به گزارش می متالز، کرونا دردناک است و به کشور ما آسیب فراوانی زده، ولی فرصت بزرگی برای بازاندیشی ساختار اقتصادی کشور فراهم کرده است. شاید به تعبیری کرونا فرصت بزرگی را پدید آورده تا از برخی مشکلات اقتصادی و پدیدههای ضد اقتصادی که در طول دههها در اقتصاد ما شکل گرفته، رهایی یابیم. اکنون زمان طراحی آینده بهتر و بازسازی اقتصاد و خلاصی از دست بسیاری عوامل مزاحم در اقتصاد است. تصمیمات بزرگی در پیش است که نیازمند شهامت و شجاعت مدیران است.
با توجه به روند تحولات جاری در جهان، به نظر میرسد برای طراحی اقتصاد پس از کرونا، ویژگیهایی را باید لحاظ کرد:
ما در ایران با توجه به ساختار اقتصادی و نیازهای ویژه کشور لازم است برخی زمینهها را مورد توجه و تمرکز بیشتر قرار دهیم که مهمترین آنها عبارتند از:
از آنجا که امکان بروز مشکلاتی نظیر کرونا را در آینده نمیتوان نادیده گرفت و از سوی دیگر کاستیهای اساسی ساختار درمانی، لازم است در مورد نیازهای بهداشتی و درمانی کشور و احتیاجات آن نظیر نیروی انسانی، بیمارستان، تجهیزات پزشکی برنامهریزی بهتر انجام و بودجههای کافی برای آن در نظر گرفت. تجربه به ما نشان داد در شرایط مشابه اضطراری هیچ کشوری قادر و مایل به کمک به ما نیست.
ما دارای زیرساخت خوبی در ارتباطات الکترونیکی هستیم که تا دورترین روستاهای کشور امتداد یافته است که در روزهای سخت، نیازهای ارتباطاتی بسیاری را پاسخگو بود و بستری برای بسیاری کسبوکارها، خدمات و رونق اقتصاد دیجیتالی فراهم کرد که بدون آن، جامعه ما با دشواری عظیمی روبهرو میشد. دوران کرونا اهمیت ارتباطات و نقش پر اهمیت آن را بیش از پیش آشکار ساخت. افزایش سرمایهگذاری، ارتقای تکنولوژی و بهکارگیری نسلهای بعدی ارتباطات دیجیتالی، از پیشنیازهای برنامهریزی آینده است.
بسیاری مشاغل و زمینههای خدماتی و تولیدی به شدت آسیب دیدهاند و بازسازی برخی آنها ضروری است، اما در این بازسازی باید نکاتی را ملحوظ داشت.
کشور ما دارای بزرگترین و گستردهترین بخش توزیع در جهان است. بیش از ۳ میلیون واحد صنفی و مشاغل متعدد که بسیاری از آنها مزاحم روال توزیع کشور و موجب افزایش قیمتها برای مصرفکننده نهایی و عامل فساد هستند. بدیهی است برای بسیاری از این صنوف و مشاغل ضرورتی برای بقا بهصورت فعلی وجود ندارد. در شهرهای بزرگ و کوچک و حتی بخشهای ما مغازههای متعدد، نانوایی، بقالی، میوه فروشی، مصالحفروشی، معاملات ملکی و... به فاصله نزدیک هم مشغول کارند. آیا کمک و حفظ این همه واحد صنفی که همه آنها از کمی مشتری نگرانند لزومی دارد؟ آیا نمیشود به عنوان مثال در بازسازی آنها، برخی از آنها را در هم ادغام و حتی برخی را حذف کرد؟ همه ما شاهد مغازههای متعدد معاملات ملکی در کنار هم در محلات خودمان هستیم، هزینهکرد برای بازسازی آنها چه ضرورتی دارد و چه کمکی به اقتصاد ملی میکند؟
آیا بهتر نیست بهجای مغازههای متعدد مشابه بیمشتری، مغازههای کتابفروشی، فروش محصولات فرهنگی، مطب پزشکی و بهداشتی یا قهوهخانه برای گردآمدن اهالی محله بهدور هم را تشویق کنیم؟ لازم است برای بازسازی اقتصادکشور، بهخصوص در زمینه صنفی، الگوی بهتری از کسبوکار را در نظر داشت و فرصت خوبی است تا از برخی مشاغل غیرضروری و مزاحم فعلی خلاص شد. زمان تفکر و برنامهریزی در مورد آنها اکنون است. درباره مشاغل و اصناف پس از کرونا، کار بزرگ و شجاعانهای نیاز است.
ما دارای یکی از بدترین فضاهای کسبوکار هستیم و تلاشها برای اصلاح آن موفق نبوده است. دوران پس از کرونا فرصت خوبی برای بازسازی فضای کسبوکار و خلاصی از بسیاری مقررات و قوانین دست و پاگیر و ضدرقابتی، از جمله مجوزهای کسبوکار است.
تجدید نظر در قوانین و مقررات مالیاتی، تامین اجتماعی، شهرداریها و... و ایجاد شفافیت در مسائل مالی و فضای رقابتی میتواند در ارتقای فضای کسبوکار، جذب سرمایه و ایجاد اشتغال بسیار اثر گذار باشد.
در ایران و بسیاری کشورها آموزش آنلاین مطرح شده بود، اما نظام آموزش رسمی علاقهای به استفاده از آن نداشت. ظهور کرونا و بسته شدن مدارس و دانشگاهها و کلاسهای کوتاهمدت تخصصی که نقش مهمی در آموزش نیروی کار کشور دارند، بالاجبار موجب روی آوری گسترده به آموزش آنلاین شد و کلاسها و وبسایتهای آموزشی در سطوح مختلف شکل گرفت و همگان با امکانات آموزش الکترونیکی آشنا شدهاند.
حفظ و گسترش آموزش آنلاین میتواند بسیاری نیازهای آموزشی نسل جوان و نیروی کار کشور را با هزینه و زمان اندک و بهدور از پیچیدگیها و هزینه زیاد روشهای حضوری میسر سازد. سرمایهگذاری بیشتر روی این روش آیندهساز خواهد بود.
زمان خلاصی از بسیاری موسسات آموزشی عالی و دانشگاههای غیرضروری اکنون است.
کسبوکارهای آنلاین توانستند بخش بزرگی از نیازهای روزانه مردم را در دوران کرونا مرتفع سازند و نیاز به خروج از خانه را کاهش دهند. این گونه کسبوکارها پتانسیل عظیمی برای رشد دارند و لازم است با بازبینی در آییننامهها و مقررات، فضای بیشتری برای فعالیت این موسسات فراهم سازیم.
نگه داشتن مردم در خانه با دورکاری از راههای مهم جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا بود و چشمانداز و مزایای این روش انجام کار و کاهش هزینهها را بر بسیاری موسسات آشکار ساخت. دورکاری میتواند روند تولید و توزیع بسیاری کالاها و خدمات را سریعتر و ارزانتر سازد و در جهان پر رقابت آینده میتواند در کاهش هزینه تولید به شدت موثر واقع شود.
لازم است در قوانین و مقررات کشور برای تطبیق با مقتضیات دورکاری تغییرات لازم صورت گیرد.