تاریخ: ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۲:۴۷
بازدید: ۳۰۹
کد خبر: ۹۹۵۳۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
دلایل رشد ارزش شرکت‌های معدن و صنایع معدنی در بازار بورس بررسی شد:

ارزآوری، رمز موفقیت صنایع معدنی

می متالز - ارزش بازار ۸۵ شرکت معدن و صنایع معدنی ایران در روزهای ابتدایی هفته سوم فروردین ۱۳۹۹، با رشد ۱۱.۸ درصدی، از مرز ۶۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرد. درحال‌حاضر شرکت‌های بخش معدن و صنایع معدنی، ۲۳ درصد از کل ارزش بورس را به خود اختصاص می‌دهند.
ارزآوری، رمز موفقیت صنایع معدنی

به گزارش می متالز، عملکرد درخشان این شرکت‌ها در سال گذشته تاثیر بسزایی در جذب سرمایه به این شرکت‌ها داشته است. از آنجاکه اغلب شرکت‌های فعال در این حوزه، صادرات‌محور هستند، میزان فروش آنها در سال گذشته در پی افزایش ارزش دلار در مقابل ریال، رشد یافت. همین رشد در امسال از عملکرد این شرکت‌ها پس از کاهش نرخ کامودیتی‌های فلزی در سطح بین‌المللی، حمایت کرد؛ بنابراین باوجود تمام چالش‌هایی که صنایع و تولیدکنندگان را تهدید می‌کند، همچنان شرکت‌های معدنی و صنایع وابسته به آنها در وضعیت امیدوارکننده‌تری قرار دارند.
شرکت‌های فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی ایران در سال‌های اخیر، نقش ویژه‌ای در جذب سرمایه از طریق بازار بورس، داشته‌اند، تا جایی که ارزش این مجموعه‌ها در فروردین امسال از مرز ۶۰۰ هزار میلیارد تومان گذشت. این رشد در جذب سرمایه را می‌توان به کارنامه درخشان این شرکت‌ها و سوددهی قابل‌توجه آنها نسبت داد. براساس آمار منتشر شده از ۷۲ شرکت فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی در بورس تهران، این شرکت‌ها در سال ۱۳۹۸ بیش از ۱۵۶ هزار میلیارد تومان فروش داشته‌اند. رقم فروش یادشده در مقایسه با سال ۱۳۹۷، حدود ۶۰ درصد افزایش یافته است. در همین حال باید خاطرنشان کرد که شرکت فولاد مبارکه در سالی که گذشت در مجموع ۳۹.۱ هزار میلیارد تومان فروش داشت. میزان فروش این شرکت در مقایسه با سال ۱۳۹۷، حدود ۶۷ درصد رشد داشته است. این مجموعه فولادی در رتبه نخست سودآوری میان شرکت‌های بخش معدن و صنایع معدنی بورس جای گرفته است. شرکت ملی صنایع مس ایران نیز با فروش ۲۲.۷ هزار میلیارد تومان در سالی که گذشت در جایگاه دوم قرار گرفت. همچنین باید تاکید کرد که میزان فروش این مجموعه در قیاس با سال ۱۳۹۷ افزایش ۱۲۷ درصدی داشته است.
فولاد خوزستان هم با مجموع فروش ۱۵.۸ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۸، در رتبه سوم قرار گرفت. مقدار فروش این مجموعه فولادی در مقایسه با سال ۱۳۹۷، حدود ۴۰ درصد بیشتر شده است. مبلغ فروش شرکت گل‌گهر نیز در سالی که گذشت در مقایسه با سال ۱۳۹۷، حدود ۴۶ درصد بیشتر شد و به ‌۱۳ هزار میلیارد تومان رسید. همچنین شرکت ذوب‌آهن اصفهان با فروش ۱۰.۸ هزار میلیارد تومانی در جایگاه پنجم قرار گرفت. مبلغ فروش این شرکت در مقایسه با سال ۹۷، بیش از ۵۰ درصد بیشتر شده است.

 

موج مثبت ادامه دارد

ولید هلالات، کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل رشد ارزش بازار شرکت‌های معدن و صنایع معدنی گفت: رشد نرخ کامودیتی‌ها در بازار جهانی به‌عنوان یکی از شاخص‌های اثرگذار در عملکرد این شرکت‌ها ارزیابی می‌شود. روند قیمتی کامودیتی‌ها در بازار جهانی در سال گذشته نزولی بوده است؛ اما این روند کاهشی تاثیر چندانی بر ارزش شرکت‌های بخش معدن و صنایع معدنی ایران نداشته است، چراکه در همین بازه زمانی، ارزش دلار در مقابل ریال به شدت افزایش پیدا کرد و از آنجا که شرکت‌های یادشده، اغلب صادرات‌محور هستند، همین موضوع زمینه سودآوری آنها را در بازه زمانی مورد بحث فراهم کرده است. درواقع افزایش نرخ ارز اثرات کاهش نرخ این محصولات در بازار جهانی را خنثی می‌کند.
هلالات در ادامه افزود: متوسط p/e (نسبت نرخ به درآمد) در بازار بورس نسبت به گذشته رشد قابل‌توجهی داشته اما شرکت‌های فلزی و معدنی هنوز این مقدار رشد را تجربه نکرده‌اند. فصل مجامع و تقسیم سود شرکت‌ها نیز به‌زودی آغاز می‌شود؛ بنابراین از این موارد می‌توان به‌عنوان فاکتورهایی نام برد که سرمایه‌گذاران را علاقه‌مند می‌کند تا در میان‌مدت و همچنین تا پایان امسال، روی فلزی و معدنی‌ها سرمایه‌گذاری کنند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوالی مبنی بر نگرانی‌های موجود درباره تاثیرات شیوع کرونا بر بازار شرکت‌های معدن و صنایع معدنی در بازار سرمایه گفت: بحران کرونا بر تولید و فروش شرکت‌های معدن و صنایع معدنی اثرگذار است. شیوع این ویروس تاثیر خود را بر نرخ کامودیتی‌ها در سطح بین‌المللی گذاشته است؛ کما اینکه در ۲ ماه گذشته شاهد افت نرخ قابل‌توجه این محصولات در بازارهای بین‌المللی بوده‌ایم و افت بیش از این مقدار، دور از ذهن است؛ بنابراین امید است پس از مدیریت این بحران در میان‌مدت، شاهد حذف اثرات آن بر قیمت‌ها باشیم و نرخ جهانی کامودیتی‌ها در مسیر صعود قرار گیرد. در ادامه بررسی اثرات کرونا بر عملکرد این صنایع باید میزان فروش این تولیدکنندگان در موقعیت کنونی نیز مورد توجه قرار گیرد. درواقع انتظار می‌رود بخشی از فروش این شرکت‌ها از دست برود و درنهایت می‌توان باتوجه به فروش از دست رفته این مجموعه‌های تولیدی، شرایط آینده آنها را بررسی کرد. درمجموع باید تاکید کرد که به مدت زمانی نیاز است تا به‌طور کامل مشخص شود که کرونا چه تاثیری بر میزان فروش این شرکت‌ها می‌گذارد.
هلالات افزود: نوسانات نرخ نفت نیز از دیگر عوامل اثرگذار بر بازار محصولات معدنی و صنایع معدنی است. همزمان با کاهش نرخ نفت در بازار جهانی شاهد افت نرخ مواد خام و فلزات بوده‌ایم، اما اوضاع در ایران کمی متفاوت است چراکه کاهش بهای نفت، زمینه رشد نرخ دلار را فراهم کرده و انتظار می‌رود درآمد شرکت‌های یادشده تغییر چندانی نکند؛ بنابراین درمجموع می‌توان به عملکرد مثبت این شرکت‌ها در بازار سرمایه امیدوار بود.

 

بازار فلزات پایه، امن است

محمدحسین بابالو، کارشناس اقتصاد در تشریح تاثیر کرونا بر عملکرد شرکت‌های معدن و صنایع معدنی گفت: تغییرات نرخ کامودیتی‌ها در بازار بین‌المللی بر بازار سهام شرکت‌های فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی تاثیرگذار است؛ بر همین اساس بررسی روند تغییرات قیمتی این محصولات در بازار جهانی، خالی از لطف به‌نظر نمی‌رسد.
بابالو افزود: درحال‌حاضر تقاضا برای انواع کامودیتی‌های معدنی و صنایع وابسته به آن همچون اغلب فلزات در بازار جهانی کاهش یافته و تنها کشور چین تقاضای خود را افزایش داده است. این کشور از موقعیت کاهش قیمت‌ها استفاده و تا حد امکان، خرید می‌کند. هرچند هنوز این رویکرد، خود را در موجودی انبارها نشان نداده است؛ یعنی کالاهایی که ازسوی این کشور خریداری شده‌اند به بازار چین منتقل نشده‌اند، اما درمجموع شاهد رشد تقاضا در بازار شرق آسیا با محوریت چین هستیم. البته نمی‌توانیم مطمئن باشیم که این روند رو به رشد تقاضا ازسوی چین تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. در همین حال باید تاکید کرد که سیگنال‌هایی که از تزریق نقدینگی و سرمایه در بازار داخلی چین به گوش می‌رسد جذاب هستند؛ هرچند به‌تنهایی نمی‌توانند بار توسعه در اقتصاد جهان را با محوریت بازارهای کالایی به دوش بکشند.
بابالو درباره تاثیر شیوع کرونا بر بازار مواد و صنایع معدنی گفت: نرخ کامودیتی‌ها در اثر شیوع کرونا کاهشی بوده است. البته در مواردی بهبودهایی نیز اتفاق افتاده اما همگی مقطعی بوده‌اند. همچنین باید تاکید کرد که نوسانات قیمتی در مواردی با محوریت تغییرات نرخ نفت خام حاصل می‌شود. با این وجود، نبود آینده‌ای روشن از روند تغییرات قیمتی نفت، ابهاماتی را ایجاد می‌کند. این کارشناس اقتصاد در پایان خاطرنشان کرد: علاوه بر تمام موارد یادشده باید گفت درمجموع بازار فلزات با محوریت فلزات پایه به‌ویژه فولاد، از امنیت بیشتری نسبت به سایر صنایع برخوردار هستند.

منبع: صمت
عناوین برگزیده