به گزارش می متالز، باوجود افزایش نرخ پایه کاتد مس اما پیشبینیها حاکی از آن است که تقاضای بالایی برای خرید کاتد مس در معاملات امروز به ثبت برسد چراکه افزایش نرخ نیمایی ارز ادامهدار شده و همین موضوع نیز تب خرید را مجدد به انواع بازارهای کالایی سرازیر کرده است. اگرچه این افزایش قیمت کاملا منطقی و قانونی است اما صنایع پاییندستی را که پس از این برای خرید هر تن کاتد مس باید ۴ میلیون تومان بیشتر بپردازد با چالش بیشتری روبهرو میکند.
در هر حال تا لحظه تنظیم این گزارش قیمت رسمی برای مس اعلام نشده ولی ارقام حدودی ذکر شده را میتوان جدی گرفت آنهم در شرایطی که تقریبا همه بازارهای کالایی با محوریت رشد بهای نیمایی و آزاد ارز در یک مسیر افزایشی حرکت میکنند.
رشد قیمت نیمایی ارز چیزی شبیه به یک شبح برای بازارهای کالایی است و تا زمانی که این روند صعودی استمرار مییابد، سادهترین خروجی اوضاع ادامه رشد قیمتها خواهد بود.
معامله کاتد مس در هفتههای اخیر وارد فاز ثبات شده بود بهگونهای که بالاخره بعد از چند ماه این بازار شاهد از سرگیری فروش اعتباری بود، در این شرایط افزایش نرخ ارز نیمایی با هدف نزدیکی به نرخ دلار آزاد مجددا تمامی بازارها را دستخوش تغییر کرده است. این افزایش در بازار کاتد مس نیز اثرگذار شد بهگونهای که قیمت پایه کاتد مس در معاملات امروز افزایش ۴ هزار تومانی به ازای هرکیلوگرم داشته است.
مهدی یاراحمدی کارشناس بازار فلزات درخصوص علت رشد نرخ پایه مس در معاملات امروز بورسکالا به «دنیایاقتصاد» گفت: رشد نرخ ارز نیمایی و افزایش بهای جهانی مس در هفته گذشته دو دلیل اصلی بالا رفتن حدود ۴هزار تومانی قیمت عرضه هر کیلوگرم کاتد مس در رینگ معاملاتی بورس کالا است.
او ادامه داد: همانگونه که مستحضر هستید سال گذشته و پیش از شیوع کرونا نرخ مس در بازارهای جهانی ۶۴۰۰ تا ۶۵۰۰ دلار به ازای هر تن در بورس فلزات لندن بود که با شیوع کرونا این نرخ به ۴۹۰۰ دلار به ازای هر تن نیز کاهش پیدا کرد. البته از ماه مه؛ بهای جهانی مس به فاز افزایشی وارد شد. همچنین قیمت مس در آخرین روز معامله هفته گذشته (جمعه ۲۸ آگوست) در بورس فلزات لندن از ۶۷۰۰ دلار به ازای هر تن نیز فراتر رفت که چندین عامل در رشد قیمتی هفته قبل موثر بودند. گزارش بانک مرکزی آمریکا درخصوص تغییر نرخ بهره آمریکا یکی از دلایل افزایش قیمت مس در هفته قبل بود. این رشد نرخ بهره، ورود شاخص دلار آمریکا به فاز کاهشی را رقم زد که این موضوع نیز در ادامه با سرریز شدن نقدینگی به بازارهای کالایی عامل افزایش قیمت فلزات اساسی از جمله مس بود.
در کنار این موضوع انتشار اخباری مبنی بر کشف واکسن کرونا، عاملی دیگر برای رشد تقاضا برای انواع فلزات در بازارهای جهانی و افزایش قیمت بود؛ شیوع ویروس کرونا و محدودیتهای قرنطینهای در ماههای گذشته باعث رکود در بازار مصرف فلزات شده بود، طبیعتا با کنترل این ویروس در دنیا مجددا بازارهای مصرف جهانی بازگشایی شده و شاهد رشد مصرف خواهیم بود که همین موضوع میتواند بهای جهانی مس را نیز بالا ببرد. در کنار موارد بیانشده در هفتههای اخیر میزان تقاضا برای کاتد مس از سوی چین افزایش پیدا کرده و واردات چین از بازارهای جهانی باعث شده تا میزان موجودی انبارهای دنیا در هفته گذشته وارد روند نزولی شود که این موضوع نیز دلیل دیگری برای افزایش نرخ جهانی مس بود.
یاراحمدی گفت: درکنار افزایش نرخ جهانی مس در هفته گذشته، نرخ دلار نیمایی نیز بالا رفت و طبق صحبت رئیسکل بانکمرکزی باید نرخ دلار آزاد و نیمایی به یکدیگر نزدیک شوند که این موضوع نیز با افزایش نرخ ارز نیمایی محقق شده است. بنابراین افزایش نرخ ارز نیمایی مزید بر علت شده و افزایش قیمت پایه مس را در کشور درپی داشته است.
این کارشناس بازار فلزات درخصوص علت افزایش قیمت مس با تغییرات جهانی درحالی که تولید این محصول تقریبا بهطور کامل داخلی است، گفت: اگرچه تولید کاتد مس در کشور تقریبا بهطور کامل داخلی است اما منطق آربیتراژی افزایش قیمت این محصول متناسب با قیمت جهانی را تایید میکند. در واقع بالا نبردن قیمت با اهدافی همچون حمایت از صنایع پاییندستی باعث هدررفت سرمایه و همچنین شدت گرفتن قاچاق در کشور میشود. بنابراین چارهای جز واقعیسازی قیمت نداریم که در شرایط فعلی این واقعی بودن یعنی رشد قیمتی.
او در ادامه درخصوص تغییر نحوه فروش کاتد مس در رینگ معاملاتی بورس کالا در شرایط افزایش قیمت این محصول در کشور ظرف ماههای گذشته و تاثیر آن بر صنایع پاییندستی گفت: اگرچه تغییر نحوه فروش از اعتباری به نقدی صنایع تکمیلی را تا حدی دچار مشکل میکند اما باعث جلوگیری از هدر رفت سرمایه نیز میشود و شرکت ملی صنایع مس ایران نیز در زمان افزایش نرخ دلار این تصمیم را گرفت و مجددا از هفته گذشته و پس از ثبات نسبی در نرخ ارز در حال برقراری فروش اعتباری است. اگرچه شرکت ملی صنایع مس ایران به فکر صنایع پاییندستی نیز هست اما این شرکت منافع و سودآوری خود را نیز در نظر داشته باشد و در واقع نحوه فروش آن نباید زمینه ضرر این شرکت یا گسترش دلالی در کشور را فراهم کند. سیاست تغییر فروش از اعتباری به نقدی نیز در راستای همین موارد بهصورت موقت اجرایی شد.
مهدی یاراحمدی در زمینه فروش مس در رینگ معاملاتی امروز بورسکالا در حالی که نرخ پایه این محصول افزایش قابلتوجهی داشته است، گفت: اگر نحوه فروش امروز همانند هفته قبل اعتباری باشد طبیعتا شاهد تقاضای قابلتوجهی برای کاتد مس عرضهشده در رینگ خواهیم بود. اگرچه قیمت پایه نسبت به هفته قبل افزایش یافته اما از آنجا که نرخ بر مبنای میانگین جهانی مس و ارز نیمایی هفته قبل صورت گرفته و در روز آخر معاملات هر دو نرخ افزایش قابلتوجهی داشتهاند، پس امکان افزایش بیشتر قیمت در هفتههای بعد وجود دارد و همین موضوع عاملی برای جذب مشتری در رینگ خواهد بود.
او ادامه داد: در تعیین قیمت پایه میتواند با نرخ مس جهانی ۶۶۱۱ دلار به ازای هر تن درنظر گرفته شود، درحالی که نرخ این محصول در آخرین روز معاملات بورس لندن (۲۸ آگوست) ۶۷۲۸ دلار به ازای هر تن بود و نرخ ارز نیمایی نیز ۱۹ هزار و ۸۳۹ تومان گرفته شد، در حالیکه این نرخ نیز در روز چهارشنبه حتی به ۲۰ هزار و ۱۰۰ تومان هم رسیده بود.
بنابراین فعالان بازار با پیشبینی استمرار روند افزایشی قیمت برای هفته بعد نسبت به خرید اقدام خواهند کرد.