به گزارش میم تالز، البته بازار داخلی صنایع معدنی چه در بخش حوزه فلزات و چه در حوزه غیرفلزات، چندان واکنش قابلتوجهی نسبت به این اتفاق از خود نشان نداده و این بازارها همچنان مانند سابق روال خود را در پیش گرفتهاند.
اما بازارهای صادراتی این صنایع با بسته شدن مرز همسایگان، دچار مشکلاتی شدهاند که در صورت ادامهدار شدن این شرایط، ممکن است تاثیرات خود را به بازار داخلی سرایت دهند.
احمد خوروش، مدیرعامل شرکت فولاد کویر درباره اثر بیماری کرونا در بازار فولاد عنوان کرد: بهطور کلی هر اتفاق که جنبه عمومی داشته باشد، به نوبه خود میتواند بر بازار تاثیرگذار باشد.
خوروش در ادامه با اشاره به شیوع بیماری کرونا به عنوان یک پدیده فراگیر در کشور عنوان کرد: البته بیماری کرونا میتواند در بازارهای مختلف واکنشهای مختلف به همراه داشته باشد. درحالحاضر نیز برخی بازارها با محدودیت معاملاتی همراه شده و با احتیاط پیش میروند و برخی نیز با رکود همراه شدهاند، اما این روند در برخی صنایع مانند فولاد با واکنش جدی و چشمگیری همراه نبودهاست.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا با شیوع بیماری کرونا محصولات فولادی با کاهش میزان صادرات روبهرو نمیشود، گفت: مرزهای کشور ما با همسایگان با محدودیتهای معاملاتی روبهرو شده و نسبت به قبل حملونقل با روند کندی انجام میشود، اما به معنای تعطیل شدن بازار صادرات نیست، زیرا در بندرها همچنان بارگیری انجام میشود اما این بارگیریها به شدت هفتههای گذشته نیست.
مجید رضاپور، کارشناس فولاد نیز درباره تاثیر شیوع کرونا بر بازار فولاد عنوانکرد: برخی از مرزهای میادلاتی به دلیل شیوع بیماری بسته شدهاند و این موضوع در بازارهای صادراتی تا حدی تاثیرگذار خواهد بود.
رضاپور درباره تاثیر شیوع کرونا بربازار داخلی نظر دیگری دارد.
وی گفت: شیوع بیماری کرونا تا چه زمانی میخواهد ادامهدار باشد، در نهایت این بیماری نیز کنترل خواهد شد. البته هماکنون نیز بازار داخلی فولاد از کرونا تاثیر قابلتوجهی نگرفته است. در این بازار بیشتر خرید و فروش به طور تلفنی انجام میشود. از اینرو تاثیر قابلتوجهی بر بازار داخلی نخواهد داشت.
مجید محمودی، کارشناس فولاد نیز درباره تاثیر بیماری کرونا بر بازار فولاد عنوان کرد: بدونشک بیماری کرونا منجربه کاهش قیمتها در هفتههای آینده خواهد شد، زیرا در چند هفته گذشته قیمتها در بازار فولاد روند صعودی به خود گرفته بود و در هفتههای آینده ممکن است به دلیل رکود در بازار و فعالیتهای اقتصادی قیمتها با کاهش روبهرو شود.
محمودی در ادامه خاطرنشان کرد: البته نباید موضوع صادرات را نادیده گرفت، زیرا بیشتر صادرات محصولات نهایی فولاد به مرزهای شمالی انجام میشود. از سوی دیگر عراق نیز یکی از بازارهای هدف صادرات ماست که هماکنون کامیونهایی با بار صادراتی پشتمرزهای عراق و افغانستان باقی ماندهاند. وی در ادامه یادآور شد: در این شرایط بخشی از محصولات صادراتی وارد بازار داخلی شده و دلالان اقدام به خریداری آن کردهاند. این کارشناس فولاد ادامه داد: به نظر میرسد مشکلات مرزی ایران با کشورهایی چون عراق و افغانستان برای مدتی بسته باقی
بماند. اما موضوع آن است که بازار داخلی بیشتر از این کشش افزایش قیمت ندارد. از اینرو ممکن است که شاهد روند نزولی قیمتها محصولات فولادی خواهیم بود، زیرا کند شدن روند صادرات بدونشک در بازار داخلی تاثیرگذار خواهد بود.
سینا گلکاری، فعال حوزه کاشی و سرامیک نیز درباره اثرگذاری شیوع ویروس کرونا در بازار کاشی و سرامیک عنوان کرد: فعالیتهای حوزه ما از ماههای گذشته، متاثر از شیوع کرونا بود. حدود یکماه است که بارهای فعالان این حوزه از چین به دلیل این بیماری تحویل داده نشده است. گلکاری در پاسخ به این پرسش که بازار داخلی کاشی و سرامیک تا چه اندازه متاثر از شیوع کرونا قرار گرفته است، اظهار کرد: بازار کاشی و سرامیک به طور کلی در رکود بهسر میبرد. البته باید یادآور شد که با وجود شیوع بیماری کرونا، بازار خردفروشیها بیشتر با رکود روبهرو خواهد شد، برای نمونه اگر کسانی که به طور جزیی قصد داشتند بازسازی خانههای خود را انجام بدهند ممکن است که این روزها این کار را به تعویق انداخته و حتی به سال جدید موکول کنند. وی در ادامه یادآور شد: البته معاملات خردفروشی را در کل نباید نادیده گرفت. وقتی این خردهفروشیها با هم جمع میشوند، آمار قابلتوجهی را به خود اختصاص میدهند. اگر بازار این خردهفروشیها بخوابد نیمی از بازار هم خواهد خوابید. این فعال حوزه کاشی و سرامیک در ادامه خاطرنشان کرد: کسانی که بهصورت کلان کار میکنند و پیمانکار هستند، همچنان در بازار حضور دارند و متاثر از این بیماری قرار نگرفتهاند.
افشین مقتدر، فعال حوزه آلومینیوم نیز درباره تاثیرگذاری شیوع ویروس کرونا در حوزه صنایع پاییندست آلومینیوم عنوان کرد: واضح است که شیوع بیماری کرونا در بیشتر بازارها تاثیرگذار بوده است؛ اما در حوزه آلومینیوم 2دسته واحدها مشغول به فعالیت هستند، برخی واحدها بیشتر نیاز داخل را تامین میکنند که شرایط فعلی تاثیر قابلتوجهی روی این بازار نخواهد داشت. در مقابل شرکتهایی که مقاطع خاص آلومینیومی صادر میکنند، با بسته شدن مرزهای صادراتی با تاثیر منفی روبهرو خواهند شد. مقتدر در ادامه خاطرنشان کرد: چند روز پیش اعلام کردند که مرز عراق را برای کالاهای غیر از مواد غذایی مانند صنایع معدنی ازجمله آهن و آلومینیوم و... باز نگهداشتهاند. وی با اشاره به تاثیرگذاری کاهش صادرات بر بازار عنوان کرد: زمانی که صادرات با محدودیت روبهرو شود، به نوبه خود سبب میشود دلار به سامانه نیما بازنگردد که در اینباره سبب افزایش نرخ ارز میشود. مقتدر خاطرنشان کرد: به طور کلی ویروس کرونا روی صادرات تاثیر گذاشته و تاثیر آن روی بازار داخلی کمتر خواهد بود. این فعال حوزه آلومینیوم ادامه داد: چند وقتی پیش آقای همتی، رئیس بانک مرکزی اعلام کردند که ورودی ارز به سامانه نیما بیش از خروجی آن شده است که همین موضوع سبب کاهش نرخ ارز شده بود اما با کاهش صادرات متاثر ار بیماری کرونا این اتفاق عکس میشود. مقتدر در ادامه تصریح کرد: هرچند در افزایش نرخ ارز نباید عواملی چون تشدید تحریمها و قرار گرفتن در فهرست سیاه FATF را نادیده گرفت، اما علاوهبر این عوامل، بیماری کرونا نیز برروند بازار تاثیر گذاشته است. با توجه به مجموع این شرایط میتوان افزایش نرخ ارز و به دنبال آن، افزایش قیمتها در بازار داخل ازجمله بازار صنایع معدنی را پیشبینی کرد.