تاریخ: ۰۳ فروردين ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۰۳
بازدید: ۱۷۱
کد خبر: ۹۳۳۴۴
سرویس خبر : زمین شناسی

چرایی حادثه رانش در سوادکوه و ارائه راهکار

می متالز - معاون مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با بیان اینکه در بسیاری از زمین‌های مازندران با پدیده رانش مواجه هستیم، گفت: عوامل مختلفی تغییرات آب وهوایی، خردشدگی سنگ‌ها، عوامل انسانی از جمله ایجاد ترانشه برای جاده‌سازی برداشت شن و ماسه و معادن برای استخراج ماده معدنی، حفر تونل، عوامل آب و هوایی روی رانش رانش اثرگذار هستند.
چرایی حادثه رانش در سوادکوه و ارائه راهکار

به گزارش می متالز، رانش سنگ بزرگ در روستای پیت‌سرای سوادکوه خوشبختانه خسارت جانی برجای نگذاشت.

این حادثه در روستای «پیت‌سرا» دهستان راستو‌پی بخش مرکزی شهرستان سوادکوه موجب تخریب چندین واحد مسکونی شده است.

بهزاد پورمحمد استاد دانشگاه و مطلع در امور مدیریت بحران و معاون مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در این‌باره اظهار کرد: رشته کوه البرز، جوان است که به دلیل تغییرات آب و هوایی به شدت خرد شده است.

وی افزود: بررسی‌های زمین شناسی نشان می‌دهد این رشته کوه پتانسیل ریزش کوه، رانش زمین و حرکات توده سنگی را دارد که به دلایل مختلف از جمله در تغییرات آب و هوایی و هوازدگی فیزیکی و شیمیایی موجب خرد شدن توده سنگی شده است.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: در بحث اثرگذاری عوامل انسانی بحث انفجارات برای اکتشاف و استخراج معدن یا راه‌سازی می‌تواند روی حرکت توده‌های سنگی در مناطق دیگر تاثیرگذار باشد.

پورمحمد ادامه داد: همچنین در مسائل طبیعی زلزله و خردلرزه‌ها در طول زمان می‌توانند حرکت توده‌ها را  تقویت کنند ولی در ارتباط با حادثه رانش در سوادکوه نه انفجار و نه زلزله داشتیم.

وی تصریح کرد: عوامل مختلفی تغییرات آب وهوایی، خردشدگی سنگ‌ها، عوامل انسانی از جمله ایجاد ترانشه برای جاده‌سازی برداشت شن و ماسه و معادن برای استخراج ماده معدنی، حفر تونل، عوامل آب و هوایی روی رانش رانش اثرگذار هستند.

این مطلع در امور بحران افزود: همچنین  بعد از بارش برف چون آب و برف در توده‌ها نفوذ می‌کند و یا چشمه‌های مختلف آب‌های زیرزمینی می‌تواند باعث حرکت توده شود.

پورمحمد یادآور شد: همچنین عوامل انسانی از جمله تغییر کاربری زمین‌های پایین دست که می‌توانست یک پاشنه نگهدارنده باشد در رانش زمین اثرگذار خواهند بود.

وی با بیان اینکه استان مازندران به‌ویژه مناطق دره‌ای و شیب‌دار پتانسیل این را دارد که چنین حرکت توده‌ای داشته باشد، افزود: اکثر جاده‌های چالوس، هراز و سوادکوه پتانسیل چنین حرکتی را به وفور دارد.

این مطلع در امور بحران خاطرنشان کرد: برخی از مناطق روستایی مسکونی که به‌ویژه در اراضی شیب‌دار وحتی در بستر رانش زمین واقع شدند که باید به فکر چاره‌ای باشیم.

پورمحمد با اعلام اینکه رفع فوری و آنی چنین پدیده‌هایی نیاز به بازیدهای میدانی توسط تیم‌های تخصصی زمین‌شناسی دارد، گفت: پس از بررسی راهکارهای پیشگیری از جمله لق‌گیری، حرکت توده‌ها به‌صورت مدیریت شده،ایجاد ترانشه‌هایی در مسیر توده‌ها در دستور کار قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: اگر چشمه‌های بالادست در مسیر این توده‌ها قرار دارد باید به مسیر دیگر هدایت شوند.

پورمحمد خاطرنشان کرد: البته اصولی‌ترین راهکار، جابه‌جایی روستا است که عملا چون هزینه بر بوده و با تاخیر انجام شد شاید غیرممکن باشد ولی می‌توان از ساخت و ساز جدید در مناطق باخطر این چنینی جلوگیری شود.

عناوین برگزیده