پیام آرمات مدیر بخش کالا و انرژی کارگزاری بانک دی در بررسی وضعیت حوزه پتروشیمی گفت: در این صنعت موضوع مهم نرخ دلار نیمایی است؛ این سامانه طی چهار ماه گذشته یک روند صعودی به خود گرفته و قیمت مواد هفته به هفته در حال افزایش است.
این کارشناس بازار سرمایه به تحت فشار قرار گرفتن صنایع پایین دستی اشاره داشت و گفت: این صنایع بهعنوان یکی از بازوهای ایجادکننده ارزشافزوده در شرایط مناسبی قرار ندارد و قیمتها هفته به هفته در حال افزایش بوده و بیشترین تاثیر از سوی نرخ دلار نیمایی است.
آرمات ضمن اشاره به روند ناپایدار این صنایع خاطرنشان کرد: عدم وجود روند پایدار جلوی برنامهریزی بلند مدت را نیز خواهد گرفت چراکه در تولید صنایع پاییندستی برنامهریزی دراز مدت، امری حیاتی است.
وی افزود: با افزایش هفتهبههفته قیمتها، تولیدکننده قراردادهای کارمزدی و کوچک را جایگزین قراردادهای بلندمدت کرده و خود به خود جلوی گسترش و بزرگ شدن واحد با این روشها گرفته میشود.
آرمات با اشاره به خرید از بورس کالا عنوان کرد: قیمتها در بورس کالا دائما در حال افزایش بوده و روند صعودی وحشتناکی به خود گرفته است.
مدیر بخش کالا و انرژی کارگزاری بانک دی به موضوعی مهم اشاره داشت و گفت: از قدیم همواره به جای فشار به طرف عرضه، این طرف تقاضا بوده که با فرمول های مختلف کاهش پیدا کرده و از طرفی هدف، از بین رفتن بازار آزاد و دلالی بوده و باید نیاز تولیدکننده به بازار آزاد قطع شود اما؛ کاهش عرضه همواره این شرایط را بدون تغییر حفظ خواهد کرد چراکه بازار آزاد و دلالی در صورتی از بین میرود که متقاضی وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: باید صنایع پاییندستی با محصول تولید شده ، واقعی و نهایی به صادرات بپردازد چراکه صادرکنندهای قوی در حال حاضر به این امر پرداخته و بهترین ارز آوری و زنجیره ارزش افزوده را نیز ایجاد می کنند.
آرمات به موضوع رقابت اشاره کرد و گفت: چرا باید در صنعت پتروشیمی رقابت ایجاد شود. محصولی چون" پی وی سی" که هفته ای ده هزار تن و سه ماه قبل با قیمت ۷ هزار معامله میشد در هفته گذشته ۱۲ هزارتومان قیمت خورد و این موضوع کمر تولید کننده را خواهد شکست.
وی افزود: علاوه بر تولید کننده بدهی های بانکی، ورشکستگی کارخانه و بیکاری کارگران نیز ایجاد خواهد شد و همچنین دود این موضوع با ایجاد تورم شدید به چشم مصرفکننده نهایی نیز خواهد رفت.
مدیر بخش کالا و انرژی کارگزاری بانک دی در پایان خاطر نشان کرد: باید کف عرضه پتروشیمی که سال ها تغییر نداشته با وجود این همه تقاضا تغییر کند. تولید کننده برای تولید باید رقبت داشته باشد ولذا پیشرفت صنعت تولید در کشور اشتغالزایی به همراه خواهد داشت؛ از سویی دیگر مصرفکننده نهایی نیز از تورم آسیب نخواهد دید اما متاسفانه آنچه در حال حاضر وجود دارد خلاف این موضوع است.