به گزارش می متالز، ممکن است برخی نسبت به ارائه این مطلب نقد داشته باشند اما در حقیقت سهام برخی از شرکتها به خصوص شرکتهای کوچک با حباب قیمتی همراه هستند. برای مثال به حباب وآوا، وگستر، وجامی، ومشان، وشمال، جهرم، تپکو بسیاری از نمادهای کوچک بورسی و فرابورسی و حتی نمادهای بزرگ این بازارها اشاره کرد. برای مثال شمواد و شپلی که در ساخت زیان با یکدیگر سالهای سال است رقابت دارند و بعضا سهام آنها دستمایه بازی سفتهبازان قرار میگیرد و هر بار نیز قربانی جدیدی میگیرد.
یا به حباب آشکار قیمتی وگستر اشاره شد. سهام برخی از شرکتها سرمایهگذاری چندین برابر ارزش واقعی و ذاتی (NAV) معامله میشوند که به آنها بارها اشاره شده است. زمانیکه این ادعا وجود دارد که سهام بسیاری از شرکتهای زیرمجموعه این سرمایهگذاریها نیز حباب آشکار را دارا هستند. شاید مشکل از اینجاست که معاملهگران بازار سهام کشورمان با مفهوم NAV آشنا نیستند.
در صورتهای مالی 9 ماهه (در سامانه کدال در نماد وگستر موجود است) میتوان حقوق صاحبان سهام این شرکت را مشاهده کرد. حقوق صاحبان سهام از کسر بدهیها (سمت چپ) از داراییها به دست میآید. این سرفصل به عنوان ارزش دفتری نیز شناخته میشود. منظور از ارزش دفتری نیز اگر بخواهیم خیلی ساده مطرح کنیم شما یک دارایی را سال 90 با قیمت یک میلیارد تومان خرید کردهاید که این دارایی باید در صورتهای مالی شما با همین بهای تمامشده منعکس شود. حال اگر این دارایی استهلاکپذیر باشد مانند ماشینآلات در نتیجه با کسر استهلاک سالیانه از بهای تمامشده هر سال ارزش دفتری جدیدی ثبت میشود. استهلاک نیز در صورت سود و زیان منعکس میشود. اما ممکن است دارایی یک قطعه زمین باشد که استهلاکپذیر نیست در نتیجه بهای تمامشده با ارزش دفتری یکسان است.
حالا فرض کنید که کل ارزش دفتری داراییها شما همان حقوق صاحبان سهام است که در صورتهای مالی 9 ماهه مشاهده میشود. اما از سال 90 تاکنون این دارایی یک میلیارد تومانی به 10 میلیارد تومان رسیده است اما در قوانین حسابداری شما ارزش روز ثبت نشده و همچنان این دارایی با همان ارزش قدیم آن ثبت است. اگر این دارایی یک سهم یا شرکت دیگری باشد اختلاف ارزش روز با بهای تمامشده در عملکرد ماهانه شرکتهای سرمایهگذاری در دسترس است. حقوق صاحبان سهام وگستر حدود 50 میلیارد تومان است.
اختلاف ارزش روز با ارزش دفتری سرمایهگذاریهای وگستر نیز تا پایان ماه بهمن 41 میلیارد تومان بوده است؛ این عدد را میتوانید از گزارش ماهانه در سامانه کدال مشاهده کنید. همچنین علاوه بر داراییهای سرمایهگذاری هیچگونه دارایی ثابت قابل توجهی نیز مشاهده نمیشود. بر این اساس خالص ارزش داراییهای وگستر (Net asset vlue) حدود 91 میلیارد تومان تا پایان بهمن است. همچنین طی دی و بهمن حدود 33 میلیارد تومان نیز سود حاصل از فروش سرمایهگذاری شناسایی شده است. در نتیجه از جمع این اعداد و با ارفاق خالص ارزش داراییهای وگستر به حدود 325 تومان به ازای هر سهم میرسد.
اما NAV شرکت یعنی اینکه شما اگر شرکت را منحل کنید و همه آنچیزی که در شرکت هست را بفروشید و بدهیهای آن را نیز پرداخت کنید تمام آنچه برای شما به عنوان سهامدار میماند همین مبلغ برای مثال 133 میلیارد تومان است. این در حالی است که ارزش بازار (یا همان سهمی) که شما در حال خرید آن هستید حدود 300 میلیارد تومان است. اگر بخواهیم برای یک معاملهگر مبتدی توضیح دهیم در حالیکه وگستر با سرمایه 40 میلیارد تومانی حداکثر ارزش حدود 325 تومان را دارا است این شرکت را حدود 2.5 برابر ارزش واقعی میخرید. در ماههای گذشته نیز به این موضوع اشاره شده بود اما فعلا افسار حباب سهام در دست نقدینگی است.