تاریخ: ۰۸ فروردين ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۱:۲۱
بازدید: ۴۳۱
کد خبر: ۹۳۷۱۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

محیط زیست آذربایجان شرقی عملیات بهره‌برداری معدن طلای اندریان را متوقف کرد‌

می متالز - پس از ماه‌ها کش و قوس بین محیط زیست، معدن و فعالان زیست محیطی، با مشاهده نمونه‌هایی از تلف شدن تعدادی گوسفند در اطراف معدن، برای بررسی ابعاد احتمالی زیست محیطی معدن، دستور توقف عملیات بهره‌برداری از این معدن طلا صادر شد.
محیط زیست آذربایجان شرقی عملیات بهره‌برداری معدن طلای اندریان را متوقف کرد‌

به گزارش می متالز، پس از ماه‌ها کش و قوس بین محیط زیست، معدن و فعالان زیست محیطی، با مشاهده نمونه‌هایی از تلف شدن تعدادی گوسفند در اطراف معدن، برای بررسی ابعاد احتمالی زیست محیطی معدن، دستور توقف عملیات بهره برداری از این معدن طلا که با مواد شیمیایی سیانور و سیانید صورت می‌گیرد، صادر شد.

حمید قاسمی، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان امروز اعلام کرد که جهت بررسی بیشتر دلیل تلف شدن تعدادی گوسفند در اطراف معدن طلای اندریان تا اطلاع ثانوی دستور توقف عملیات به این معدن داده شد.

وی افزود: نمونه برداری‌های لازم توسط کارشناسان این اداره کل و اداره کل دامپزشکی انجام شده و منتظر نتیجه این آزمایش‌ها برای اقدامات قانونی بعدی هستیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی گفت: در راستای حفظ محیط زیست و سلامت عمومی هیچگونه مماشاتی نداریم و با مخربین محیط زیست در صورت اثبات، به شدت برخورد می‌کنیم.

اداره کل محیط زیست به دنبال اتلاف وقت است

با این حال، بیگی، نماینده تبریز هم به توقف عملیات بهره برداری معدن طلای اندریان واکنش نشان داد و با تاکید بر تقویت نظارت بر معادن گفت: در برنامه ششم توسعه بخشی از اختیارات شورای عالی معادن به استاندار واگذار شد که از جمله اختیارات، بررسی موضوع آلایندگی معادن است که باید مورد ارزیابی قرار گیرد اما در شورای معادن استان بر تقویت سرمایه گذاری تمرکز شده است.

وی با بیان اینکه عملیات بهره برداری از معدن اندریان با استانداردهای زیست محیطی مطابقت ندارد افزود: بر اساس ازمایشات و اسناد موجود، میزان سیانور سه برابر بیش از حد مجاز است که مخاطرات زیست محیطی به منطقه حفاظت شده تحمیل کرده، اثرات منفی دارد و گنجیه اذربایجان شرقی را تهدید می‌کند.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس خاطرنشان کرد: خواسته ما این است که استاندار بیشتر و با دقت بیشتری ورود یابد چراکه در تجربه کاوه سودا دیدیم که اداره کل حفاظت محیط زیست در صدد زمان کشی بود.

بیگی ادامه داد: در موضوع کاوه سودا اظهار نگرانی کردیم و اسناد را ارائه کردیم که آقای استاندار ماموریتی به دانشگاه تبریز داد و قرار شد شهریور ماه نتایج گروه تخصصی اعلام شود که شش ماه از آن می‌گذرد و بهانه تأخیر آن، عدم صدور مجوز حفر از سوی آب منطقه‌ای است که بهانه‌ها برای اتلاف زمان است چراکه هزینه این آزمایش را کاوه سودا پرداخت کرده و طبیعتاً علاقمند به اعلام نتیجه نیست.

وی با تاکید بر اینکه اختیارات قانونی توسط سازمان محیط زیست باید استفاده کند و باید به عنوان مدعی از معدن طلای اندریان پیگیر می‌شد، گفت: تمام مشکلات بشریت محصول دست اندازی بشر در محیط زیست است لذا باید مسئولیت مسئولین امر را در این موضوع مشاهده کنیم و با متخلفین برخورد لازم صورت گیرد.

ادعای شرکت بهره بردار معدن در مورد خرابکارانه بودن نشت سیانید توسط حفاران غیرمجاز جویای طلا در اندریان

اما شرکت زرین داغ آستارکان، بهره بردار معدن طلای اندریان، تلف شدن تعدادی از گوسفندان در اطراف معدن را حاصل اقدامات خرابکارانه افراد مشکوک و یا حفاران غیرمجاز جویای طلا در واحد فرآوری طلای اندریان دانست.

در این اطلاعیه آمده است: «شرکت بهره بردار معدن طلای اندریان، اقدامات خرابکارانه عامل تلف شدن چند رأس گوسفند در نزدیکی سایت واحد فرآوری بوده و این شرکت با هماهنگی اداره محیط زیست ورزقان قسمت مربوطه را تا حصول نتیجه آزمایشات و بررسی‌ها متوقف کرده است.

بر اساس گزارش شرکت زرین داغ روز سه شنبه پنجم فروردین ماه چند اتفاق غیرمنتظره و عجیب به صورت همزمان در محل سایت اندریان روی داده است که بررسی‌های اولیه واحدهای حراست، ایمنی و آزمایشگاه این شرکت حکایت از تعمد و اهداف خرابکارانه دارد.

بر اساس این گزارش ساعت 15:15 روز سه شنبه 2 دستگاه از نوارهای نقاله معدن در شرایط توقف خط خردایش به یکباره دچار حریق می‌گردد که وقوع این حادثه در حالیکه خط خردایش متوقف است؛ تعجب کارشناسان مربوطه را برمی انگیزد و بر عامدانه بودن حریق صحه می‌گذارد.

همزمان با این حادثه سؤال برانگیز و در حالیکه مدیران سایت مشغول هماهنگی با مسولین محلی و کارکنان ایمنی مشغول به اطفاء حریق بوده‌اند؛ حادثه دوم روی می‌دهد.

این گزارش حادثه دوم را نیز تخریبی و عمدی می‌داند و می‌افزاید: لایه ژئوممبران هیپ 4 واستخر 4 از چندین نقطه تخریب و استخر از حالت ایزوله خارج شده و باعث نشت محلول دارای سیانید و طلا به خاک می‌شود و در اتفاقی عجیب‌تر گله‌ای از گوسفندان به نزدیکی محل سایت وارد شده و چند رأس از گوسفندان با شرب محلول سیانیددار تلف می‌شوند.

گزارش مزبور اتهام را متوجه حفاران غیرمجاز می‌داند و اضافه می‌کند: پیش‌تر ابعاد منفی اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی حفاران غیرمجاز را به مسولین و رسانه‌ها گزارش داده است.

بنابر اعلام شرکت زرین داغ بلافاصله پس از این حادثه، مراتب طی نامه‌های جداگانه به فرمانداری ورزقان، دادگستری استان و ستاد تسهیل قوه قضائیه، سازمان صمت استان، سازمان حفاظت محیط زیست استان و نهادهای محلی در خاروانا و ورزقان گزارش شده و درخواست مساعدت گردیده و همکاری‌های لازم نیز صورت گرفته است.

همچنین شرکت بهره بردار جهت کنترل حجم محلول و جلوگیری از گسترش اثرات سوء نشت محلول، اقدام به توقف عملیات فراوری در واحدهای تخریب شده تا حل معضل و ایمن سازی محیط نموده است و اتفاقات یاد شده در حالی رخ داده است که شرکت زرین داغ با طراحی و تصویب پروتکل میان واحدی با عنوان "جهش تولید" مقدمات افزایش تولید خود را در سال 99 آغاز کرده است».

این مطلب، واکنش بهره بردار معدن طلای اندریان بود که خرابکاری حفاران غیرمجاز طلا در اطراف معدن را علت وضعیت پیش آمده دانسته و توقف عملیات را داوطلبانه و بر اساس خود اظهاری می‌داند.

با این وضعیت پیش آمده، باید ادعاهای تمامی طرف‌های ماجرا بررسی شده و به مردم اعلام شود، ضمن اینکه نتایج گروه تخصصی دانشگاه تبریز در مورد کاوه سودا نیز که نماینده تبریز در مورد آن صحبت کرده بود هم اعلام شده و اندریان به سرنوشت اتلاف وقت و تاخیر کاوه سودا دچار نشود. از سوی دیگر، تولید و اشتغال هم در این منطقه نباید لطمه بخورد و با حفاران غیرقانونی طلا هم برخورد شود که رعایت این مرز بین دفاع از حقوق محیط زیست و حفظ تولید مثل موی باریک است و منتظر تصمیم گیری‌های کارشناسی خواهیم بود.

عناوین برگزیده