به گزارش می متالز، با این وجود، همچنان در سال گذشته شاهد آن بودیم که بخش زیادی از سیمان ایران به کشورهای همسایه صادر شد. در مجموع شرایط این صنعت در سال گذشته بهگونهای پیش رفت که باوجود ظرفیت ۹۰ میلیون تنی، مجموع ظرفیت تولید در این صنعت برابر ۶۵ میلیون تن برآورد شد. این حجم از تولید برای فعالان این صنعت موفقیت بهشمار میرفت و در مقایسه با تولید سال ۱۳۹۷، رشد را از آن خود کرد. در همین حال باید تاکید کرد وزارت صنعت، معدن و تجارت در چشمانداز سال ۱۳۹۹ برنامه افزایش تولید ۱۰ میلیون تن سیمان را پیشبینی کرده است. حال باید دید آیا تولیدکنندگان این صنایع این امکان را دارند که هدف یاد شده را محقق سازند یا خیر؟ توجه به این نکته ضروری بهنظر میرسد که شیوع ویروس کویید ۱۹ در امسال، شرایط فعالیت برای صنعت سیمان را دشوارتر از گذشته کرده است، چراکه بدون تردید از یکسو هزینههای عمرانی در کشور به میزان قابلتوجهی کاسته میشود و از سوی دیگر، میزان ساختوساز در کشور، در روند نزولی قرار خواهد گرفت. بدین ترتیب کاهش تقاضای داخلی برای سیمان در امسال دور از انتظار نخواهد بود. در چنین شرایطی چشم امید تولیدکنندگان برای فروش محصولات خود و تحقق هدف افزایش تولید در امسال، صادرات است. در همین حال باید تاکید کرد افزایش قیمت سیمان صادراتی با در نظر گرفتن قیمت این محصول در بازارهای جهانی میتواند کمک قابل قبولی به تولیدکنندگان این صنایع کند. صمت برای بررسی چالشهای پیشروی تولیدکنندگان سیمان در امسال و تحقق هدف جهش تولید در این صنعت با تولیدکنندگان سیمان کشور گفتوگو کرده است.
عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان و درباره تحقق اهداف وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر رشد ۱۰ میلیون تنی سیمان در امسال گفت: ظرفیت چنین افزایش تولیدی در صنعت سیمان کشور وجود دارد، اما نمیتوان انتظار داشت چنین هدفی محقق شود. چراکه این صنعت با توجه به همهگیری ویروس کرونا - کویید ۱۹، با کاهش تقاضا مواجه خواهد شد. او در ادامه تاکید کرد: چالشهای متعددی که در مسیر صادرات این محصول وجود دارد، تحقق این هدف را بیش از گذشته دور از دسترس میکند. شیخان خاطرنشان کرد: ما در خوشبینانهترین شرایط میتوانیم میزان تولید سیمان را در امسال به تولید این محصول در سال گذشته برسانیم؛ اما با نگاهی واقعبینانه میزان تولید این محصول به تولید آن در سال ۱۳۹۷ نزدیک خواهد شد.
وی در ادامه افزود: صاردات سیمان و کلینکر اغلب در کنار هم سنجیده میشود و باید تاکید کرد: درمجموع ۲۰ تا ۳۰ درصد از تولیدات سیمان و کلینکر کشور صادر میشوند. چنانچه محدودیتهای موجود در مسیر صادرات برداشته شود؛ میتوانیم فروش این محصولات در بازار بینالمللی را افزایش دهیم.
درچنین شرایطی حتی امکان افزایش تولید این محصول نیز فراهم میشود. با این وجود تحریمهای بینالمللی علیه ایران ادامه دارد و تجارت بیش از پیش دشوار شده است تا جایی که امید چندانی به این رشد نداریم. شیخان خاطرنشان کرد: افزایش هزینههای صادرات؛ دیگر چالشی است که فعالان این صنعت را با چالش روبهرو کرده است و از سود فعالیت آنها میکاهد. در همین حال باید تاکید کرد صادرات به مقاصد دور که اغلب با کشتی انجام میشود؛ دشوارتر از گذشته شده است.
هرچند امید داریم اکنون که قیمت نفت در سطح جهانی کاهش یافته است؛ هزینه حمل دریای ارزانتر شود و بر رشد صادرات ما تاثیرگذار باشد. دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در ادامه تاکید کرد: حجم قابل توجه صادرات سیمان ما به مقصد کشورهای همسایه انجام میشود. افغانستان بزرگترین بازار صادراتی سیمان ایران محسوب میشود. ۲۸ درصد سیمان ما در سال گذشته به افغانستان صادر شد. ۸ درصد این محصول به ازبکستان صادر شد.
کشورهای کویت و پاکستان نیز هرکدام سهم ۶ درصدی از صادرات این محصولات را در اختیار دارند. کلینکر نیز به کشورهای همسایه و کشورهای حوزه خلیجفارس صادر میشود. بیشترین صادرات کلینکر ایران در سال گذشته به مقصد عراق انجام شد.
کویت و چین نیز از دیگر مقاصد صادراتی کلینکر ایران هستند. شیخان در ادامه تاکید کرد: اگر بنا به افزایش تولید در آن صنعت باشد باید الزاماتی اجرایی شوند. نخستین قدم در این مرحله واقعی کردن قیمت سیمان است. با واقعی شدن قیمت این محصول، تولیدکنندگان میتوانند بر فعالیتهای صادراتی متمرکز شوند. اما درحالحاضر، شاهد آن هستیم که خریداران کالاهای صادراتی، با توجه به قیمتهای داخلی اقدام به خرید تولیدات ما میکنند. بدون شک این موضوع منافع ملی کشور را به خطر میاندازد. او افزود: درحالحاضر بسیاری از هزینههای تولید افزایش یافته است. در چنین شرایطی باید قیمت سیمان نیز رشد داشته باشد تا تولیدکنندگان بتوانند فعالیت خود را ادامه دهند. در غیر اینصورت، تداوم فعالیت دشوار میشود و نباید انتظار رشد تولید را از این صنعت داشت.
محمود گوهرین، عضو هیات مدیره شرکت سیمان عمران انارک تاکید کرد: صنعت سیمان در کشور ما از ظرفیتهای ویژهای برخوردار است. چنانچه بازار فروش این محصول وجود داشته باشد؛ هدف رشد تولید در این صنعت دور از دسترس نخواهد بود.
سیمان در بازار داخلی مصرف قابلتوجهی دارد؛ هرچند رکودی که بر صنعت ساختوساز سایه افکنده از میزان مصرف این محصول کاسته است. در چنین شرایطی باید فروش خود را در بازار داخلی متمرکز کنیم.
گوهرین افزود: با توجه به حجم قابل قبول ساختوساز در کشور عراق و همسایگی ما با این کشور میتوان از ظرفیت آن برای رشد صنعت سیمان کشور استفاده کرد. هرچند با راهاندازی واحدهای تولید سیمان در این کشور، امکان صادرات این محصول به عراق وجود ندارد. اما عراق همچنان بازار خوبی برای صادرات کلینکر است.
یعنی میتوان از ظرفیت این کشور برای ارتقای صنعت سیمان بهره گرفت. در همین حال عراق از ظرفیت خوبی برای صادرات کلینکر برخوردار است؛ بنابرین باید از این ظرفیت برای فروش تولیدات خود بهره بگیریم. او در ادامه افزود: رشد قیمت سیمان از دیگر موضوعهایی است که باید در امسال به آن توجه شود. درحالحاضر نرخ دلار افزایش یافته و به تبع آن برخی هزینههای ما نیز بیشتر شده است. در همین حال قیمت دستمزد کارگران نیز افزایش یافته است؛ بنابراین انتظار میرود قیمت سیمان نیر افزایش یابد.