تاریخ: ۱۳ آذر ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۱:۵۴
بازدید: ۲۱۰
کد خبر: ۱۴۶۸۷۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

تشریح جزئیات بزرگ‌ترین طرح انتقال آب کشور، با وجود مخالفت‌ها

می متالز - تامین مالی طرح انتقال آب خلیج فارس یا توسط شرکت‌های خصوصی بوده و یا صندوق توسعه کمک کرده و یا بانک‌ها تسهیلات گرفتند. طول این طرح بیش از۸۰۰ کیلومتر است که فاز اول آن ۳۰۵ کیلومتر است و الان افتتاح می شود. این پروژه در ادامه به مس سرچشمه می‌رسد و تا یزد و چادرملو ادامه می‌یابد.
تشریح جزئیات بزرگ‌ترین طرح انتقال آب کشور، با وجود مخالفت‌ها

به گزارش می متالز، پیش از این نیز سال ها در مورد طرح انتقال آب خزر بحث بود که با مخالفت های بسیار زیادی به دلایل محیط زیستی و از میان رفتن منابع آبی با مصرف بیشتر، مواجه و این طرح منتفی شد. بسیاری نیز موافقت رییس جمهور با این طرح را به دلیل رساندن آب به محل تولد روحانی می دانند.

اما حالا رئیس جمهوری در آیین افتتاح مرحله اول شیرین‌سازی و انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی ایران با سرمایه‌گذاری صنایع معدنی کشور، طرح انتقال آب به فلات مرکزی ایران را منجربه تحول صنایع دانست و گفت: خط انتقال آب از خلیج فارس خط انتقال امید است زیرا فقط آب به فلات مرکزی ایران نمی‌رسد بلکه امید منتقل می‌شود.

حسن روحانی اظهار داشت: ما طرح‌های بسیار بزرگی را به اتمام رساندیم و طرح‌های بسیار بزرگی را پیش رو داریم. امسال طرح احیای دریاچه ارومیه را خواهیم داشت که آن هم یک طرح بی‌نظیر است. پروژه عظیم دیگر نفت را از گوره به جاسک خواهد برد که اوایل سال آینده افتتاح می‌شود .

وی افزود: به کوری چشم آنهایی که فکر می‌کردند با تحریم و فشار بر ملت ایران می‌توانند ملت ایران را متوقف کنند، یا طرح‌های توسعه ای ملت عظیم و بزرگ را متوقف کنند و علیرغم اینکه یک دولت تروریست در آمریکا روی کار بوده و این همه فشار بر مردم ما آورده، ما توانستیم قدم‌های بسیار بزرگ را برداریم و امروز سی و یکمین هفته است که امسال پای برنامه افتتاح می‌نشینیم.

رییس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه طراحی، اجرا و تامین مالی همه داخلی است، گفت: تامین مالی طرح یا توسط شرکت‌های خصوصی بوده و یا صندوق توسعه کمک کرده و یا بانک‌ها تسهیلات گرفتند و این کار عظیم و بزرگی است که به ثمر نشسته و ان‌شاء الله بقیه فازهای آن هم با همین سرعت ادامه پیدا می‌کند و اگر مشکلی هم باشد باز هم دولت در خدمت مردم خواهد بود برای اینکه تا این طرح‌ها را بتوانیم به پایان برسانیم.

روحانی ادامه داد: طول این طرح بیش از۸۰۰ کیلومتر است که فاز اول آن ۳۰۵ کیلومتر است و الان افتتاح می شود. این پروژه در ادامه به مس سرچشمه می‌رسد و تا یزد و چادرملو ادامه می‌یابد.

رییس جمهوری با بیان اینکه این طرح بسیار عظیم و بزرگ صنایع ما را متحول می‌کند، گفت: صدها چاه که ‌آب را از زیر زمین برای این صنایع تامین می‌کرده، اب این چاه‌ها یا به مصرف دیگر می‌رسد یا آنهایی که ضرورت نداشته باشد، بسته می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: ما در کشور  چاه‌های غیرمجاز زیادی داریم که باعث فرونشست زمین می‌شود.بنابراین این طرح علاوه بر اینکه به مردم امید می دهد محیط زیست ما را هم حفظ می‌کند.

طرح انتقال آب کاملا محیط زیستی است

روحانی اظهارداشت: برخی‌ها فکر نکنند که اگر ما آب را از دریا برداریم برای محیط زیست مضر است. اینطور نیست. برداشت آب از دریا باید حساب شده باشد و این طرح کاملا محیط ‌زیستی است. ما در چند کیلومتری دریا آب را برداشت می‌کنیم و پساب را در چندکیلومتری وسط دریا برمی‌گردانیم که برای آبزیان مضرر نباشد. محیط زیست ما در همه این طرح‌ها حضور فعال دارد و این طرح‌ها در چارچوب اصول محیط زیستی اجرا و پیاده می‌شود.

وی ادامه داد: امروز ما یک اقدام عظیم و بزرگی را برای مردم شاهد بودیم. ضمن اینکه آب برای حیات مردم هم بسیار مهم است و تنها برای مصرف صنعت و کشاورزی نیست. آب مصرفی مردم هم باید تامین شود. در برخی از جهات شاید چاره‌ای جز اینکه آب دریا را شیرین کنیم، نداشته باشیم.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: همانطور که امروز گفته شد در طرح آینده بندر عباس، ۵۰ درصد آب مصرفی مردم با شیرین‌سازی از آب دریا تامین می‌شود. بنابراین این کار، اقدام بسیار بزرگ و عظیمی برای حیات مردم، توسعه و صنعت کشور است که بسیار حائز اهمیت است و اینگونه طرح‌ها باید اجرا و پیاده شود.

روحانی با بیان اینکه ما در سال ۹۲، ۱۸ دستگاه آب شیرین‌کن داشتیم و امروز ۷۲ دستگاه آب شیرین کن داریم، اظهارداشت: این یک تحول عظیم و بزرگی است که در این ۷ سال رخ داده که ان شاءالله در سالی که ۹ ماه دیگر از عمر این دولت باقی مانده ، با همان تلاش با کوشش روز اول و با همان امید روز اول، به کار خود ادامه می‌دهیم و من تردیدی در موفقیت دولت، ملت و مردم برای آبادانی ایران ندارم.

ویژگی های این طرح چییست؟

گفته شده است که با اجرای این پروژه، ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب در سفره های زیر زمینی کشور پس‌انداز خواهد شد. این اقدام با همکاری صنایع معدنی کشور و سه شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، چادرملو و ملی مس، انجام شده است و این طرح از طرح‌های ملی وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت در استان‌های هرمزگان و کرمان با سرمایه‌گذاری ۱۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است.

برای افتتاح این طرح، ۳۰۵ کیلومتر خط لوله انتقال، ۷ ایستگاه پمپاژ آب و ۱۰ پست ۴۰۰، ۲۳۰، ۱۳۲ و ۶۳ کیلو ولت و ۱۵۰ کیلومتر خط انتقال نیرو و همچنین ۳۳مخزن تعادلی، ذخیره و مقابله با ضربه آب به ظرفیت ۱۸۷ متر مکعب، طراحی و اجرا شده است.

این طرح برای ۱۲۰۰ نفر در رده‌های مختلف مهندسی و اجرایی، اجرا می شود و با افتتاح مرحله اول طرح شیرین‌سازی آب، روزانه ۲۰۰ هزار مترمکعب آب برای مصارف آشامیدنی و صنایع در استان‌های هرمزگان و کرمان، نمک‌زدایی می‌شود.

به گفته «رضا اردکانیان» وزیر نیرو تاکنون در بخش شیرین‌سازی و نمک‌زدایی آب دریا، مجوز شیرین‌سازی ۸.۲ میلیارد مترمکعب آب صادر شده است که تاکنون  عملیات اجرای ۷۶۰ میلیون مترمکعب از این مقدار در استان‌ها، شروع شده است.

به گفته وزیر نیرو مطالعات برای بررسی نیازهای ‌آبی ۱۷ استان کشور در فلات مرکزی و مناطق ساحلی برای استفاده آب به دو شیوه بدون نمک‌زدایی به صورت شور و همچنین با نمک‌زدایی (شیرین‌سازی) به پایان رسیده است.

«محمدجواد فدایی» استاندار کرمان هم با بیان این که «مطالعات اولیه طرح انتقال آب خلیج فارس سال ۱۳۹۲ انجام و عملیات اجرایی از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است» درباره جزییات این طرح می‌گوید: این طرح در سه خط در نظر گرفته شده که در مجموع ۶۰۰ میلیون مترمکعب در سال آب را شیرین کرده به استان‌های کرمان و یزد منتقل می‌کند. خط اول این پروژه سه فاز دارد که شامل انتقال آب از بندرعباس به گل‌گهر سیرجان، گل‌گهر تا مس سرچشمه و سرچشمه تا چادرملو یزد است. در مجموع خط اول پروژه ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب را در سال منتقل می‌کند که ۵۰ میلیون مترمکعب آن به شهرهای استان هرمزگان داده می‌شود و  ۴۵ میلیون مترمکعب سهم گل‌گهر، ۴۰ میلیون مترمکعب سرچشمه و ۳۰ میلیون مترمکعب سهم چادرملو است و ۱۵ میلیون مترمکعب نیز در طول مسیر برای شرب و مواردی دیگر استفاده می‌شود.

گفتنی است که سهم آبی هرمزگان از مرحله نخست این طرح ۵۰هزار مترمکعب است که برای جبران کمبود آب شرب شهر خمیر و روستاهای اطرف آن وارد مدار خواهد شد. این طرح تاکنون حدود ۸هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری ریالی و ۵۰۰ میلون یورو سرمایه‌گذاری ارزی داشته است.

منبع: تین نیوز
عناوین برگزیده