به گزارش می متالز، به نقل از روابط عمومی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی، این کنفرانس با هدف تلفیق دانش مهندسی برق و جهتدهی پژوهشگران این عرصه به سمت توسعه معدن و صنایع معدنی برای نخستین بار در کشور و با حضور بیش از ۲۵۰ فعال حوزه معدن، دانشپژوهان و پژوهشگران دانشگاههای صنعتی شریف، اصفهان و کرمان، خواجه نصیرالدین طوسی و دانشگاه سراسری زنجان و ارومیه در محورهایی نظیر مانیتورینگ معادن، فناوریهای نوین اکتشافات بدون حفاری، ممیزی انرژی در صنایع معدنی، استفاده از انرژیهای پاک در معادن دوردست و همچنین فناوریهای نوین ارتباطی در معادن دوردست در مواقع بحرانی و در معادن زیرزمینی برگزار شد.
«مجید خدابخش» استاندار آذربایجان شرقی پس از بهرهبرداری از طرح مانیتورینگ معادن با حضور در نمایشگاه توانمندیهای معدنی استان، از نزدیک در جریان فعالیت صنایع مختلف معدنی استان قرار گرفت. این نمایشگاه در ۱۰ غرفه، یکی از برنامههای جنبی کنفرانس بود.
استاندار آذربایجان شرقی، حرکت به سمت فناوریهای با مصرف انرژی کم را لازمه موفقیت واحدهای صنایع معدنی برشمرد و افزود: استفاده از ظرفیت مراکز علمی و دانشگاهی کشور و استان در حرکت به سمت فناوری با مصرف انرژی کم ضروری است.
وی تولید ۳۰۰ هزار تن کنسانتره مس در سال و همچنین اشتغال ۴ هزار نفر در مجتمع مس سونگون را ظرفیت بسیار بالای استان در بخش معدن عنوان کرد و ادامه داد: ذخایر معدنی قابل توجهی در استان موجود است و زمینههای سرمایهگذاری خوبی در استان وجود دارد.
وی مهیا بودن زیرساختهایی نظیر ریل و برق در استان را از اقدامات انجام شده برای کاهش ریسک سرمایهگذاری عنوان کرد و گفت: برای تامین برق مورد نیاز صنایع، یک پست هزار مگاواتی در حال نصب و پست ۲ هزار مگاواتی دیگر در حال آمادهسازی است و در کنار آنها شبکه ریلی نیز در حال تکمیل است. همچنین ساخت ۳ جاده استراتژیک در حال پیگیری است.
خدابخش گفت: امیدوارم در آینده نزدیک با بهرهگیری از توانمندی پژوهشگران داخلی و بومی بتوانیم به استحصال مواد معدنی نفلینسینیت برای آلومینا برسیم و ارزش افزوده مواد معدنی موجود در این معادن را بالا ببریم.
اسدالله کشاورز، مدیر کل امور اکتشافات معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در کنفرانس دستاوردهای نوین مهندسی برق در معادن و صنایع معدنی، از انرژی برق به عنوان یک انرژی پاک نام برد و گفت: کاهش آلودگی صوتی و زیستمحیطی از جمله مزایای استفاده از انرژی برق در صنایع است.
وی افزود: استفاده از شیوههای نوین مهندسی برق در معادن میتواند به کاهش ریسک و سرمایهگذاری در بخش معدن منجر شود.
مهرانگیز رحمانی، معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز در این کنفرانس در سخنان کوتاهی تصریح کرد: مهندسی برق، نقش محوری و تعیینکننده در توسعه معادن و صنایع معادن به شمار میآید و بر این اساس محوریت این کنفرانس در این راستا تعیین شده است.
وی، توسعه ارتباط و همکاری صنعت و دانشگاه را از دیگر راهبردهای کلان این کنفرانس بیان و خاطرنشان کرد: از آنجایی که بخش معدن و صنایع معدنی، نخستین حلقه از زنجیره به هم پیوسته اقتصاد در هر جامعه است، توجه به توسعه در این حوزه به عنوان یک صنعت پاییندستی و موتور محرک سایر صنایع ضروری است.
محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران نیز در این آیین گفت: در هر جامعه، توسعه فناورانه نیازمند فراهم آوردن بسترها و شرایط است و جامعهای توسعهیافته تلقی میشود که بتواند ارتباط صنعت و دانشگاه را به شکل مطلوب برقرار کند.
وی تعریف نیازها برای رسیدن به دستاوردهای نوین علمی را لازم دانست و افزود: اگر بخواهیم تولید محصولات حاصل از صنایع معدنی را رقابتپذیر کنیم باید به سمت فناوریهایی با مصرف انرژی کم برویم.
وی همچنین با اشاره به اینکه معادن در همه کشورها یک مزیت اقتصادی به شمار میروند، ادامه داد: ما اهالی صنعت و دانشگاه وظیفه داریم از این ثروت ملی به نحو مطلوب استفاده کرده و شرایط بهرهمندی مناسب نسل بعد را نیز فراهم کنیم.
بهرامن با اشاره به سهم ۸ میلیارد دلاری بخش معدن از صادرات ۴۷ میلیارد دلاری کل کشور در سال ۹۶ گفت: برای خروج از بحرانهای اقتصادی باید مزیت صادراتی و رقابتپذیری در تولیدات معدنی را ایجاد کرده و در اولویت برنامههای اقتصادی کشور قرار دهیم.
گفتنی است نخستین کنفرانس به مدت ۲ روز با ارائه ۲۰ مقاله به میزبانی دانشگاه تبریز و با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت استان برگزار میشود.
همچنین، از ۱۲۵ مقاله رسیده به دبیرخانه کنفرانس، ۲۰ مقاله برتر برای سخنرانی علمی و کارشناسی انتخاب میشود و در ۴ سالن مجزا واقع در دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تبریز ارائه خواهد شد.
گفتنی است بهرهبرداری از طرح مانیتورینگ معادن استان به منظور نظارت برخط و سریع شیوه فعالیت معادن با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت و شرکت مخابرات استان، با حضور استاندار آذربایجان شرقی از محل کنفرانس و برقراری ارتباط تصویری با مجتمع مس سونگون ورزقان از جمله برنامههای جنبی آیین پایانی این کنفرانس بود.