به گزارش می متالز، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت با اشاره به آغاز فعالیت دولت جو بایدن در آمریکا طی آینده ای نزدیک،اظهارداشت: اگر بایدن گفت که آمریکا می خواهد در مسیر قانون قرار گیرد و به تعهداتش عمل کند، جواب ما صریح، روشن و ساده است و می گوییم اگر شما به همه تعهدات خود عمل کردید، ما نیز به همه تعهدات خود عمل خواهیم کرد.
رئیس جمهور افزود: اگر عمل نکردید ما در برابر شما سر فرود نمیآوریم، شما اگر به تعهدات عمل کردید منّتی سر ما نگذاشتید، تا حالا یک کار خلاف قانونی انجام میدادید حالا از کارِ خلاف قانون دست برداشتید، پشیمان شدید و فهمیدید اشتباه کرده اید.
روحانی با بیان اینکه ملت ایران در سه مقطع مهم تاریخی یعنی در نهضت و انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و جنگ اقتصادی، با ایستادگی و وحدت توانست در برابر دنیا پیروز شود، گفت: ملت ایران هم در مقطع اول یعنی و نهضت و انقلاب، هم در جنگ تحمیلی هشت ساله و هم در این جنگ اقتصادی سه ساله تنها بود اما روی پای خود ایستاد و تا رسیدن به پیروزی مقاومت کرد.
رئیس جمهور با گرامیداشت نوزدهم دی ماه؛ سالگرد قیام مردم قم علیه رژیم ستمشاهی اظهار داشت: 19 دی ماه 56 سرآغازی برای حرکت مردم در برابر رژیم وابسته و فاسد آن زمان بود و در حقیقت فساد، غیرقانونی و وابسته بودن و غیردینی و غیراسلامی دلایلی بود که در آن مقطع مردم را علیه آن رژیم فاسد به خیابانها کشاند.
روحانی اضافه کرد: چهلههای 19 دی 56 در شهرهای مختلف از جمله تبریز و یزد ادامه یافت تا به ماجرای 17شهریور و حرکتهای مردم در ایام محرم و تاسوعا و عاشورا و در نهایت به پیروزی انقلاب اسلامی ختم شد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مقاومت، ایستادگی، صبر و اراده مردم در برابر رژیم وابسته از زمانی که با حرکت سریع از دی ماه 56 آغاز شد یک سال بعد در دی ماه 57 به ثمر رسید و شاه در این ایام مجبور به فرار از کشور شد و انقلاب اسلامی به پیروزی رسید. خداوند متعال یک سال پس از ایستادگی، پشتکار و مبارزه بیامان، پیروزی را نصیب مردم کرد.
روحانی دوران دفاع مقدس را مقطع دیگری در ایستادگی و پیروزی ملت ایران برشمرد و گفت: یک سال پس از آغاز جنگ تحمیلی در شهریور 59 از سوی ابرقدرتها و مزدوران آنها، اولین پیروزیهای بزرگ در مهر سال 60 با عملیات ثامنالحجج و شکستن حصر آبادان نمایان شد و این روند تا پیروزی نهایی ادامه یافت.
رئیس جمهور اضافه کرد: در این مقطع نیز یک سال مقاومت شدید مردم در برابر تجاوز بیگانه، ملت ایران را در مسیر پیروزی و در نهایت پیروزی نهایی قرار داد.
روحانی سال 97 و آغاز جنگ تحمیلی اقتصادی را مقطع دیگر ایستادگی و پیروزی مردم دانست و گفت: در سال 97 کسی که در راس قدرت بزرگ جهانی بود مدعی بود که با تحریمهای شدید اقتصادی میتواند نظام ایران را سرنگون کند و این اقدامش تا 22 بهمن 97 به نتیجه خواهد رسید اما در این مقطع نیز نتیجه ایستادگی، صبر و پشتکار مردم، در یک سال بعد آشکار شد به نحوی که در اواسط سال 98 رشد تورم سیر نزولی یافت و آرامش اقتصادی نسبی در کشور حاکم شد.
رئیس جمهور افزود: بی تردید اگر همان روند سال 98 ادامه مییافت شاهد موفقیتهای دیگری هم میبودیم اما در اواخر سال 98 با شیوع ویروس کرونا با بحران جدیدی مواجه شدیم.
روحانی با بیان اینکه دولت در شرایط غیرعادی و جنگی توانسته کشور را اداره کند، گفت: با اقداماتی که انجام شده هم فعالیتهای تولیدی و توسعهای ادامه دارد و هم زندگی مردم البته با سختی و دشواری در جریان است و مردم برای تهیه کالاهای اساسی با کمبود مواجه نیستند ضمن اینکه به خاطر برخی بیانصافیها دچار مشکل شدند و تا حدودی در زمینه مدیریت هم باید کار بهتری انجام میگرفت.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دولت به رغم همه مشکلات و محدودیتهایی که با آن مواجه هست، کمکهایی را برای اقشار آسیبپذیر اختصاص داده است که میتوان به بسته معیشتی ماهیانه برای 60 میلیون نفر و بستههای حمایتی متعدد به خاطر شرایط کرونایی اشاره کرد.
روحانی تاکید کرد: هدف اصلی دولت در همه این مقاطع این بوده که حداقل زندگی و معیشت برای اقشار آسیبپذیر فراهم باشد ضمن اینکه در کنار این اقدامات، فعالیتهای عمرانی و توسعهای را هم ادامه داده و هر روز شاهد افتتاحهای متعدد در کشور هستیم.
رئیس جمهور با اشاره به اقدامات دولت در زمینه آب، برق، ارتباطات و بهداشت و آموزش، اظهار داشت: فقط در هفته گذشته 137 روستا به شبکه آب پایدار متصل شدند و در طول هفت سال گذشته بیش از 12هزار روستا به این شبکه متصل شدند و امروز بیش از 8میلیون نفردر روستاها از آب سالم پایدار برخوردار هستند که این رقم تا آخر دولت به بیش از 9 میلیون نفر خواهد رسید این در حالی است که قبل از این دولت حدود 900هزار نفر از روستاییان دارای آب سالم و پایدار بودند.
روحانی خاطرنشان کرد: با اقدامات دولت همچنین افراد کم مصرف که عمدتا از اقشار کمدرآمد هستند از آب، برق و گاز رایگان برخوردار شدهاند.
رئیس جمهور گفت: امسال علیرغم تحریم،جنگ اقتصادی و کرونا در شش ماهه اول شاهد رشد اقتصادی هستیم و امیدواریم تا پایان سال هم رشد مثبت اقتصادی داشته باشیم در حالی که در شرایط کرونا تعداد معدودی از کشورهای جهان از رشد مثبت برخوردار هستند.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه شرایط مختلف انجام اقدامات متفاوتی را اقتضا میکند و همه باید به این موضوع توجه داشته باشند، اظهار داشت: بدون تردید اقداماتی که باید در شرایطی که دشمن جنگ اقتصادی را تحمیل کرده و جامعه ملتهب است، انجام شود با شرایط عادی متفاوت است لذا هدف دولت از اختصاص ارز 4200 تومانی برای تامین کالاهای اساسی به خاطر آن است که قیمت کالاها برای مردم قابل تحمل باشد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی اگر افرادی از این موضوع سوءاستفاده کردند دلیل نمیشود که کل این تصمیم کنار گذاشته شود، بدون تردید بایستی با هر کسی که در این زمینه تخلف کرده برخورد جدی شود لذا اینکه تعداد معدودی از تصمیم اختصاص ارز 4200 تومانی تخلف کردهاند مبنا نمیشود که کار و تصمیم نادرست بوده است.
روحانی افزود: در یک سال گذشته دولت به طور تدریجی و در حدی که جامعه بتواند تحمل کند تعدادی از کالاها را از شمول اختصاص ارز 4200 تومانی خارج کرده است و امروز چند قلم از کالاها باقی مانده که برای مردم اهمیت دارد البته ممکن است دولت در شرایط مناسب تصمیم دیگری در زمینه این کالاها نیز اتخاذ کند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: سر و صدا کردن و جار زدن در خصوص برخی از تصمیماتی که هنوز نهایی نشده و در کمیسیون تلفیق در حال بررسی است، فایدهای جز ایجاد رانت و فساد ندارد.
روحانی با بیان اینکه دولت بودجهای را برای اداره کشور در سال آینده تدوین کرده و از تمام مفاد آن و تبصره به تبصره آن دفاع میکند، گفت: از مجلس شورای اسلامی توقع داریم که در این زمینه همکاری کنند و البته اگر پیشنهاد و اصلاحی لازم است از آن استقبال میکنیم اما شاکله بودجه حفظ شود چرا که طبق قانون اساسی، بودجه را دولت تنظیم و تدوین میکند و البته مجلس هم حق دارد آن را اصلاح کرده و پیشنهاد جدید بدهد.
رئیس جمهور تصریح کرد: همه باید با یکدیگر همکاری کنیم تا در نهایت بودجه بهتری به نفع مردم به تصویب برسد.
روحانی با تاکید بر اینکه خطوط قرمزی در بودجه وجود دارد که قابل شکستن نیست، گفت: دولت قبول نمیکند که بدون حساب و کتاب، مالیاتها افزایش یافته و عوارض گمرکی به هم بریزد چرا که معتقدیم به اندازه کافی مردم تحت فشار هستند.
رئیس جمهور گفت: دولت مصمم است در سال آینده روزانه 2میلیون و 300هزار بشکه نفت و میعانات بفروشد و قدرت آن را هم دارد لذا اگر این موضوع کنار گذاشته شده و به جای آن مالیات در نظر گرفته شود قطعا به مردم فشار خواهد آمد.
روحانی افزود: همچنین به منظور تقویت پول ملی پیش بینی کردهایم که قیمت دلار بر مبنای 11هزار و 500 تومان باشد و چنانچه این رقم یک مرتبه به 17هزار تومان افزایش یابد بدون تردید آثار و تبعات اقتصادی زیادی برای مردم خواهد داشت لذا نباید مردم و دولت را در ماههای آخر تحت فشار مشکلات اقتصادی قرار داد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: تراکنشهای بانکی که مردم انجام میدهند برای خرید جنس یا خدمات است و قرار نیست که چندین بار از مردم مالیات اخذ شود و همه اینها خطوط قرمزهایی هستند که دولت آنها را مدنظر قرار داده است.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی در روز 18 دی ماه اشاره کرد و گفت: هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی البته به خطا و اشتباه، حادثه بسیار تاسفانگیز و دردناکی بود و با خانواده جانباختگان این حادثه ابراز همدردی میکنیم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: از زمانی که علت سقوط هواپیما آشکار شد به مسوولین اعلام کردم که هر آنچه اتفاق افتاده را به مردم اعلام کنند و البته مسببین آن بایستی در دادگاه عادلانه محاکمه شوند و بیتردید قوه قضاییه همه عاملین حادثه را تحت محاکمه قرار خواهد داد و این برای مردم بسیار اهمیت دارد.
روحانی گفت: بایستی همه زوایای این حادثه روشن شود و مردم از آن اطلاع یابند و در نهایت دادگاه هم بایستی حکم نهایی را اعلام کند.
رئیس جمهور افزود: دولت در جلسه هفته گذشته در خصوص پرداخت خسارات به خانواده جانباختگان این حادثه تصمیمگیری کرد و در این راستا مقرر شد بدون تفکیک جانباختگان به داشتن تابعیت ایرانی و یا غیرایرانی، 150هزار دلار به عنوان خسارت پرداخت شود.
روحانی تصریح کرد: درباره قصور و تقصیر هم قطعاً در دادگاه محاکمه انجام خواهد شد و خواهان آن هستیم آنچه حق است بدون هیچ اغماضی مورد رسیدگی قرار بگیرد و محاکمه عاملان بایستی با دقت در دادگاه عادله انجام شود.
رئیس جمهور در ادامه با گرامیداشت رحلت آیتالله هاشمی رفسنجانی در 19 دی ماه خاطرنشان کرد: مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی حداقل در دو مقاومت ملی مردم ایران جزء سرداران و در خط مقدم بود و در موفقیتهای این مقاطع تاریخی نقش اصلی داشت.
روحانی آیتالله هاشمی رفسنجانی را جزء مظلومین تاریخ توصیف کرد و گفت: شهید بهشتی را به عنوان مظلوم اول میشناسیم اما ایشان مظلومی بود که بعد از شهادت مقام، جایگاه و منزلت ویژهای در افکار عمومی پیدا کرد اما مظلومیت آیتالله هاشمی همچنان ادامه دارد.
رئیس جمهور تصریح کرد: همه باید از بزرگان خود قدردانی کنیم و اگر قدردانی نشود تاریخ قضاوت خوبی از ما نخواهد داشت.
متن کامل سخنان رئیس جمهور به این شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
در ایام قیام مردم قم در 19 دی سال 56 هستیم. در هفدهم دی مقاله اهانت آمیزی به رهبر انقلاب اسلامی و مرجع تقلید شیعیان، حضرت امام(ره) در یکی از روزنامهها منتشر شد و حرکتی در هجدهم دی در قم به وجود آمد و در 19 دی ادامه یافت و به کشتار خونین مردم منتهی شد.
در سال 56 و از آبان ماه که شهادت فرزند برومند امام(ره) مرحوم حاج آقا مصطفی خمینی در نجف اتفاق افتاد، حرکتی در سراسر ایران آغاز شد و این حرکت آنچنان شدید بود که من در سخنرانیای که در مسجد ارگ برای ختم شهید حاج آقا مصطفی خمینی داشتم، آنجا پیشنهاد لقب و کلمه امام را برای مرجع عالیقدرمان آیتالله خمینی مطرح کردم تقریبا بلادرنگ همه مردم پذیرفتند یعنی این کلمه امام را در هفتههای بعد در همه مجامع و مجالس و در زبان مردم میدیدیم و این نشانه عشق و علاقه مردم نسبت به رهبر انقلاب و نهضت اسلامی بود. با این حرکت مردم که در آبان شروع شد و با کار احمقانه ای که رژیم در دی ماه انجام داد و با مقاله اهانت آمیز به امام، نهضت اسلامی شور و شوق جدیدی پیدا کرد.
19 دی در واقع سرآغازی برای حرکت مردم در برابر رژیم وابسته و فاسد آن زمان شد. هم فساد هم غیرقانونی بودن و هم وابسته بودن و هم غیردینی و غیر اسلامی بودن، همه اینها دلایلی بود که مردم را به خیابانها کشاند.
19 دی قم، در نهایت منتهی شد به 29 بهمن تبریز یعنی چهله قم در تبریز برگزار شد و این چهلهها ادامه پیدا کرد بعد در فروردین 57 در یزد و به همین صورت ادامه پیدا کرد تا به ماجرای 17 شهریور و حرکت های مردم در تاسوعا و عاشورا و ایام محرم انجامید.
مقاومت و ایستادگی، صبر، اراده مردم در برابر رژیم وابسته، با حرکتِ سریعی که از دی 56 آغاز شد، یک سال بعد در دی 57 به ثمر نشست یعنی دی 57 همان ماهی بود که شاه مجبور به فرار شد و از کشور خارج شد و با فرار شاه معلوم بود که دیگر انقلاب پیروز شده و این انقلاب در ماه بهمن به پیروزی نهایی خود رسید.
البته اصل نهضت و انقلاب از سال 41 شروع شده بود، در سال 42، 43 اوجهایی داشتیم ولی در سال آخر ، مردم یک سال ایستادگی، پشتکار و مبارزه بی امان داشتند و خداوند پیروزی را نصیب مردم عزیز کرد و انقلاب پیروز شد.
کار دیگری که مردم انجام دادند در جنگ تحمیلی در سال 59 بود. آنجا هم یک جنگ شدید تحمیلی از سوی مزدوران ابرقدرتها و با حضور خودِ ابرقدرتها در پایان شهریور 59 بر مردم تحمیل شد و یک سال بعد تقریبا شاهد اولین پیروزیهای بزرگ در این حرکت مردم بودیم. در مهر سال 60 با عملیات ثامنالحجج و شکستن حصر آبادان به پیروزی رسیدیم البته بعد هم ادامه پیدا کرد. پیروزی رزمندگان ما در آذر بعد در بستان بعد در فروردین سال 61 فتحالمبین و تا خرداد 61 که منتهی به آزادسازی خرمشهر شد و تا پایان جنگ این روند ادامه یافت. اینجا هم یک سال مقاومت شدید مردم در برابر یک تجاوز بیگانه ما را در مسیر پیروزی قرار داد و در نهایت پیروزی نهایی را هم نصیب ملت ایران کرد.
حرکت سوم مردم در سال 97 است. 97 جنگ تحمیلی اقتصادی بر مردم تحمیل شد و کسی که در رأس یک قدرت بزرگ جهانی بود، به صراحت مدعی شد که باید نظام ایران را از طریق جنگ اقتصادی سرنگون کنم، آنچنان فشاری بر مردم وارد کنم که در تاریخ بینظیر باشد. اینها تعبیرات خودشان است، فشاری که تا 22 بهمن 97 نتیجه خواهد داد و شما خواهید دید دیگر جشنی به نام جشن انقلاب نخواهد بود و فرش قرمز در خیابانهای تهران برای آمریکا پهن میشود و در این حرکت سوم هم با ایستادگی، مقاومت، صبرو پشتکار در همان یک سال اول، پیروزی آشکار شد.
در سال 97 این جنگ بر ما تحمیل شد در 98 آثار پیروزی این جنگ پدیدار شد یعنی در سال 98 بعد از فصل بهار در همان آخر فصل بهار رشد تورم سیر نزولی را طی کرد، شرایط اقتصادی آرامش بهتری پیدا کرد و اگر آن روند ادامه پیدا میکرد در 99 شرایط بهتری میداشتیم اما در آخر 98 با کرونا مواجه شدیم و مشکل اقتصادی که برای همه دنیا پیش آمد برای ما هم پیش آمد در عین حال دولت در یک شرایط غیرعادی و در یک جنگ توانست کشور را به گونه ای اداره کند که هم فعالیتهای تولیدی و فعالیتهای توسعهای را ادامه بدهد و هم زندگی مردم از شرایط سخت عبور کند.
البته زندگی مردم زندگیِ سختی شد معلوم هم بود چون در جنگ و محاصره شدید بینالمللی بودیم، از همه طرف ما را محاصره کردند اما در عین حال مردم صف نبستند، مردم برای پیدا کردن کالای اساسی از این خیابان به آن خیابان نرفتند، هر جا میرفتند کالا در اختیار مردم بود. البته قیمتها مقداری به طور طبیعی و به خاطر شرایط جنگ و هم به خاطر بیانصافی برخی از افرادی که در زمینه اقتصادی فعالیت میکردند و مقداری هم به هر حال در زمینه مدیریتها، میبایست کار بیشتری انجام میدادیم، اینها دست به دست هم داد و مردم در سختی و فشار بودند اما در عین حال دولت در این زمینه اقدامات خود را انجام داد و در هر مقطعی کمک هایی را برای اقشار آسیبپذیر اضافه کرد.
از آبان سال 98 یک بسته حمایتی معیشتی ماهیانه برای 60 میلیون نفر مقرر کردیم و ادامه دارد. در شرایط کرونا هم بستههای حمایتی متعددی را مقرر کردیم. برای سه میلیون نفری که خیلی در شدت بودند برای آنها بستههای حمایتی قرار دادیم همچنین وام در اختیار بنگاهها و مردم قرار دادیم، در این اواخر هم باز یک بسته حمایتی جدید برای 35 میلیون نفر مقرر کردیم.
دولت در همه مقاطع اولین هدفش این بوده که اقشار آسیب پذیر بتوانند حداقل معیشت خود را داشته باشند و در عین حال دولت فعالیتهای عمرانی و توسعهای خود را هم ادامه دهد لذا هر هفته و هر روز در کشور در97، 98، 99 افتتاحهای متعدد داشتیم.
در یک رسانه خارجی بعضیها خیلی عصبانی شده بودند از این گفته من که در این دولت بیش از دولتهای قبل به اقشار آسیبپذیر رسیدگی کردیم مجری خارجی خیلی به سر و سینه میزد که از کجا، چطوری؟ از همینجا که این دولت با همه فشار و با همه جنگی که وجود داشته در زمینه آب، برق، ارتباطات، راه، بهداشت، آموزش برای روستاهای دورافتاده، اقدامات بزرگی در کشور انجام داده است.
در همین هفتهای که گذشت 137 روستا به شبکه آب سالم پایدار متصل شد و در طول این هفت سال و چند ماه بیش از 12 هزار روستا به شبکه آب سالم پایدار متصل شده است. قبلا هم گفتم که در این دولت، جمعیت بیش از 8 میلیون نفر آب سالم پایدار در اختیارشان قرار گرفته که تا آخر این دولت بیش از 9 میلیون میشود، قبل از این دولت و تا سال 92 حدود 900 هزار نفر از روستاییان دارای آب سالم پایدار بودند، پایان این دولت 900هزار به 10 میلیون و بیش از 10 میلیون تبدیل میشود.
برای افراد کم مصرفی هم که معمولا هم از اقشار محروم هستند نیز آب، برق و گاز مجانی شده است. اگر شما عصبانی هستید تقصیر ما نیست این کار ملت ما هست. ملت ما در این زمینه حرکت کرده و علیرغم فشار دشمن و تحریم، هم برای مردم و اقشار آسیبپذیر تسهیلات فراهم کرده و هم آب، برق، راه، شبکه بهداشت و ارتباطات را به روستا رسانده است و این کاری است که انجام میدهد و از طرفی هم بستههای حمایتی در اختیار اقشار کمدرآمد قرار داده است.
امسال در سال 99 علیرغم تحریم، جنگ و کرونا در 6 ماه اول رشد اقتصادی داشتیم و انشالله پایان امسال هم رشد مثبت داریم وجزو تعداد معدودی از کشورهای دنیا هستیم که در شرایط کرونا رشد مثبت داریم. در تورم هم در آذر ماه، تورم ماهانه کنترل شد و مقداری کاهش پیدا کرد، تورم نقطه به نقطه کاهش پیدا کرده و روندی را شاهدیم که کشور روی پای خود ایستاده است.
کسی در دنیا فکر نکند که تحریم ملت ایران را از پا درمیآورد، کسی فکر نکند جنگ اقتصادی ملت ایران را از پا درمیآورد. ما مسیر را با قدرت ادامه میدهیم. البته هر وقت طرف مقابل، تسلیم قانون شد استقبال میکنیم.
آیا نباید از کسی که در کوچه ظلم میکند و سنگ میزند، شیشه میشکند و در یک لحظه عاقل میشود و میگوید من از این به بعد نمیخواهم شیشه بشکنم، استقبال کنیم؟ ما استقبال میکنیم هر وقت این شخص خُل که شیشه ما را میشکند آمد و گفت من از این به بعد فهمیدم شیشه شکستن هنر نیست من شیشه را دائم میشکنم و شما شیشه دیگری میاندازید. این کار من اثری ندارد، به شما خسارت میزنم و به زحمت میاندازم ولی من هم به هیچچیز نمیرسم حالا دست برداشتم و توبه کردم. هر وقت این کار شد ما استقبال میکنیم.
اگر دولتی که در آینده نزدیک در آمریکا سرِ کار میآید، دو هفته دیگر که آقای بایدن قدرت را در اختیار میگیرد اگر گفت آمریکا دیگر شیشه شکستن را رها کرده و دیگر توبه کرد و میخواهد در مسیر قانون قرار بگیرد و به تعهدات خود عمل کند اگر از ما سوال کند جواب ما خیلی صریح و روشن و ساده است میگوییم اگر شما به همه تعهدات عمل کردید ما هم به همه تعهدات عمل میکنیم. اگر عمل نکردید ما در برابر شما سر فرود نمیآوریم، شما اگر به تعهدات عمل کردید منّتی سر ما نگذاشتید، تا حالا یک کار خلاف قانونی انجام میدادید حالا از کارِ خلاف قانون دست برداشتید، پشیمان شدید و فهمیدید اشتباه کردید.
بنابراین ملت ایران در سه مقطع تاریخی مهم در نهضت اسلامی و انقلاب اسلامی در جنگ تحمیلی 8ساله و دفاع مقدس و در جنگ اقتصادی با ایستادگی، مقاومت، پشتکار، صبر، وحدت توانسته در برابر دنیا پیروز شود، هم مقطع اول در برابر دنیا بود آن وقت که در نهضت و انقلاب بود کسی پشت سر ما نبود، ملت ما تنها بود هم در جنگ، ملت ما تنها بود و همه آن طرف بودند هم در این جنگ اقتصادی سه ساله، ملت ما تنها بود، روی پای خودش ایستاد و توانست مقاومت کند و بحمدالله تا امروز ملت ما پیروز بوده و این پیروزی را تا پایان ادامه خواهد داد.
در اینجا یک نکته مهمی را میخواهم اشاره کنم و آن اینکه برخی از دوستانی که در رسانهها صحبت میکنند حواسشان باشد که شرایط ما چه بوده است؟ در شرایط مختلف اقدامات مختلف نیاز است. یک وقت کشور در شرایط تعادل هست و یک وقت شرایط کشور شرایطی است که جنگ بر ما تحمیل شده و شرایط جامعه ملتهب است لذا آنجا شرایط دیگری را اقتضا میکند. اگر دولت برای کالای اساسی با همه سختیها و مشکلات که برای بانک مرکزی، برای دولت، برای صمت، برای کشاورزی دارد، ارز4200 تومان را مقرر کرده برای اینکه قیمت آن برای مردم قابل تحمل باشد. دیگر کسی نگوید چرا 4200تومان؟ بعد میگوید یک شخصی سوءاستفاده کرده. این شد حرف؟ ما برای یک عده مردمی که گرفتار هستند بستههایی برای حمایت از آنها درست کردیم و به اشخاصی گفتیم که این بستهها را به مردم برسانید حالا اگر این وسط یکی، این بسته را نرساند و دزدید، آیا باید بگوییم کلِ این بسته و کمک ایراد داشته است؟ بله عدهای بودند که 4200 تومان گرفتند و جنس را نیاوردند اینها را ببرید محاکمه کنید، هر کاری میخواهید بکنید، هر چه قانون میگوید. هر که تخلف کرده با او برخورد کنید. اینکه تعداد معدودی تخلف کردند مبنا نمیشود که کار نادرست است، کار کاملا درست بوده و بر مبنای یک کار درستی انجام دادیم.
البته در یک سال گذشته تعدادی از کالاهای 4200 تومانی را به تدریج خارج کردیم و گفتیم ارز نیمایی به اینها اختصاص پیدا کند. برای چای، برنج، شکر و لاستیک این کار را کردیم. آرام آرام طوری با آرامش کار کردیم که بعضیها خبر ندارند و اصلا نفهمیدند. یک عده مصاحبه میکنند میبینیم که اصلا اینها نفهمیدند، خرید هم میکردند و حبوبات میخریدند ولی نفهمیدند که حبوبات را از لیست 4200 تومانی خارج کردیم، برنج خرید میکردند و نفهمیدند، این خوب است خیلی هم خوب است و معنای آن این است که فکر کردند با ارز 4200 تومانی است. قدم به قدم 4200 تومانی را خارج و شرایط را عادی کردیم. چند قلم باقی ماند که آن چند قلم برای ما مهم بود، دارو و چند قلم دیگر از کالاهای اساسی برای ما مهم بود لذا آنها را نگه داشتیم.
در عین حال دولت ممکن است برای آنها هم در یک شرایط مناسب و قابل قبولی، تصمیماتی بگیرد اما از امروز دور دور کردن، از امروز طبل و دُهُل راه انداختن، از امروز اعلام کردن که دوران 4200 پایان یافت، به چه کسی خدمت و کمک میکنید؟
بعضی از حرفها هست که باید به موقع و به درستی عمل کرد نه جار زد، موقع جار زدن نیست، موقع طبل و دهل نیست که بیاییم شعار بدهیم، شعاری که شما میدهید نتیجه آن چه میشود؟ یک عده سوءاستفاده میکنند، همان رانتی که شما میگویید همان درست میشود، همان فسادی که شما میگویید همان فساد درست میشود.
میخواهم از نمایندگان عزیز مجلس شورای اسلامی خواهش کنم ، ما قرار گذاشتیم کار بزرگی با هم انجام دهیم. دولت زحمت کشیده و ماهها تلاش و فکر کردیم تا بودجهای را برای اداره سال 1400 تحویل مجلس شورای اسلامی دادیم. ما از تبصره به تبصره آن با قدرت دفاع میکنیم و یکی از بهترین بودجههایی بوده که دولت نوشته و تحویل مجلس شورای اسلامی داده است. از مجلس هم توقع داریم این را بررسی کند و با هم همکاری کنیم جایی هم اگر پیشنهاد بهتری دارد واصلاح را لازم میداند، از آن استقبال میکنیم اما شاکله این بودجه باقی بماند.
طبق قانون اساسی بودجه را باید دولت به مجلس بدهد، مجلس نمیتواند بودجه بنویسد، بودجه را دولت مینویسد، دولت میداند چطور باید دخل و خرج را اداره کند البته مجلس حق دارد آن را اصلاح کند، پیشنهاد جدید بدهد. توقع ما هم این است که همه با هم همکاری کنیم تا در پایان بودجه بهتری به نفع مردم دربیاید.
در بودجه خط قرمزهایی داریم که آن خط قرمزها قابل شکستن نیست. از نمایندگان محترم مجلس خواهش میکنم به هر حال به خط قرمزهای ما توجه کنند. وضع اقشار کم درآمد جامعه خط قرمز ما است، نمیتوانیم بیش از این به مردم فشار بیاوریم، خودِ جنگ به مردم فشار آورده است. یک عده هم بودند که بیانصاف بودند آنها هم به مردم فشار آوردند، دیگر بیشتر نمیشود. یک دفعه مالیات را به هم زدن و اضافه کردن و عوارض گمرکی را اضافه کردن، باعث می شود که مردم زیر این بار کمرشان خورد شود، ما قبول نمیکنیم بیحساب و کتاب مالیات افزایش پیدا کند.
برای بودجه مسیر پیشنهاد کردیم گفتیم مصمم هستیم که در سال آینده روزانه 2میلیون و 300 هزار بشکه نفت و میعانات بفروشیم، گفتیم این تصمیم ما است و قدرت این کار را هم داریم، شما بیایید این نفت را یک تکه بردارید و کنار بگذارید بعد جای آن مالیات اضافه کنید، این فشار بر مردم میآورد نباید این کار را بکنیم. باید بنشینیم با هم فکر کنیم و راه حل پیدا کنیم.
برای اینکه پول ملی به جایگاه شایسته خود برگردد و ارزش پول ملی قابل قبول باشد. در شرایط جنگ ارزش پول ملی ما کاهش پیدا کرد ومردم شاهد هستند که از سال 97 به این طرف در این جنگ چه شرایطی داشتیم.
برای سال آینده پیشبینی دیگری کردیم. البته در بودجه اسم قیمت دلار را ذکر نکردیم جز یک مورد که عرض میکنم. قیمت را بر مبنای 11هزار و 500 تومان گذاشتیم. حالا یک دفعه این پول از 11 بشود 17؟ میدانید چه میشود، آثار و تبعات آن چیست؟ همه باید روی این مساله فکر کنیم، روی این مساله بیندیشیم که یک دفعه مردم را در مشکلات قرار ندهیم. دولت را در ماههای آخر در مشکلات قرار ندهیم، مردم را در مشکلات قرار ندهیم. وقتی شما قیمت دلار را بالا میبرید بعد در عوارض گمرکی میخواهید بر مبنای این قیمت دلار عوارض را بگیرید، بر این مبنا میخواهید محاسبات را انجام دهید، بودجه را ببندید، دچار مشکل میشویم. اینها خط قرمزهای ما است. در زمینه مساله تورم به هرحال زندگی مردم باید اداره شود.
مردم تراکنشهایی را که انجام میدهند برای چیست؟ یا جنس یا خدمت میخرد و تراکنش انجام میدهد، چند بار باید از او مالیات بگیریم؟ برای کالا و خدمات از شخص مالیات گرفتیم و دومرتبه برای تراکنش هم باز بخواهد مالیات بدهد، چند بار باید مالیات بدهد؟ نمیشود، واقعا باید اینها را مدنظر قرار دهیم اینها خط قرمزهای مهمی است که دولت مدنظر دارد.
درخصوص کالاهای اساسی، در یک جلسه خصوصی نشستیم با رئیس مجلس و رئیس کمیسیون تلفیق و یکی دو نفر دیگر، به عنوان نماینده مجلس و عضو کمیسیون تلفیق صحبت کردیم و تاکید کردیم با هم روی این موضوعات فکر کنیم و با هم به نتیجه برسیم وقتی به نتیجه رسیدیم باید عمل کنیم نه اینکه از حالا بگوییم سه ماه این وسط فاصله است، شما بودجهای که میخواهید تصویب کنید چه وقت میخواهد اجرا شود؟ در فروردین. از الان که اعلام میکنید، سه ماه مردم در فشار قرار میگیرند این بودجه که امروز قابل اجرا نیست بعد هم شما که هنوز تصویب نکردید شما در کمیسیون تلفیق بحث میکنید باز هم ممکن است تا آخر کمیسیون تلفیق تغییراتی روی آن انجام شود بعد هم ممکن است درصحن علنی تغییرات کند، ما هم نماینده مجلس بودیم میدانیم مجلس چه خبر است و سازوکارش چیست، برنامههایش چگونه است.
از رادیو تلویزیون هم یک گلهای دارم، حالا مصوباتی که کمیسیون تلفیق میگذراند نمیتوانم بگویم که پخش و گفته نشود اما باید برای مردم توضیح داده شود که این نظر ابتدایی مجلس است این نظر ممکن است تغییر کند در نهایت ممکن است به صورت دیگری دربیاید. نکند یک چیزهایی را اعلام کنیم از فردا صبح در بازار در قیمت جنسها اثر بگذارد آخرش هم برود در مجلس تصویب نشود، تازه اگر مصوبه را نهایی کنید باید به شورای نگهبان برود آنجا به هر حال اصلاحات و نهایی شود.
از نمایندگان محترم مجلس خواهش میکنم از کمیسیون تلفیق، از همه عزیزانمان در مجلس، با هم همکاری کنیم. ما در این چند ماه هم نتیجه همکاری و هم نتیجه عدم همکاری را دیدیم هر کجا بهتر با هم همکاری کردیم بهتر پیش رفتیم، مفیدتر بوده، بهتر به ثمر و نتیجه رسیدیم. انشاءالله بتوانیم در کنار هم این لایحه را به نهایت برسانیم و به گونهای تصویب کنیم که به نفع مردم و جامعه باشد و همه ما استفاده کنیم.
دو نکته کوتاه دارم به آنها اشاره کنم یکی اینکه 18 دی یک روز تاسفانگیزی برای ما بود در این روزیک هواپیمایی به خطا و اشتباه مورد هدف قرار گرفت و سرنگون شد و عزیزان ما در آن هواپیما همه آنها جان به جان آفرین سپردند. خیلی برای ما دردناک بود، روز بسیار سختی بود البته آغاز آن برای ما روشن نبود که حادثه چیست. آن روز چهارشنبه برای ما روشن نبود، روز پنجشنبه تقریبا و روز جمعه گزارشات کامل آمد و روشن شد که شرایط چگونه بوده و از همان وقت هم به مسوولین گفتیم هر چه هست به مردم اعلام کنید ما نمیتوانیم چیزی از مردم مخفی نداریم، به مردم اعلام کنید و همان روز هم گفتیم که مسببین این حادثه، اشتباه کردند هر چه بوده باید در یک دادگاه عادلانهای محاکمه شوند، امروز هم بر این اصرار داریم، حتما هم قوه قضاییه این کار را خواهد کرد. قوه قضاییه همه عامل یا عاملین این حادثه را مورد محاکمه قرار میدهد. این محاکمه برای ما مهم است، افراد اگر قصور کردند، تقصیر کردند، اشتباه کردند، هر چه که بوده، ناهماهنگ بودند، هماهنگ بودند، همه زوایای مساله باید روشن شود و مردم مطلع شوند که امر چگونه بوده و دادگاه هم حکم نهایی خود را انجام دهد.
دولت همه تلاش خود را در این یک سال انجام داده و در جلسه هفته قبل به این تصمیم رسید که خسارات مردم را پرداخت کند و تابعیت هم در نظر نگرفت هر کس تبعه هر کجا هست چه ایرانی چه غیر ایرانی همه را مساوی حساب کردیم، برای همه به طور مساوی 150هزار دلار به عنوان خسارت مدنظر قرار دادیم و انشاءالله این پول به آنها پرداخت خواهد شد. درباره هواپیما هم با خودِ اوکراین در حال مذاکره هستیم، مذاکره به نتیجه میرسد. درمورد کسانی که این حادثه را به وجود آوردند قصور یا تقصیر یا هر چه بوده قطعا در دادگاه محاکمه خواهند شد. در این دادگاه هم میخواهیم هر چه حق و عدل است بدون هیچ اغماضی اجرا شود و انشاءالله این کار انجام خواهد گرفت.
30میلیون دلار تهیه و در اختیار قرار داده شد تا این بخش از مساله را حل و فصل کنیم ولی این معنایش این نیست که تاثیر در محاکمه بگذارد، محاکمه عاملان باید با دقت و شرایط خودش در دادگاه عادله انجام بگیرد.
روز 19 دی روز رحلت مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی است، یاد آن عزیز را هم گرامی میدارم که در آن سه مقاومت ملی که گفتم لااقل در دو مقاومت ملی آن مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی جزو سرداران حرکت مردمی بود چه در انقلاب اسلامی و نهضت اسلامی جزو سرداران بود، جزو افراد خط مقدم بود در کنار مقام معظم رهبری، شهید بهشتی، شهید مطهری و همه عزیزانی که بودند اینها همیشه در کنار امام(ره) بودند تا نهضت و انقلاب به پیروزی رسید. در مقاومت دوم و جنگ تحمیلی هم مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی وظایف سخت و سنگینی بر دوش داشت از ابتدا به عنوان نماینده امام(ره) در شورای عالی دفاع آن زمان بود و بعد هم به هر حال به عنوان فرمانده جنگ از طرف امام(ره) تعیین شد. خاطرات بسیار زیادی از ایشان در دوران دفاع مقدس دارم ضمن اینکه ایشان حکم ریاست قرارگاه خاتمالانبیا را به من داد، مقام معظم رهبری حکم فرماندهی پدافند هوایی را به من داد، حکم ستاد کمک هایی که انجام میگرفت برای جبهه و جنگ را به من دادند از همه اینها خاطرات فراوانی از این مرد بزرگ به خاطر دارم که تلاشهای فراوانی ایشان کرد تا موفقیتهای جنگ به وجود بیاید.
و باید این نکته را اضافه کنم که مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی یکی از مظلومین تاریخ ما است. جای تاسف دارد مظلوم اول، شهید بهشتی بود که خیلی مظلوم بود و جملهای که خودِ آقای هاشمی از شهید بهشتی نقل کرد که از مظلومیت او گفت و مرحوم شهید بهشتی به آقای هاشمی گفت که نوبت شما هم میشود آسیاب به نوبت، گفت نوبت شما هم فرا میرسد.
شهید بهشتی مظلومی بود که بعد از شهادتش، منزلت و عظمت و مقام و جایگاه ویژهای در افکار عمومی، در زبان و قلم مردم پیدا کردند اما آیتالله هاشمی رفسنجانی مقداری مظلومیتش کم شد ولی متاسفانه این مظلومیت همچنان ادامه دارد.
همه ما باید از بزرگانمان قدردانی کنیم، بدانیم اگر ملتی از خادمان، از بزرگان تاریخ خود، البته ملت که همیشه قدردانی میکند، قدردانی نکند این شرایط شرایطی نیست که تاریخ قضاوت خوبی نسبت به آن ملت بکند. ملت ما که همیشه قدردان بوده و قدردان است من از آن اقلیت هم درخواست و خواهش میکنم آنها هم از زحمات همه بزرگان، قدردان باشند.
انشاءالله همه ما بتوانیم راه و مسیری که امام عزیز و امروز رهبر بزرگوار مشخص کردند را ادامه دهیم و مردم عزیز ما همینطور که در صحنه بودند همچنان در صحنه باشند و با اتحاد و یگانگی و وحدت به اهداف بلندی که در این انقلاب و اهداف ملی مدنظرمان است انشاءالله دست بیابیم.
والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته