به گزارش می متالز، مجتمع سنگ آهن سنگان خواف در خراسان رضوی با ذخیره یک میلیارد تن یکی از ۱۰ معدن بزرگ سنگآهن جهان و تامینکننده خوراک اولیه برای تولید ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره، ۱۵ میلیون تن گندله و پنج میلیون تن سنگ آهن در ایران است، این معدن عظیم با ۳۰ درصد ذخایر سنگ آهن کشور تاکنون نتوانسته گرد محرومیت و فقر را از چهره شهرستان خواف در این استان کمرنگ کند.
آمار بالای بیکاری، درآمد پایین به همراه قرار گرفتن در برابر آلایندگی، تصادفات، آلودگی صوتی، تخریب زیر ساختهای شهری، ریز گردها، تخریب زمینهای کشاورزی و مرتعی سهم مردمی است که در کنار ظرفیت و توانایی نیروهای انسانی بی بدیل دارای ثروت عظیم معادن سنگ آهن بوده که درجهان مثالزدنی است.
خروج مواد معدنی استخراج شده از معادن طلای سنگ آهن بهصورت خام، عدم اختصاص 3 درصد حق دولتی از مهمترین مشکلاتی است که موجب عدم بهرهمندی مردم این منطقه از ظرفیت معادن آهن شده است اما اگر نبود صنایع پاییندست و غفلت و بیتوجهی مسئولان کشوری و استانی را به این مسائل اضافه کنیم نشان میدهد خواف سالها باید طعم محرومیت را بچشد.
اکبر احمدپور با اشاره به وضعیت معادن عظیم سنگ آهن سنگان و عدم توسعه خواف با وجود ذخایر و ظرفیتهای بالای معدنی و نیروی انسانی گفت: این شهرستان با وجود معادن وسیع و بیبدیل سنگ آهن سنگان و نیز بهرهمندی از مستعدترین منطقه در حوزه انرژی های خورشیدی و بادی و مهمتر از همه نیروهای انسانی محروم بوده و سهم مردم از سنگ آهن خواف صفر است.
نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: غبار استضعاف و محرومیت بر پیشانی منطقه با همه تلاش های صورت گرفته همچنان خودنمایی میکند و نیازمند نگاه یکسان و عدالت محور مسئولان به همراه تلاش مضاعف و همت بلند را میطلبد.
وی با اشاره به حضور نیروهای متعدد خارج از شهرستان در منطقه؛ اضافه کرد: متاسفانه وقتی این شرکت ها به منطقه ورود کردند، بدون کارهای زیربنایی لازم، خام فروشی را در صدر کارهای خود قرار دادند، گرچه کارهایی انجام شده اما در برابرفعالیتهایی که نیاز است بسیار کمرنگ بوده و اندک است.
احمدپور بیان کرد: ارمغان معادن در منطقه تاکنون جز ریزگردهای مهلک و نفس گیر، تخریب جاده ها و مزارع، ویرانی منابع طبیعی و چرای دامها، از بین رفتن قنوات و آسیب زدن به آب شرب و کشاورزی، نابودی محصولات زراعی و باغی و ده ها آسیب پیدا و پنهان دیگر نبوده است. نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی نبود زیرساختهای توسعهای در خواف و بکارگیری نیروهای غیر بومی را مورد انتقاد قرار دارد و متذکر شد: در برابر نعمت ها و رفاه و آسایشی که این معادن غنی برای مردم خواف داشته باشند چیزی نصیب مردم نشده و فقط در کارهای ساده و پیش افتاده به صورت اندک از نیروهای بومی استفاده شده است و با وجود افراد توانمند سهمی در فعالیتهای مهم و مدیریتی ندارند.
وی ابراز کرد: شرکتهای معدنی خریدهای خود را از منطقه انجام نمیدهند و گزارش مالی آنان و گردش مالی آنان در بانکهای محلی نیست و همچنین یک درصد آلایندگی و ۱۵ درصد حقوق دولتی هم که باید در اختیار منطقه قرار بگیرد تا در تقویت زیرساخت ها هزینه شود، به افسانه تبدیل شده است و آنان همه تعهدات خود را در چند سبد غذایی خلاصه کردند.
احمدپور ضمن تاکید به پیگیری محرومیت زدایی مردم خواف به نطق علنی که در مهر ماه سال جاری در مجلس صورت گرفت، ادامه داد: جلسات متعددی با مسئولان و مدیران در سطح منطقه و کشور برگزار شده که مسئولان امر قول رسیدگی به محرومیت منطقه را دادند و متاسفانه اقدام عملی تاکنون انجام نشده است.