به گزارش می متالز، شرکت صنعتی و معدنی سامان در اوایل دهه 80 شمسی و در ادامه سیاست کوچکسازی دولت بر طبق اصل 44 قانون اساسی و واگذاری معادن به بخش خصوصی تشکیل شد.
شرکت سامان به عنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی اشتغالزای معدنی مازندران حدود 630 سهامدار دارد و در ابتدا به ازای هر سهم 100 هزار تومان پرداخت شد و باقیمانده ارزش معادن به صورت تهاتری و با فروش زغال به البرز مرکزی انجام شد که ماهانه حدود 2 هزار تن زغال و در مجموع 20 میلیارد تومان تا 1394 پرداخت شد.
وجود بدهی انبوه، عدم سهمبری قابل توجه سهامداران، استهلاک ماشینآلات، هزینه بالای نگهداری معادن، افزایش قیمتهای پشتیبانی فنی و تجهیزاتی مرتبط با استحصال زغال، عدم توان در پرداخت مطالبات کارگران 9 پیمانکار برای شرکت سامان فعالیت میکردند که به دلایل مالی، عدم توان پرداخت حقوق کارگران و مشکلات مدیریتی از 8 شرکت خلعید شد و در اختیار شرکت سامان قرار گرفت و حدود هزار کارگر برای آن در معادن کار میکنند.
رئیس هیأت مدیره شرکت صنعتی معدنی سامان سوادکوه با اشاره به اینکه اولویت اصلی ما فروش شرکت بر طبق مصوبه مجمع عمومی است، گفت: حضور شرکتهای بزرگ و قدرتمند در معادن منطقه به بازگشت شرکت به دوران اوج معادن زغال سنگ سوادکوه منجر میشود.
شوکتالله آزادی با بیان اینکه از مدیر عامل جدید برای فروش شرکت به سرمایهگذاران قدرتمند، صحبت شد، افزود: استطاعت مالی مناسب در شهرستان یا سهامداران برای تجهیز و افزایش توان و سوددهی مناسب شرکت سامان وجود ندارد و فروش آن به شرکتهای قدرتمند به سود منطقه، کارگران و معادن است.
وی با اشاره به اینکه در کنار فروش شرکت از معادن، تولید و ذخیرهسازی غافل نمیشویم، خاطر نشان کرد: با رعایت مقررات ایمنی معدنکاری برای حفظ جان کارگر، افزایش تولید و آمادهسازی برای ذخایر جدید هم در دستور کار ما قرار دارد تا هیچوقت کارگر بیکار نشود.
آزادی، گفت: برای جابجایی مدیر عامل شرکت صنعتی و معدنی سامان، دلایلی داشتیم و علاقهای به بیان دلایل ندارم و تقویت منطقه از طریق تقویت و فروش شرکت سامان، اولویت اصلی ما است.
مدیرعامل جدید شرکت صنعتی و معدنی سامان با اشاره به اینکه، فروش معادن شرکت سامان با شرایط مساعد در اولویت ما قرار دارد، گفت: معادن قدرتمند بهتر به فروش میرسد و تلاش ما برای قدرتمندی بیشتر معادن شرکت سامان است.
محمد حمیدی از نگهداری و توسعه معادن به موازات پیگیری برای فروش آن خبر داد و افزود: معادن بدون ذخیره خریداری ندارد و تقویت فعالیتهای معدنی و فروش آن به شرکتهای قدرتمند مورد نظر است.
وی با بیان اینکه اکتشافی که در دهه اول قرن حاضر توسط شرکت دماک آلمان در منطقه انجام شد که بیانگر وجود حدود 300 سال زغال در کاتاگوری(پیشبینی سطوح) متفاوت است که داشته بزرگی محسوب میشود، خاطر نشان کرد: فروش معادن شرکت با توجه به هزینه بالای تجهیزات و دسترسی به مواد معدنی و استخراج به شرکت معتبر برای نگهداری و توسعه معادن و اشتغالزایی منطقه کمک میشود
حمیدی، گفت: نظم و انضباط مالی و کارگاهی و شفافسازی در دستور کار قرار دارد.
حل مشکل حقوق کارگران و جلوگیری از اعتصابهای کارگری، ایجاد بازار فروش جدید و خروج از انحصار فروش زغال به البرز مرکزی، تعامل و همکاری با مدیران مرتبط استانی و شهرستانی و پرداخت بخشی از بدهی را میتوان از فعالیتهای 3 سال اخیر اشاره کرد که قابل تقدیر است.
افزایش قیمت زغال و پایان لزوم فروش انحصاری زغال به البرز مرکزی برای بازپرداخت بدهی سامان به آن و همراهی مالی و حمایتی مدیران انتخابی و انتصابی را هم میتوان از فرصتهای به وجود آمده اخیر توصیف کرد.
بدهی حدود 20 میلیارد تومانی، زیاندهی ماهانه حدود یک میلیارد و 200 میلیون تومانی شرکت و مصوبه فروش شرکت توسط مجمع عمومی از موضوعهای حساس برای این شرکت بزرگ است.
فروش شرکت سامان با معادن اصلی شهرستان سوادکوه و برخی مناطق دیگر متعلق به آن موضوعی مهم است که نباید تنها از منظر اقتصادی به آن نگاه کرد بلکه پیشینه تاریخی، اجتماعی و عاطفی مردم سوادکوه با آن هم لحاظ شود و البته سرمایهگذار خریدار هم به دنبال منافع اقتصادی خود و در کنار آن افزایش سهم سهامداران از فروش، تجهیز و تازهسازی ابزارها و تجهیزات و تلاش برای افزایش سرمایه را میتوان با فروش معادن سامان، پیشبینی کرد ولی احتمال حضور سرمایهگذارانی جعلی برای استفاده از تسهیلات رانتی و یا قولهای بدون اجرا را هم نباید از اذهان دور داشت و با توجه به اینکه این شرکت بزرگترین شرکت دارای اشتغال منطقه است هم باید به اشتغال بومی توجه جدی داشت و این موضوع را به نوعی در بند فروش گنجاند و البته فروش با قیمت مناسب و گنجاندن دیدگاههای شهرستانی در تفاهمنامه فروش منوط به قدرت شرکت و حل مشکلات آن است.
بزرگترین شرکت اشتغالزای معدنی مازندران در مرحله گذار مهمی قرار دارد که توجه همهجانبه به ان اثر برجستهای در توسعه استان دارد.
گزینه استفاده از تسهیلات مناسب برای پرداخت مطالبات و بدهیها و تداوم مدیریت بومی با توجه به اینکه امکان استفاده از تجهیزات مدرن برای استخراج زغال در شهرستان به دلیل ضخامت کم زغال وجود ندارد و نیاز به کارگر همچنان برای آن وجود دارد هم از مواردی است که میتوان بر روی آن برنامهریزی کرد.
انتخاب مدیر عامل جدید شرکت صنعتی و معدنی سامان سوادکوه میتواند آغازی بر فعالیتهای عمیق و اثرگذار برای این شرکت بزرگ باشد و با توجه به سوابق مدیر عامل جدید و آشنایی به جزئیات معادن منطقه و فرهنگ و رفتار مردم شهرستان انتظار میرود تا گذر از مرحله موجود به مراحل دیگر با تدبیر و توجه به ابعاد مختلف ان اجرایی شود و همراهی اعضای هیأت مدیره، کارگران، متخصصان فنی و معدنی، مدیران انتخابی و انتصابی شهرستان و استان و مدیران مرتبط ملی برای تثبیت اشتغالزایی موجود و اتخاذ برنامهریزی جدید برای استفاده بهینه از شرایط موجود ضروری به نظر میرسد.
ساماندهی سامان با هزار کارگر میتواند به عنوان دغدغه اصلی مدیران ارشد استانی و شهرستانی و نمایندگان کنونی و جدید قرار گیرد تا خروجی آن به نفع اشتغال و توسعه استان و شهرستان باشد و بیتوجهی و کمتوجهی به آن، خاطره ناخوشایند فلجشدن بنگاههای بزرگ اقتصادی را به ذهنها متبادر میکند.