تاریخ: ۱۵ فروردين ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۴۶
بازدید: ۲۲۰
کد خبر: ۱۳۱۴۶
سرویس خبر : آهن و فولاد
رویکرد کشورها در مواجه با تعرفه ترامپ

ترجیح کشورها مذاکره تجاری با آمریکا و گوش‌چشمی به تعرفه برای حفاظت از صنعت فولاد

می متالز - با وجود معافیت موقتی اروپا از تعرفه واردات مقاصد جدید برای فولادهای وارداتی به آمریکا، اعمال تعرفه به یکی از دغدغه‌های اصلی بسیاری از کشورها تبدیل شده تا جایی که فولاسازان اروپایی معتقدند اعمال تعرفه واردات از جانب اتحادیه اروپا بهترین راه حل است و این موضوع خطر را برای واردکنندگان آسیایی صاحب صنعت فولاد بیشتر نیز می‌کند.
ترجیح کشورها مذاکره تجاری با آمریکا و گوش‌چشمی به تعرفه برای حفاظت از صنعت فولاد

به گزارش می متالز، هرچند که این نکته را نیز باید در نظر داشت که هدف اصلی ترامپ از تعرفه‌ها مذاکره با کشورها بر سر تراز تجاری آمریکا با آن‌هاست. کما این‌که افزودن تدریجی نام کشورها به جمع معاف‌ها از تعرفه‌ها نیز نشان‌دهنده این موضوع است.

روز پنج‌شنبه 22 مارس نماینده تجارت آمریکا اعلام کرد کشورهای اروپایی نیز موقتا از تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم معاف می‌شوند. این خبر موجب خوش‌بینی فعالان صنعت فولاد اروپا شد و این فرصت را در اختیار این کشورها قرار داد تا راه حل دائمی برای رفع این مشکل بیابند. در سال 2017 شرکت‌های فولادسازی انگلیس مجموعا 350 هزار تن فولاد به آمریکا صادر کردند (معادل 7 درصد صادرات فولاد انگلستان) و این به این معنی است که در صورت اعمال تعرفه از جانب آمریکا صنعت فولاد انگلستان متحمل ضرر قابل توجهی خواهد شد.

اما نگرانی فولادسازان اروپا به تعرفه‌ها ختم نمی‌شود. صنعت فولاد اروپا معتقد است رفع سایه تعرفه، از ورود مازاد صادرات فولاد جهان که با اعمال تعرفه‌ها به سمت سایر کشورهای مشمول تعرفه وارداتی می‌شود، جلوگیری نمی‌کند. فعالان فولاد اروپا معتقدند این موضوع وضعیت تولیدکنندگان را حتی بیش از اعمال تعرفه نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. با اعمال تعرفه از جانب آمریکا، فولاد صادراتی به این کشور  د مقصد جدیدی پیدا خواهد کرد. با توجه به واردات 40 میلیون تنی در سال 2017، اروپا به بازار هدف جایگزین برای این فولادهای سرگردان تبدیل خواهد شد.

به نقل از متال بولتن، در سال‌های 17 -2013، صادرات کشورهای روسیه، ترکیه و اروپا رشد 65 درصدی داشته و تنها در 2 ماه سال اخیر نیز 12 درصد دیگر افزایش داشته است. نمودار 1 روند رشد صادرات کشورهای روسیه و ترکیه به اروپا را در سال‌های اخیر نشان می‌دهد. طی سال 2017، واردات فولاد آمریکا از ترکیه 1.98 میلیون تن بود که کویل سرد، کویل گرم، کویل گالوانیزه و میلگرد بیشترین سهم از صادرات ترکیه به آمریکا را داشتند.

با توجه به عرضه ناکافی کویل داخلی در بازار ایالات متحده، خریداران کویل در آمریکا با وجود تعرفه، ناچار به ادامه واردات از کشورهایی نظیر ترکیه و ژاپن خواهند بود اما وضعیت برای میلگرد متفاوت خواهد بود و این محصول فولادی نیاز بیشتری به بازارهای جایگزین خواهد داشت. فولادسازان اروپایی معتقدند ابزارهای کنترل تجارت نظیر تعرفه بهترین راه حل برای جلوگیری از ورود مازاد تجارت به اروپا هستند. پیش از این نیز اتحادیه اروپا اقدام به وضع تعرفه وارداتی از برخی کشورها از جمله ایران برای حمایت از صنعت فولاد کرده بود و به‌نظر می‌رسد در صورت بحرانی شدن شرایط تجارت، اعمال تعرفه اولین گزینه اروپایی‌ها خواهد بود. حتی برای ترکیه نیز تعرفه از گزینه‌های انتخابی برای حافظت از فولاد داخلی این منطقه است.

پس از اعلام ترامپ مبنی بر وضع تعرفه، مقصد جدید فولادهای وارداتی به آمریکا به یکی از دغدغه‌های کشورها تبدیل شد. به‌نظر می‌رسد اغلب کشورها برای حمایت از صنعت داخلی فولاد خود، ابزارهای کنترل تجارت را در نظر دارند. با توجه به اقدامات پیشین اتحادیه اروپا برای وضع تعرفه، به‌نظر می‌رسد در صورتی که موانع وارداتی اروپا بلندتر شود احتمال ورود فولاد به کشورهای آسیا و خاورمیانه را بیش از پیش قوت می‌بخشد؛ البته نکته قابل توجه دیگر در مسئله تعرفه ترامپ، هدف از وضغ آن است؛ اغلب تحلیل‌گران معتقدند اقدام ترامپ برای وضع تعرفه به نوعی باج برای برقراری تراز تجارت آمریکا با سایر کشورها است. مذاکرات ترامپ با کشورها و افزودن تدریجی کشورها به جمع معاف از تعرفه‌های گمرکی نشان می‌دهد کشورها در صورت مذاکره با اعطاء امتیازات تجاری به آمریکا از تعرفه معاف خواهند شد. پس از خبر تعرفه، اغلب کشورها تمایل بسیاری به مذاکره و معافیت از تعرفه نشان دادند و اکنون جنگ تجاری اصلی میان چین و آمریکا است. البته گستردگی مرزهای صادرات فولاد چین موجب شده تا این کشور به آسانی برای مذاکرات با امریکا توافق نکند و بیشتر در موضع تهدید قرار بگیرد. در این میان تنش‌های سیاسی که گهگاهی میان این 2 کشور (از جمله مشکلات اخیر بر سر توافق ویزا میان کشورهای تایوان و آمریکا) نیز بر تنش میان این دو کشور افزود؛ اما با توجه به وابستگی چین به بازارهای آمریکا (صادرات چین به آمریکا در سال‌های اخیر درآمد قابل توجهی برای این کشور به همراه داشته است)، به نظر می‌رسد در نهایت چین هم بر سر میز مذاکره تجاری با آمریکا بنشیند.

عناوین برگزیده