به گزارش می متالز، مهدی بستانآرا با انتشار مطلبی در روزنامه دنیای اقتصاد با عنوان "تغییر رویکرد در قیمتگذاری سهام خاستگاه، معنا و پیامدها" اعلام کرد: این روزها با هجوم گسترده نقدینگی به بورس شاهد عبور نسبت قیمت به سود پیشنگر (P/ E) شرکتها از رکوردهای تاریخی آن هستیم. عملا در بسیاری از ارزشگذاریها بر خروجی روش مبتنی بر داراییها (بهویژه نسبت قیمت به ارزش دفتری یا P/ B) و بهرهمندی شرکت از تجدید ارزیابی داراییها بیشتر از نتایج روشهای تنزیل جریانات نقدی و ضرایب بازار اتکا میشود.
برخی نمودهای دیگر این تغییر رویکرد:
از نگاه اقتصادی با توجه به آسیب شدیدی که تورم به یکی از سه کارکرد اصلی پول یعنی ذخیرهارزش وارد ساخته است به سهام به مثابه سپری در برابر از دست رفتن قدرت خرید پول نگاه میشود که نقدشوندگی بالایی هم دارد. بنابراین عملا در ماههای اخیر شاهد تشدید تقاضای سهام و هجوم نقدینگی به بازار بودهایم بهطوریکه در بسیاری از نمادها (بهویژه شرکتهای کوچک) شاهد عبور ارزش بازار از ارزش واقعی داراییها هستیم و اهتمام دولت و سازمان بورس به عرضه شرکتهای جدید از حیث پاسخگویی به این حجم تقاضا قابل دفاع است. اما باید پرسید آیا این وضعیت علامت خوبی از سلامت اقتصاد مخابره میکند؟
در نگاه اول شاید هجوم نقدینگی به بورس به ارتقای مدیریت شرکتها و افزایش کارآیی در اقتصاد ارتباط داده شود اما در حقیقت هیچ علیتی بین این دو وجود ندارد. این پول نه به دنبال کسب بازده واقعی بیشتر بلکه در جستوجوی حفظ قدرت خرید به بورس آمده است. از افقی بالاتر اینکه به جای اتکا به نسبتهای واقعی کارآیی فعالیت بنگاه (همچون بازده داراییها یا ROA)، سرمایهگذاری موفق در یافتن شرکتی که ارزش حاصل از تسویه آن در دفاتر منعکس نیست جسته میشود به آن معنا است که از روشهای مبتنی بر کشف مزیتهای رقابتی و ظرفیت های خلق ارزش واقعی فاصله گرفته و بر روشهای مبتنی بر ارزش حاصل از تعطیل کردن شرکتها تاکید میشود.
آیا این کار معنایی به جز همان فعالیتهای سفتهبازی و دلالی دارد؟ قاعدهای که هوشمندانهتر از در انتظار تورم نشستن برای کسب سود (البته صرفا سود اسمی) است. پس شایسته نیست این هجوم ناشی از بیمِ از دست رفتن قدرت خرید را با اعتلای سواد مالی جامعه و افزایش تمایل به سرمایهگذاری در بازار سرمایه رسمی اشتباه بگیریم.
به نظر میرسد این شرایط معلول بیثباتی در فضای پولی گذشته است. حبس نرخ ارز و پرشهای هر از چندگاه آن به سرمایهگذاران آموخته به جای تعقیب فرصتهای واقعی کارآفرینی و رشد که اتفاقا دشمن آن بیثباتی پولی و تورم است در پی سرمایهگذاری در کالاها و داراییهای فیزیکی باشند بهویژه اگر اصطلاحا هنوز با دلار جدید محاسبه نشده باشند.
در مقابل اگر کارکرد اقتصادی بازارهای مالی را در متون علم اقتصاد و مالی مرور کنیم، بهتر میتوانیم درباره وضعیت کنونی اقتصاد ایران قضاوت کنیم. اهداف اصلی از ایجاد بازارهای مالی تخصیص کارآی وجوه مازاد و خرد خانوارها به فعالیتهای دارای ارزش افزوده، استفاده از صرفه به مقیاس فعالیت در سطح بنگاه، بهرهمندی از مهارت مدیریت برای استفاده درست از منابع برای خلق ارزش و در نهایت حرکت آهسته و پیوسته بهسوی رشد و توسعه اقتصادی است.