲، ۲۰۱۲ میلادی ۱/۵، ۲۰۱۱ میلادی ۱/۲، ۲۰۱۰ میلادی ۱، ۲۰۰۹ میلادی ۱/۳، ۲۰۰۸ میلادی ۰/۸ و در سال ۲۰۰۷ میلادی ۱/۵ میلیون تن بوده است. همچنین در همین محدوده زمانی (۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷ میلادی برابر با ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۶ خورشیدی) واردات فولاد به ایران سیری کاهشی داشته است.
این حجم برای سال ۲۰۱۷ میلادی ۲/۱میلیون تن تخمین زده می‌شود در حالی‌که در سال گذشته ۴ میلیون تن و در سال‌های ۲۰۱۵ میلادی ۴/۵، ۲۰۱۴ میلادی ۴/۳، ۲۰۱۳ میلادی ۳/۶، ۲۰۱۲ میلادی ۶/۵، ۲۰۱۱ میلادی ۹، ۲۰۱۰ میلادی ۱۱/۷، ۲۰۰۹ میلادی ۱۱/۵، ۲۰۰۸ میلادی ۹/۵۹ و ۲۰۰۷ میلادی ۱۱/۶ میلیون تن بوده است، در نتیجه ایران حجم صادرات خود را از ۱/۵ میلیون تن در ابتدای دهه گذشته به ۷/۲ میلیون تن در پایان آن رشد داده و از حجم واردات خود در این بازه زمانی از ۱۱/۶ میلیون تن در ابتدای دهه به ۲/۱ میلیون تن کاسته است.


تولید فولاد اسفنجی

سبحانی همچنین به ظرفیت آهن اسفنجی ایران در امسال میلادی اشاره کرد و گفت: کل ظرفیت آهن اسفنجی ایران در امسال میلادی (نیمه دی ۱۳۹۵ تا نیمه بهمن ۱۳۹۶ خورشیدی) ۲۷/۵ میلیون تن تخمین زده می‌شود که بیشترین حجم از این رقم به شرکت فولاد مبارکه با تولید ۱۲ میلیون تن اختصاص دارد.
پس از این شرکت، شرکت‌های فولاد خوزستان با ۴/۶۵، کاوه جنوب با ۱/۸۵، گل‌گهر با ۱/۷، فولاد خراسان با ۱/۶، صبا فولاد خلیج‌فارس با ۱/۵، فولاد سیرجان ایرانیان، سیرجان جهان فولاد، غدیر ایرانیان و فولاد میانه هر یک با ۰/۸ و در نهایت فولاد اصفهان با ۰/۲ میلیون تن تولید، رتبه‌های بعدی را داشتند.

منبع: صمت
عناوین برگزیده