به گزارش می متالز، در واقع این امر گام بلندی بود که ایمیدرو در قالب همکاری با استانداران سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی و البته وزارت نیرو برداشت. در این میان همراهی بخش خصوصی در سرمایهگذاری، جانی به این پروژه بخشیده است.
حضور صنایع معدنی و بهویژه فولاد بهعنوان صنعت مادر، سبب تحرک بخشی به توسعه مناطق مختلف شدهاند و این امر در استانهای مرکزی همچون اصفهان، یزد، کرمان و خوزستان قابل مشاهده است. هر کدام از شرکتهای بزرگ فولادی کشور با هزاران شرکت در بالادست و پایین دست همکاری دارند و از این روست که ایجاد هر شغل در بالادست صنعت فولاد، تا ۱۰ شغل به طور غیر مستقیم را ایجاد میکند. اکنون مناطق شرقی کشور در آستانه چنین تحولی هستند بهگونهای که توسعه برمبنای امور زیربنایی و زنجیره معدن و صنایع معدنی تجربه کنند. هرچند مقدمات این پدیده از سالهای پیش در معادن سنگان (واقع در خراسان رضوی) فراهم شده است. امروزه سنگان در حال ایجاد ظرفیت برای تولید ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره و ۱۵میلیون تن گندله سنگ آهن است که انتقال آب به این مناطق (که از استانهای سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی میگذرد)، حیاتبخش توسعه پایدار آن نواحی خواهد شد. مجتمع معدنی سنگان تاکنون ۷هزار شغل ایجاد کرده و تا پایان امسال با راهاندازی دو کارخانه کنسانتره و گندله سنگآهن، ۲ هزار شغل جدید اضافه خواهد کرد و بدین ترتیب تعداد اشتغال سنگان به ۹هزار نفر خواهد رسید.
نکته قابل توجه حضور همزمان استانداران سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی و مدیرعامل آبفای کشور (معاون وزیر نیرو) در کنار رئیس هیات عامل ایمیدرو در برنامه امضای تفاهمنامه طرح ملی نمک زدایی و انتقال آب از دریای عمان به 3 استان خاوری است. همچنین شرکتهایی که اکنون در حال سرمایهگذاری در ساخت کارخانههای فرآوری سنگآهن هستند، آماده ایفای سهم خود در این پروژه ۱۵۰۰ کیلومتری شدهاند.
در سوی دیگر کشورمان، شرکتهای معدنی و صنعتی گلگهر، ملی صنایع مس ایران و معدنی و صنعتی چادرملو اعضای اصلی سرمایهگذار در خط انتقال آب از خلیجفارس به مناطق مرکزی هستند. پیشبینی شده فاز نخست این خط تا انتهای امسال به سیرجان (استان کرمان) برسد و پس از آن در سال ۹۹ وارد چادرملو در استان یزد شود که به گفته خداداد غریبپور، رئیس هیات عامل ایمیدرو، این شرکتها تجربهای گرانسنگ در اجرای پروژه انتقال آب دارند که میتواند به پروژه جدید در مناطق شرقی کمک شایانی کند.
در همین حال استان سیستان و بلوچستان که در ابتدای خط انتقال آب از دریای عمان قرار دارد، در چند سال گذشته شاهد اجرای ۳۰هزار کیلومتر مربع اکتشاف معدنی از سوی ایمیدرو شده، هرچند این عملیات از نیمه دوم سال گذشته افزایش بیش از ۲برابری یافته و از ۸۲هزار کیلومتر مربع عبور کرده است. براساس اکتشافات انجامشده، این استان توانمندیهای معدنی بهویژه در ذخایر مس دارد که میتواند بخشی از اهداف کلان این صنعت را برعهده گیرد و نقشآفرینی افزونتری در حوزه معدن کند.
سواحل مکران در چابهار نیز میزبان توسعه فولادسازی در کشور است و طی سالهای گذشته پروه فولاد مکران را وارد فاز اجرایی کرده است. علاوه بر این، بندر این منطقه چندی پیش شاهد امضای قرارداد ساخت نخستین پایانه مکانیزه مواد معدنی در بندر شهید بهشتی بود که این امر فرآیند توسعه حمل و بارگیری مواد معدنی و صنایع معدنی در نوار شرقی را قوت بخشیده است.
در چنین شرایطی، مسیر آبادانی سه استان شرقی با پروژه ملی نمکزدایی و انتقال آب از دریای عمان و عبور آن از سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی، آغازگر احیای این مناطق در حوزه آب شرب و صنعتی شده است. در این میان، اتحاد مشترک نهادهای دولتی از جمله استانداریها، وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین وزارت نیرو به همراه حضور شرکتهای خصوصی در این طرح ملی، نوید بخش اجرای این طرح ۱۵۰۰ کیلومتری است. طرحی ۲.۵ میلیارد یورویی که در ۳ فاز قرار است ۷۵۰ میلیون مترمکعب آب را نمکزدایی و انتقال دهد.
این پروژه در دل خود انتقال دانش از پروژه خلیجفارس و کسب تجربه جدید را نیز دارد. همزمان منافع مادی همچون درآمدزایی و ایجاد تحرک در طرحهای زیربنایی و منافع اجتماعی و امنیتی به سبب ایجاد شغل دارد. به بیانی دیگر، حوزههای شرب و صنعتی از این مسیر در جهت توسعه اجتماعی و کاهش مهاجرت نیز بهره میبرند و البته چنین پروژهای منافع کلان کشور در ایجاد امنیت را به همراه خواهد داشت که مورد توجه حاکمیت خواهد بود.