کارشناسان این حوزه معتقدند چابکی این بخش در شرایط رکود میتواند یکی از عوامل رشد آن بهشمار آید.
براساس آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، تولیدکنندگان ورق گرم در بخش خصوصی با ثبت رشد ۳۰درصدی در ۹ ماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بیشترین رشد در میان محصولات فولادی را از آن خود کردند. در این میان اما تنها محصولی که تولید آن در بخش خصوصی روند کاهشی داشته، ورق سرد (روغنی) بود. تولید ورق سرد در بخش خصوصی با ۸درصد کاهش در ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ۳۵۶هزار تن رسید. آمار ۹ ماهه فولاد کشور همچنین یک واقعیت مهم دیگر را بازگو میکند و آن این است که تولید میلگرد در بخش خصوصی بیش از دوبرابر «بخش خصوصی شده» است. «بخش خصوصیشده» به اصطلاح به شرکتهایی گفته میشود که قبل از این در مالکیت دولت بودهاند، اما در سالهای اخیر به بخش خصوصی واگذار شدهاند و میتوان بهطور مثال در زمینه تولید میلگرد، ذوب آهن اصفهان و فولاد خراسان را نام برد. بر اساس این گزارش، تولید میلگرد در بخش خصوصی در ۹ ماهه ابتدایی امسال بیش از ۳/۴ میلیون تن بوده اما بخش خصوصی شده حدود ۱/۵میلیون تن میلگرد تولید کرده است. در بخش تیرآهن نیز تولید بخش خصوصی در ۹ ماهه امسال، ۱۸۸هزار تن گزارش شده که ۲۸هزار تن معادل ۱۸درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است. روند رشد بخش خصوصی فولاد درباره ورقهای پوششدار نیز صدق میکند، بهطوریکه تولید بخش خصوصی در این محصول به ۳۶۱هزار تن رسیده، درحالی در ۹ ماه سال ۹۴ این عدد ۲۹۰هزار تن بوده است. در تولید فولاد خام اما بخش خصوصی با شتاب بیشتری درحال رشد است. براساس آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد، ذوبیها با ۴۸درصد رشد، تولید بیلت و بلوم بخش خصوصی را به بیش از ۳ میلیون تن در ۹ ماه امسال رساندند که حدود یکمیلیون تن از مدت مشابه سال گذشته بیشتر بوده است. رشد ۱۱درصدی تولید اسلب در بخش خصوصی هم باعث شده رشد تولید فولاد خام در این بخش به ۴۷درصد برسد، این درحالی است که بخش خصوصی شده شاهد رشد ۲درصدی تولید فولادخام خود بوده و حتی در تولید بیلت و بلوم کاهش ۴درصدی تولید در ۹ماه امسال را تجربه کرده است.
عملکرد بخش خصوصی چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی در تولید فولاد درحال رشد است. در اینباره سیدبهادر احرامیان عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفتوگو با صمت عنوان کرد: باید توجه کنیم که رشد درصدی تولیدات بخش خصوصی بیشتر از دولتی شده است. احرامیان درباره علل افزایش این رشد تولیدات خاطرنشان کرد: یکی از علل رشد تولیدات فولاد در بخش خصوصی به این امر برمیگردد که بخش خصوصی از یک عدد پایه کوچکتری در زمینه تولید شروع کرده، از اینرو بهطور طبیعی با افزایش تولیدات خود رشد درصدی بالاتری را برای خود به ثبت برساند. وی در ادامه تاکید کرد: در هر صورت این موضوع نشاندهنده این است که در شرایط رکود بخش خصوصی توانسته رشد داشته باشد و چابکتر عمل کند تا به مراتب میزان تولید بیشتری داشته باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که کیفیت بخش خصوصی در چه جایگاهی قرار دارد، عنوان کرد: از نظر کیفیت تولیدات در سطح خوبی قرار دارد و در این زمینه با هیچ مشکلی روبهرو نیست. احرامیان در پاسخ به این پرسش که بخش خصوصی همچنان میتواند به رشد خود در سال آینده ادامه دهد، گفت: البته با توجه به چابک بودن این بخش میتوان امیدوار به رشد بیشتری در این بخش بود، البته تحولات رخداده در سال آینده میتواند تاثیرگذار باشد، از اینرو باید منتظر تحولات سال آینده در این زمینه بود. اما در کل این بخش به خوبی راه خود را برای رشد پیدا کرده است.
بخش خصوصی در زمینه فولاد با توجه به چابک بودن توانسته است به خوبی از بحرانهای موجود عبور کند. در این زمینه مدیر تحقیق و توسعه فولاد ناب به عنوان یکی از تولیدکنندههای بخش خصوصی در پاسخ به این پرسش که چرا با توجه به رکود در بخش ساختوساز کشور اما بخش خصوصی توانسته به تولیدات خود همچنان ادامه دهد، به صمت گفت: زمانی که بازار داخل در رکود بهسر میبرد ما بهدنبال مشتریهای خارجی بودیم، چراکه به بیشتر کشورهای همسایه مانند افغانستان، عراق، پاکستان و تمام کشورهای اطراف بهجز ترکیه که خود تولیدکننده قاطع مشابه ما هستند و رقیب ما بهشمار میروند، صادرات داشتهایم. زکریا نایبی ادامه داد: از اینرو با توجه به اینکه ما بخش خصوصی هستیم و برای سر پا نگه داشتن واحدهای تولیدی خود، بهدنبال بازارهای صادراتی در اطراف کشور بودهایم بنابراین رکود داخلی چندان بر تولیدات ما سایه نینداخته است. نایبی در ادامه عنوان کرد: ما حتی زمانی که نرخ ارز نیز نوسان دارد، برای ادامه تولیدات خود و پیشگیری از توقف آن بهصورت تهاتری عمل میکنیم. برای مثال ما که تولیدکننده نبشی و ناودانی هستیم، شمش فولاد وارد کرده و نبشی و ناودانی صادر میکنیم. به عبارت دیگر تهاتری عمل کرده تا چرخ کارخانه همچنان بچرخد. وی با بیان اینکه ما بهعنوان بخش خصوصی در زمینه تولید فولاد در برابر عوامل مختلف بازدارنده بهدنبال راهکار هستیم، یادآور شد: چابک بودن بخش خصوصی زمینهساز تولیدات بیشتر در زمینه فولاد شده است.
روند سریع رشد بخش خصوصی در تولید فولاد سبب شده تا در حالی که میانگین رشد تولید فولاد در کشورهای دنیا حدود ۵درصد است، تولید فولاد ایران۱۰درصد یعنی دو برابر میانگین جهانی رشد داشته باشد، البته این موضوعی است که رکود حاکم بر ساختوساز و پروژههای عمرانی باعث شده کارخانههای فولادی با نصف ظرفیت خود مشغول فعالیت باشند. از اینرو ظرفیت فولادی ایران بیش از چیزی است که تاکنون تحقق یافته و بهطور قطع در سالهای آینده و با بهبود تقاضا این رشد بیشتر هم خواهد شد و امکان رشد بیشتر برای بخش خصوصی نیز بیش از پیش وجود دارد