به گزارش می متالز، با توجه به افزایش تقاضای جهانی گرافیت در بخش وسایل نقلیه الکتریکی، سیاستگذاری شرکتهای مربوط به حوزه تولید باتریها و نوآوریهای مربوط به آن با حساسیت بیشتری روبهرو شده است. کارخانه تولید باتریهای لیتیوم- یون شرکت تسلا موتور، گیکافکتوری 1 (1 Tesla Gigafactory) که در ایتدای سال 2016 به بهرهبرداری رسید در گزارشی اعلام کرد که سالانه به بیش از 112 هزار و 500 تن گرافیت پرک (Flake) نیازمند خواهد بود. دیگر کارخانههای شرکت تسلا نیز تا سال 2020 وارد عرصه بازار تولید باتریها خواهند شد و به تقاضای بیشتر بازار برای گرافیت دامن خواهند زد.
گفته میشود که این کارخانهها با هدف بهرهگیری بیشتر از مزایای استفاده از باتریهای لیتیوم- یون در مقابل رقبای تولیدکننده باتریهای نیکل- کادمیوم خود در بازار در حال رشد هستند. انتظار میرود که در سال 2018 شرکت گیگافکتوری تسلا، 35 گیگاوات ساعت (GWh) از سلولهای باتریهای لیتیوم- یون خود را تولید کند که این حجم از تولید بخش بزرگی از بازار را بهخود اختصاص میدهد. ارزش بازار این باتریها که گفته میشود تا سال 2025 به 93.1 میلیارد دلار خواهد رسید مدیون رشد صنعت خودروهای الکتریکی است.
در اینجا باید خاطر نشان ساخت که کاربردهای گرافیت فراتر از صنعت وسائط نقلیه و باتریها است. پیلهای سوختی (Fuel cells) که در مقیاسهای بسیار بالایی ساخته میشوند و از انرژیهای شیمیایی مانند هیدروژن برق تولید میکنند نیز حتی به مقادیر بسیار بیشتری از گرافیت استفاده شده در باتریهای لیتیوم- یون نیازمند هستند. همچنین راکتورهای هستهای بستر سنگ ریزه (pebble-bed nuclear reactor) نیز به گلولههای گرافیتی درشتی نیاز دارند تا بتوانند در تولید سوختهای اورانیومی مؤثر باشند.
با نگاه به بخش تولید گرافیت پرک در مییابیم که این بخش پرشتابترین حوزه تولید را در بازار گرافیت بهخود اختصاص داده است. شرکتهایی مانند Graphite One Resources، برای برآوردن نیاز جهانی شروع به سرمایهگذاریهای کلان در بخش گرافیت کردهاند. شرکت Graphite One، با در اختیار داشتن منابع عظیم گرافیت در آلاسکا، شروع به اکتشاف و بهرهبرداری از منابع گرافیت پرک بزرگ و گرافیتهای خالص کرده است تا نیاز صنعت باتریها را مرتفع سازد.
شرکت Berkwood Resources نیز با توسعه پروژههای گرافیت Lac Guéret Extensions خود در کانادا در حال کار برای افزایش عرضه گرافیت است. طبق آخرین اخبار منتشر شده از سوی این شرکت، حفاری برای استخراج نمونههای بزرگ گرافیت پرک با عیار بیش از 30 درصد به صورت سطحی و زیرزمینی در حال اجرا است.
تغییر رویکرد جهانی از سوختهای فسیلی بهمیزان قابل توجهی به موفقیت در طرحهای گرافیت در راستای تولید باتریهای لیتیوم– یون وابسته است و کشورهایی مانند آمریکا و چین اقدامات بسیار اساسی را برای تولید گرافیت در جهان انجام دادهاند. گرافیت بهعنوان جزء جداییناپذیر در ساختار بسیاری از صنایع مهم، از واحدهای تولید انرژی هستهای گرفته تا گوشیهای تلفن همراه هوشمند، همواره مورد توجه صنایع مربوطه خواهد بود. نمودار 1 میزان مصرف گرافیت را توسط صنایع مختلف در سال 2016 نشان میدهد. انتظار میرود که با توجه به رشد فزاینده صنعت باتریها، سهم این بخش در مصرف گرافیت تا درصدهای بسیار بالاتری افزایش پیدا کند.